Sarmale de post

Acum ca am intrat in Postul Sfintei Sarbatori a Nasterii Domnului – Postul Craciunului, VivaNatura este din nou alaturi de dumneavoastra si va dezvaluie o reteta traditionala in Ardeal – sarmale de post cu pasat.
Gospodinele noastre gatesc cele mai gustoase sarmale de post, iar ingredientele componente sunt si sanatoase si de regula culese….
Acum ca am intrat in Postul Sfintei Sarbatori a Nasterii Domnului – Postul Craciunului, VivaNatura este din nou alaturi de dumneavoastra si va dezvaluie o reteta traditionala in Ardeal – sarmale de post cu pasat.
Gospodinele noastre gatesc cele mai gustoase sarmale de post, iar ingredientele componente sunt si  sanatoase si de regula culese direct din gradina. Aceste sarmale se fac cu malai macinat mai mare – la noi se  numeste pasat.

Ingredientele sunt urmatoarele:
Pasat (crupe de porumb alb sau malai macinat mare) cateva cepe mici; un morcov;  un ardei rosu, ciuperci sau soia, ulei, condimente ( sare, piper, boia de ardei, coriandru); putina verdeata ( marar, patrunjel)
suc de rosii;  frunze de vita de vie si varza acra.
Prepararea sarmalelor
Pasatul se spala bine si se pune fiert pentru cateva minute cu o cana de apa.
Se fierbe pana ce  absorbe toata apa.
Ceapa o taiem marunt, la fel si ardelul, iar morcovul il dam pe razatoare.
Punem la calit in ulei, ceapa, morcovul , ardeiul si ceva verdeata, lasam cateva minute pana se moaie ceapa apoi adaugam in cratita pasatul, amestecam bine, adaugam apoi sucul de rosii si condimentele mai lasam cateva minute pe foc sa se amestece bine ingredientele si gusturile si cam asta e compozitia pentru sarmale.
Cat se raceste un pic compozitia, separam frunzele de varza de pe cotor iar frunzele de vita le oparim putin in apa clocotita.
Se fac apoi sarmalele si se pun in straturi in vas,  iar deasupra se pun din nou cateva frunze de varza si cateva frunze de dafin.
Punem in vas si apa, pana la jumateatea vasului si le dam la cuptor, la foc mediu spre mic pentru aproximativ doua ore.
Se servesc cu mamaliguta si smantana sau sos de rosii pentru zilele de post.
Pofta Buna!