Untul pamantului

Untul pamâtului – Tamus communis –  a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca si antireumatic cu actiune rapida si puternica. Este o planta cu radacina carnoasa, groasa si alba in interior (de la aspectul careia ii vine si numele), cu frunze lucioase, in forma de inima, flori verzi-galbui si fructe rosii. Ea creste prin padurile de foioase si prefera umbra. Planta a fost mult folosita in medicina populara romaneasca, inclusiv in scop alimentar. Este o planta cu o tulpina ierboasa, lunga de 2-4 metri si care se agata de pietre si de alte plante, de unde si una din denumirile sale populare de „vita neagra”. Florile sale sunt verzui, fiind foarte putin evidente, spre deosebire de fructele sale rosii, usor de remarcat toamna. Sub pamant dezvolta o radacina impresionanta, lunga de pana la jumatate de metru si foarte groasa (poate ajunge si la grosimea unui brat), cu o consistenta untoasa, de unde si denumirea populara sub care este cel mai adesea cunoscuta, de untul-pamantului. Chiar si astazi, in piete, radacina se vinde ca leac pentru tratarea reumatismului. Si intr-adevar, cercetarile farmacologice moderne au confirmat valoarea terapeutica a acestei plante. Actiunea antiinflamatoare si analgezica a extractului de untul-pamantului se poate compara cu unele medicamente antiinflamatoare din cele mai puternice, fara a avea insa efectele secundare ale acestora.
Indicatii terapeutice:
Dureri reumatice acute sau cronice , dureri musculare, lombosciatica, degeraturi, spondiloza cervicala, umflaturi, vânatai, deformari osoase, guta, sinuzite frontale sau maxilare, Zona Zoster, dureri de menisc, osteoporoza, cârcel , artrita, apa la genunchi, ciocuri, monturi.
Pentru a beneficia la maxim de efectele sale curative, putem folosi planta in mai multe feluri:
    cataplasme cu radacina proaspata, razuita (nu se tin prea mult timp in contact cu pielea in acelasi loc, intrucat pot fi iritante);
– frictiuni locale cu tinctura preparata din radacina proaspata;
– masaj cu crema ce contin Untul pamantului.
Crema Lyber de la VivaNatura are o cantitate substantiala din aceasta planta benefica in afectiunile reumatismale
Untul-pamantului se foloseste doar extern, intern producand tulburari digestive si nervoase destul de grave.
Utilizarile sale, verificate de catre medicina populara:
Reumatism – radacina data prin razatoare se aplica direct pe piele, dupa care se inveleste cu o bucata de panza curata si se lasa vreme de 5-15 minute. Articulatia tratata se va incalzi, durerea se va diminua, dupa cateva aplicatii se va imbunatati mobilitatea articulara. Tratamentul se repeta zilnic, pana la iesirea din criza.
Sciatica – se face aplicatia de la reumatism sau se aplica o compresa cu tinctura de untul-pamantului, compresa care se pastreaza vreme de 30 minute, dupa care zona dureroasa tratata se inveleste cu un material calduros de lana. Aplicatia se face de doua ori pe zi, pana la eliminarea completa a durerilor de spate.

Precautii la folosirea radacinii de untul-pamantului
Radacina de untul-pamantului poate provoca puternice reactii alergice cutanate la persoanele cu pielea sensibila. Din acest motiv se va folosi la inceput cu prudenta, doar pe o portiune restransa de piele, crescand aria tratata progresiv, pe masura ce observam ca reactia este normala. De asemenea, intrucat are un efect rubefiant puternic, planta va fi aplicata la inceput doar o perioada de 30 de secunde – 1 minut, crescand timpul aplicatiei, doar daca nu apare senzatia de arsura puternica si daca nu apar leziuni la nivelul pielii.
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor