Unul din alimentele cu continut ridicat de calciu este faina de susan, pentru a nu altera cantitatea de calciu din aceasta faina va prezentam o reteta de Tahinia.
Tahini („tehina” in araba, „tahin” in turca, franceza, olandeza si daneza) este o pasta preparata din seminte de susan macinate. Este un ingredient extrem de important in prepararea hummus-ului si a altor mancaruri din Orientul Mijlociu.
Tahini este o importanta sursa de calciu, proteine si vitamina B, de acizi grasi esentiali, foarte importanti in mentinerea sanatatii pielii, vitamina E care reduce imbatranirea celulelor si metionina care are un rol important in detoxificarea ficatului si ajuta la absorbtia amino acizilor.
Datorita faptului ca unul dintre ingredientele sale este uleiul de susan, tahini are un continut bogat de calorii, de aceea trebuie consumat cu moderatie.
Tahinia
– 50 g faina de susan se amesteca cu putina apa, pana se face o crema consistenta. Se inglobeaza cu ulei preset la rece de floarea soarelui pana cind consistenta devine ca a pastei de icre. Se adauga dupa gust sare si zeama de lamaie si usturoi pisat. Se omogenizeaza si se pune pe paine ca o tartina.