VivaNatura.ro


 

Va prezint 3 retete de salate usoare si satioase care sper sa va fie de folos in zilele ce urmeaza si care pot fi o alternativa ”usoara” a meniului de Paste!

Salată de paste, feta şi mentă

Pastele si branza feta folosite ca ingrediente sunt satioase, iar mazarea iti ofera vitamine cat cuprinde, pentru a te mentine in forma. Zeama si coaja de lamaie ii confera un gust acrisor, iar la aroma speciala a acestei retete contribuie salata de arugula, maslinele verzi marinate si uleiul de masline. Acesta din urma este mult mai sanatos si ideal, in general, pentru prepararea salatelor.

Ingrediente si cantitati pentru 6-8 persoane:

350 g macaroane scurte (penne, rigatoni sau alte tipuri de paste cu forma speciala);
8-10 fire de menta, cu frunzele indepartate si tocate/rupte daca sunt prea mari;
150 g mazare congelata;
200 g branza feta, maruntita;
50 g ;
zeama si coaja (rasa) de la 1 lamaie;
sare de mare si piper negru proaspat;
ulei de masline extravirgin;
20-30 de masline verzi marinate.

Mod de preparare:

1. Intr-o oala plina cu apa, pune la fiert pastele, doua fire de menta si sare. Lasa la fiert atata timp cat se precizeaza pe pachetul de paste. Cu trei minute inainte de timpul de fierbere precizat, adauga mazarea. Dupa ce pastele si mazarea s-au fiert, lasa-le la scurs intr-o strecuratoare si trece-le sub un jet de apa rece pana cand se racesc de tot. Arunca firele de menta.

2. Transfera mazarea si pastele intr-un vas larg si adauga branza feta, salata arugula, firele de menta ramase, coaja rasa si jumatate din zeama de lamaie, sare si piper si toarna generos ulei de masline. Maslinele verzi, fie le tai bucatele, fie le zdrobesti intr-un pisalog, dupa care le adaugi peste paste. Amesteca bine si adauga restul de zeama de lamaie, asezonand compozitia cu ulei de masline, in functie de preferinte.

3. Salata poate fi consumata si calduta, drept garnitura a unui fel de mancare, sau ca aperitiv.

Cu o lingura de verdeata tocata se prepara un sos.

5. Acesta se toarna peste componentele din castron si se amesteca totul, pentru omogenizare.

6. Deasupra se adauga maslinele negre si se presara restul de verdeata.

Sugestie: Sosul vinegret preparat se poate inlocui cu un sos de maioneza, amestecat cu 1-2 lingurite de mustar picant si verdeata tocata fin.

Salată de ceapă

O salata hranitoare si potrivita pentru aceasta primavara. Este o compozitie usoara, care are numeroase proprietati nutritive. Ridichile sunt legume ideale pentru acest sezon si, cu cat le introduci mai mult in mancarurile tale, in special in salatele de cruditati, cu atat iti vei imbogati meniul cu o serie de nutrienti. Spor la treaba si pofta buna!

Ingrediente si cantitati:

4 cepe dulci;
10 ridichi mici de luna;
2 lg. arpagic.

Sosul:

3 lg. ulei de masline;
1 lg. sana;
1 lg. drojdie uscata;
sare de mare;
piper.

Mod de preparare:

1. Se curata cepele de foile uscate si se taie in rondele foarte fine. Ridichile de luna se rad pe razatoarea mica. Arpagicul se curata si se taie in rondele.

2. Se pregateste sosul din ingredientele de mai sus si se amesteca cu ceapa, ridichile si arpagicul. Se lasa timp de ½ ora sa se patrunda, apoi se poate servi.

Salată de ciuperci cu roşii

O salata exceptionala, care iti va da energie si vitalitate! Rosii si ciuperci intr-o combinatie delicioasa. Sosul dulce-acrisor, cu iaurt, miere si suc de lamaie, va completa aromele acestei primaveri. Vitamine la purtator, in stare naturala! Bucura-te de lunile premergatoare verii bogate in fructe si legume! Pofta buna!

Ingrediente si cantitati:

250 g ciuperci taiate in feliute subtiri
4 rosii taiate in cubulete
1 ceapa dulce, tocata marunt

Sosul:

1 lingura ulei
1 lg. suc proaspat de lamaie
1 pahar iaurt
1 lingurita miere
piper
sare de mare

Garnitura:

Lastari de hrean sau de lucerna.

Mod de preparare:

Se pregateste sosul in care se adauga ciupercile, imediat cum au fost curatate si taiate. Se adauga rosiile si ceapa si se serveste decorata cu lastari de hrean sau de lucerna.