Parfumul este un amestec de uleiuri esentiale, compusi aromatici, agenti fixativi si solventi.
Compusii odorizanti cu care este fabricat un parfum pot fi obtinuti pe cai sintetice sau naturale. Existenta parfumurilor din cele mai vechi timpuri este probata fie prin inscrieri istorice fie prin descoperiri arheologice. Civilizatiile antice din Mesopotamia detineau dispozitive pentru extractia uleiurilor esentiale.
Uleiurile esentiale erau sursa/ingredientul parfumurilor in Egipt, Grecia, Roma. Uleiuri esentiale au fost descoperite in piramide mormante vechi de peste 3000 de ani. Hippocrates vorbeste despre esentele plantelor si masajele cu uleiuri esentiale, mentionand efectele benefice ale acestora asupra starii generale si a dispozitiei. Romanii asociau uleiurile esentiale (aroma placuta a acestora) cu bunastarea si succesul.
Parfumeria moderna isi are originile la sfarsitul secolului 19, incepand cu sinteza comerciala a compusilor aromatici cum sunt vanilin sau coumarin. Aceasta sinteza au permis comercializarea de parfumuri cu mirosuri neintalnite in mod natural, deschizand drumul catre noi combinatii aromatice.
Medicina ayurvedica, cel mai vechi mod de tratament naturist din lume, recomanda din plin masajul cu uleiuri esentiale naturale pentru tratamentul diverselor boli.
Va prezentam in continuare clasificarea terapeutica a uleiurilor esentiale in functie de starea de spirit :
Agresiune: Bergamota, Musetel, Ienupar, Lamaie, Marjoram, Rosmarin, Ylang-ylang;
Furie: Musetel, Iasomie, Marjoram, Trandafir;
Anxietate: Neroli, Bergamota, Tmaie, Lavanda, Portocala, Patchouli, Trandafir, Santal, Vetiver;
Dezamagire: Chiparos, Tamaie, Iasomie, Portocala;
Frica: Lemn de cedru, Fenel, Ghimbir, Patchouli, Cimbru;
Durere: Bergamota, Musetel, Neroli;
Isterie: Musetel, Lavanda, Neroli, Arbore de Ceai;
Nerabdare: Tamaie, Lavanda;
Dificultati in decizii: Busuioc, Peppermint;
Gelozie: Iasomie, Trandafir;
Singuratate: Maghiran;
Oboseala mentala: Cardamon, Scortisoara, Coriandru, Eucalzpt, Grapefruit, Menta;
Oboseala fizica: Elemi, Lamaie;
Panica: Musetel, Geranium, Ienupar,Lavanda;
Tristete: Trandafir, Lemn de Trandafir;
Soc: Arbor de ceai;
Timiditate: Piper Negru, Patchouli;
Stress: Toate uleiurile citrice;
Suspiciune: Lavanda;
Tensiune: Lamaie, Maghiran, Neroli, Portocala, YlangYlang;
In laboratoarele Genna – VivaNatura, parfumul din produse este ales cu grija pentru a impleti cele doua atuuri ale uleiurilor esentiale:
– satisfacerea simtului olfactiv, deoarece 95% dintre dumneavoastra dragele noastre doamne, atunci cand incercati un produs de intretinere primul lucru pe care il faceti… il mirositi…,
– folosirea principiilor active din fiecare ulei in functie de produsul careia ii este destinat.
Pentru ca dorim sa venim in continuare in sprijinul dumneavoastra va prezentam informativ cum pot fi utilizate uleiurile esentiale in functie de tipul de ten:
Ten acneic: tea tree, lavanda, benzoina, geranium, menta, busuioc, musetel, cedru, rozmarin, cimbru, lamaie, grapefruit etc.
Ten uscat: musetel, lavanda, santal, mirt, vetiver, seminte de morcov etc
Ten mixt: geranium ,santal, trandafir, tea tree etc
Ten matur, ridat: seminte de morcov, trandafir, fenicul, mirt, lavanda etc.
Ten gras: cedru, geranium, lavanda,benzoina, lamaie, lemongrass, menta, tea tree, musetel, salvie etc
Ten normal: trandafir (recomandat de fapt pentru orice tip de ten), rozmarin, iasomie etc.
Pori dilatati: mirt, lemongrass, lamaie, trandafir, cedru etc.
Cuperoza: lavanda, musetel, geranium etc.
Puncte negre: coriandru, cimbru, lemongrass, lamaie etc.
Uleiurile esentiale in functie de provenienta plantelor
Uleiurile esentiale organice sunt uleiuri obţinute din plante care nu au fost tratate chimic sau cu pesticide, iar solul din care au fost recoltate plantele trebuie sa fie “liber de pesticide” cel putin 5 ani. Aceste uleiuri au un pret deosebit de ridicat.
Uleiurile esentiale conventionale, sunt extrase din plante care au fost recoltate de pe plantatii care nu au fost omologate ecologic si care provin din culturile conventionale, aceste pot fi de foarte buna calitate, un exemplu ar fi uleiurile de conifere, deoarece a certifica ecologic paduri de conifere ar fi deosebit de costisitor, dar acesta nu este un impediment deoarece uleiurile extrase din plante “curate” sunt si ele de buna calitate.
Atentie trebuie sa se acode uleiurilor esentiale extrase din anumite citrice, deoarece se stie ca pentru a fi conservate coaja citricelor este tratata chimic, iar acesti compusi chimici pot ajunge in extractele de uleiuri.
Metode de extractie a uleiurilor esentiale:
Cea mai cunoscuta metoda este cea a distilarii prin abur, asadar cele mai multe uleiuri esentiale sunt obtinute prin distilare cu abur.
Uleiurile esentiale de citrice se obtin prin presare la rece, iar alte uleiuri se obtin cu ajutorul unor solventi de regula alcoolul.
Uleiuri esentiale absolute
Sunt uleiuri de inalta calitate extrase cu ajutorul dioxidului de carbon în formă lichidă, ca si solvent. Dioxidul de carbon sub forma lichida la temperaturi scăzute şi înaltă presiune, devine un solvent eficient care permite tuturor componentele active să fie colectate, fără riscul de degradare prin căldura .
După ce extragerea este completă, dioxidul de carbon se transforma in starea lui naturala de gaz, lăsând în urmă doar esenţa extrasa din plante.
Extrasele uleioase cu CO2 sunt cele mai apropiate de reprezentarea naturala a plantei, aceste extracte vegetale sunt cele mai bune.
Uleiurile extrase la presiuni joase contin numai componentele voalatile, iar ceara, rasinile voalatile si alti compusi de culoare nu se regasesc in uleiuri. Uleiurile acestea au o vascozitate mai mare. Aceste uleiuri se aseamana cu uleiurile obtinute prin distilare cu abur, dar contin mai multe componente voalatile decit cele extrase prin distilare cu abur.
Uleiurile extrase la presiuni mai mari contin atat componenete voalatile cat si non voalatile. Aceste uleiuri contin substantele voalatile cat si ceara, rasinile, compusii de culoare, iar acest fapt le face foarte asemanatoare cu planta in sine. Vascozitatea acestora este mai ridicata, iar unele au nevoie de o usoara incalzire pentru a curge.
Există multe modalităţi în care puteţi folosi uleiuri esentiale, totuşi, ca să le folositi în mod eficient, trebuie să cunoasteti proprietăţile uleiurilor, recomandarile in ceea ce priveste metodele de aplicare şi diluţiile la care se pot folosi.
Incurajăm folosirea de uleiuri esentiale, dar aceasta in conditiile in care consultati instructiunile de folosire pentru fiecare ulei, deoarece acestea in multe cazuri sunt foarte puternice si au efectele unor medicamente. Trebuie acordata atenţia cuvenită pentru utilizare lor, trebui să fie cunoscuta valabilitatea lor, modul de conservare şi efectele lor asupra diferitelor tipuri de piele.
Deoarece uleiurile esentiale sunt extracte puternice, substanţe concentrate, trebuie să ştiţi si pericolele potenţiale ale unui ulei esenţial, acestea depind de compuşii din ulei, de doza şi frecvenţa folosirii precum şi metoda de aplicare. Unele pot cauza iritatii ale pielii, ochilor, unele pot provoca ridicarea sau scăderea tensiunii arteriale, iar altele au puternice proprietati sedative.
Precautiunile in ceea ce priveste folosirea lor este specificata in special pentru gravide si copii.
pentru VivaNatura
Maria Mihaiu
cosmeticiana
lector formator in cosmetica