Soia modificata genetic este periculoasa !

January 17th, 2007
Unii oameni au impresia ca discutiile depre interzicerea cultivarii soiei modificate genetic sunt niste “aiureli”ecologiste si ca, de fapt, folosirea culturilor de legume modificate genetic ar fi un element de progres stiintific si de triumf al inteligentei omului.
 
Ei bine, NU este
asa, iar unele culturi de legume modificate genetic sunt chiar foarte periculoase.
De ce?
Fiindca “suntem ceea ce mancam”
iar alimentele modificate genetic interactioneaza in mod intim cu structura celulelor vii din care suntem alcatuiti.
Irina Ermakova, cercetator de varf la Institutul de Activitate Nervoasa Superioara si Neurofiziologie din cadrul Academiei de Stiinte din Rusia, a adaugat faina de soia (5 – 7 grame) in dieta femelelor de sobolan.

A efectuat experimentul pe esantioane perechi, astfel ca alte femele au fost hranite cu soia nemodificata genetic sau fara soia.
Dieta experimentata a inceput cu 2 saptamani inainte de imperecherea sobolanilor si a continuat in perioada de gestatie si dupa nastera puilor.
Puii au fost mult mai mici.
S-a constatat ca unii dintre puii provenind de la femelele hranite cu faina de soia modificata genetic, erau mult mai mici. Dupa 2 saptamani, 36% dintre ei cantareau mai putin cu 20 grame in comparatie cu indivizii din celalalt esantion.
Sobolanii au murit mult mai repede datorita alimentatiei cu soia modificata genetic.
Marele soc a survenit atunci cand sobolanii au inceput sa moara; intr-un interval de trei saptamani, 25 din cei 45 se sobolani (55,6%) din grupul hranit cu soia modificata genetic, au murit in timp ce din grupul hranit cu soia nemodificata genetic, au murit doar 3 indivizi din totalul de 44 (6,8%).
Ermakova a conservat cateva organe prelevate de la femelele hranite cu soia modificata genetic cat si de la puii acestora, a facut planuri de repetare a experimentului si de extindere a testului cu dieta dar, brusc, a ramas fara bani de cercetare.
Descoperirile ei nu sunt deloc apreciate de o industrie pusa deja sub semnul intrebarii.
Ce trebuie sa facem pentru a ne proteja ?
Constatam ca a cultiva soia modificata genetic nu este o simpla chestiune de care se sinchisesc doar “naturistii”, ci este un aspect care poate afecta pe oricine, chiar si pe cei care cu inconstienta criminala cultiva si comercializeaza soia modificata genetic sau produse din astfel de soia.
Ei bine, soia este o leguma exceptionala, mai buna si mai sanatoasa decat carnea, un aliment valoros si de aceea nu trebuie sa o ocolim,
dar trebuie sa avem grija sa consumam soia sau alimente realizate din soia nemodificata genetic.
Deseori este inscriptionat pe produs faptul ca la realizarea lui s-a folosit soia nemodificata genetic.
In acest fel , putem alege un produs alimentar despre care stim ca sunt sanse importante ca el sa fie preparat cu soia buna si sanatoasa, adica nemodificata genetic.
ing. Leonard Radutz