Alimentele pe care le consumam furnizeaza organismului „combustibilul” cu care acesta functioneaza”, afirma doctorul Bill Carlezon, coordonatorul proiectului de cercetare. „Dupa cum se stie, activitatea transmitatorilor neuronali si a neuronilor este esentiala si de ea depind starea fizica si psihica a oamenilor. Asadar, daca ii oferim organismului ‘combustibil’ de calitate inferioara, n-ar trebui sa ne mire….
Depresia – cauze si tratament naturist
Depresia este o stare de tristete patologica, care poate sa fie sau sa nu fie conectata cu anumite evenimente negative din viata unei persoane, evenimente care au un profund impact negativ asupra starii ei psihice. Exista o foarte mare diferenta intre depresie si tristete. Tristetea este un sentiment ce se declanseaza ca reactie la un eveniment dureros din viata unei persoane si face parte din viata noastra ca fiinte umane, fiind experimentat mai mult sau mai putin, de fiecare dintre noi. Tristetea dispare dupa ce evenimentul dureros a disparut.
Depresia este o afectiune psihica ce are simptome alaturate tristetii, dar specific acesteia este ca aceasta tristete, aparent nu are o legatura directa cu evenimente negative din viata acelei peroane. Cu alte cuvinte, persoana simte o stare de tristete, aparent fara motiv, care poate dura saptamani, luni sau ani de zile, chiar daca in viata sa totul pare sa fie bine.
Depresia nu se intalneste numai la adulti ci si la copii, in cazul carora numarul de cazuri de depresie a crescut mult in ultimii ani. Se cunosc mai multe tipuri de depresie:
– depresia majora – este ceea ce se intelege in mod obisnuit cand vorbim despre boala depresiva;
– tulburarile distimice – simptomele sunt similare depresiei majore dar de intensitate mai redusa;
– tulburarea bipolara – alteranata de stari de tip maniac cu stari depresive;
– depresia postpartum – depresie aparuta la femei, dupa nasterea copilului;
– dezordinile afective sezoniere – aparute in perioadele din an mai putin insorite;
– depresia premenstruala – simptome depresive ce apar la unele femei, inaintea declansarii menstruatiei;
– depresia atipica – forma des intalnita a depresiei in care perioadele depresive se intercaleaza temporar cu stari bune ca reactie la schimbarile pozive din viata persoanei.
Dintre simptomele depresiei:
Sentimentul de tristete apasatoare ori stare de gol, asociate cu crize de plans frecvente, cresterea excesiva in greutate (datorita mancatului excesiv) sau dimpotriva scaderea in greutate (lipsa poftei de mancare), insomnie sau somn excesiv, agitatie, neliniste, oboseala excesiva, vitalitate scazuta, lipsa sperantei, lipsa placerii de a trai si de a se bucura de viata, izolare sociala, scaderea capacitatii de concentrare, a atentiei si abilitatii de a lua decizii, ganduri suicidare asociate cu dorinta de a muri.
Diagnosticul de depresie este pus de catre medic in cazul in care simptomele de mai sus se mentin pe o perioada de cel putin doua saptamani. Persoana afectata de depresie are mare nevoie de sfatul unui specialist precum si de tratament. In cazul copiilor si adolescentilor, simptomele depresiei pot fi mai greu de depistat, de aceea acestia necesita o atentie speciala.
Cauzele depresiei:
– evenimentele negative stresante care au un impact foarte mare asupra psihicului acelei persoane (decesul unei persoane dragi, divortul, pierderea locului de munca, pensionarea);
– probleme medicale cronice, afectiuni incurabile (cancer), durerea cronica;
– medicamente: steroizi, narcotice, analgezice puternice (calmante ale durerii), droguri;
– tulburari hormonale: dezechilibrul hormonilor tiroidieni, suprarenalieni, hipofizari;
– saracia, lipsa conditiilor de subzistenta;
– la femei: sindromul premenstrual, nasterea unui copil, menopauza, sentimentele de vinovatie, sentimentul de a fi victima, complexele de inferioritate;
– exigentele si presiunile crescute din partea societatii, oboseala excesiva, extenuarea fizica sau psihica;
– pierderea idealurilor, dezamagirile profunde, inutilitatea, lipsa libertatii de exprimare, pierderea contactului cu propriile emotii si sentimente, pierderea credintei.
Atitudinea terapeutica in cazul depresiei
In cazul in care pacientul este suspect de suicid, ori tendinte de autovatamare sau vatamare a altor persoane, supravegherea medicala atenta si internarea in spital devin o cerinta obligatorie.
Metode alternative de tratament
Tratamentul depresiei este un tratament holistic ce se adreseaza deopotriva mintii, nivelului emotional si sufletului.
Psihoterapia: Cautarea cauzelor profunde ale bolii, care sunt profund ascunse in subconstient este una din cerintele fundamentale ale terapiei. Astfel discutia sincera si deschisa cu terapeutul este o necesitate de baza a pacientului.
Dietoterapia: Alimentatia naturala lacto vegetariana, bogata in legume si fructe proaspete, sucuri naturale, salate, uleiuri vegetale naturale, seminte oleaginoase, lapte proaspat, miere. Exista studii care atesta ca alimentatia lacto-vegetariana, bogata in alimente naturale viu colorate, placute la gust, naturale, proaspete si hranitoare, este antidepresiva.
Cromoterapia: Culorile calde: rosu, portcaliu, galben, verde deschis, au impact pozitiv asupra starii psihice, imbunatatesc tonusul psihic si mental, creeaza o stare de buna dispozitie si deschidere afectiva. Se pot folosi becuri colorate, haine colorate, apa de baut pastrata in sticle colorate.
Practica yoga, exercitiile de relaxare, exercitiile respiratorii: Practica regulata a acestor procedee ajuta persoana bolnava sa-si constientizeze profund emotiile si sentimentele si sa se debaraseze mai usor de emotiile negative neexprimate.
Ayurveda si fitoterapia: Plantele medicinale au efecte puternice de vindecare, mai ales atunci cand sunt alese cu grija de catre un medic, in functie de constitutia ayurvedica a pacientului. In acest sens se pot folosi: valeriana, roinita, salcam, levantica, sunatoare, rosmarin, anason, fenicul, cardamom, ashwagandha, shankapuspi, jatamansi. Se fac amestecuri din plante, cate 5-7 plante in amestec, se iau fie sub forma de pulberi sublingual de 4 ori pe zi, fie macerate la rece incalzite, ori extracte alcoolice. Tratamentul este de durata si va fi tinut sub supravegherea medicului.
Aromaterapia: Uleiurile esnetiale de levantica, portocal, rosmarin, trandafir, au efecte sedative si linistitoare. Picurate in lampa de aromaterapie ori in cada de baie, ori luate intern cu miere de albine, au efecte foarte bune.
Alte recomandari utile in cazul depresiei:
– gandirea pozitiva: inlocuirea gandurilor negative cu ganduri pozitive este o etapa esentiala in tratament. Suntem singurii responsabili de felul nostru de a gandi;
– somnul odihnitor: 7-8 ore de somn in camere linistite ferite de zgomot;
– rugaciunea: practica rugaciunii are efecte benefice profunde si creste credinta in vindecare;
– practica zilnica a unui sport: alergat, innot;
– contactul prelungit cu natura: vacantele in regiunile montane;
– suport social si moral din partea familiei
– interzicerea consumului de alcool, bauturi cofeinizate, tutun, droguri.
Potrivit unui studiu realizat recent de medicii de la spitalul McLean, din cadrul celebrei universitati Harvard, anumite alimente au efect antidepresiv, avand aceleasi reactii asupra organismului precum medicamentele recomandate de obicei persoanelor depresive .
Alimentele pe care le consumam furnizeaza organismului „combustibilul” cu care acesta functioneaza”, afirma doctorul Bill Carlezon, coordonatorul proiectului de cercetare. „Dupa cum se stie, activitatea transmitatorilor neuronali si a neuronilor este esentiala si de ea depind starea fizica si psihica a oamenilor. Asadar, daca ii oferim organismului ‘combustibil’ de calitate inferioara, n-ar trebui sa ne mire faptul ca nu ne simtim bine”.
Studiile de cercetare si medicii au condus la concluzia ca, daca vom asigura organismului necesarul de acizi grasi Omega-3 si uridina, „ne aflam pe calea cea buna”.
Ce ar trebui sa mancam care sunt bogate in cei doi compus?
Somon
Este bogat in acizi grasi Omega-3, care, prin faptul ca stabilizeaza tensiunea arteriala si contribuie la scaderea nivelului trigliceridelor, au un rol important in prevenirea afectiunilor cardiace si a anumitor forme de cancer. De asemenea, asa cum am vazut, sunt foarte utili in prevenirea si tratarea starilor depresive si a stresului.
Sfecla de zahar
Aceasta leguma este foarte bogata in uridina – care nu se prea regaseste in alimentele consumate in mod curent. Cel mai bine este sa o consumi proaspata, deoarece, in afara de faptul ca vei beneficia de un aport substantial de uridina, suplimentele nutritive existente in sfecla de zahar (beta caroten, calciu si fier) vor putea fi asimilate mult mai bine de organism.
Produsele din soia nemodificate genetic
Alimentele care contin soia sunt printre preferatele vegetarienilor, dar consumul lor nu este foarte raspandit, cu toate ca sunt foarte sanatoase. Ele sunt bogate in amino acizi si nu contin colesterol. Asemenea somonului, contin acizi grasi Omega-3. Cercetarile au demonstrat ca branza de soia (tofu) este mult mai sanatoasa decat laptele obtinut din aceeasi leguma, dar ambele previn cancerul de prostata, ateroscleroza, depresia si chiar osteoporoza.
Nuci
Aceste fructe micute si ascunse in carcasa dura constituie o excelenta sursa de acid alfa linolenic, ce face parte din clasa acizilor grasi Omega-3. Conform unor studii, consumul zilnic a 2 grame de acid alfalinolenic protejeaza inima si previne afectiunile cardiace.
Asadar, nu ocoli aceste alimente, mai ales ca in aceasta perioada a anului esti predispusa la astenia de primavara, care nu iarta pe nimeni. Nu o poti combate in totalitate, dar cel putin, vei ameliora efectele ei.
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor