Varza de Bruxelles este numita dupa capitala Belgiei unde se crede ca a fost cultivata pentru prima oara. Originea ei este incerta, dar primele date despre existenta sa provin dein sec. XVI. Este una dintre putinele legume originare din nordul Europei.
Varza de Bruxelles si-a castigat, incepand cu secolul al XVI-lea, o mare popularitate in sudul Tarilor de Jos, de unde s-a raspandit in toata Europa si apoi in Lumea Noua. Se culege manual si este socotita in multe tari ca fiind o leguma de iarna.
Contine mari cantitati de vitamina A si C, acid folic si fibre. Mai mult, se presupune ca protejeaza impotriva cancerului la colon, datorita continutului de sinigrina.
Varza de Bruxelles trebuie gatita cu mare atentie; gatita mai mult decat trebuie elibereaza compusi de sulf cu un miros distinct, foarte neplacut. Daca este gatita in mod corect, are un gust delicat. Multi considera ca cel mai bun gust al sau este obtinut doar in lunile ianuarie si februarie, dupa ce planta a fost expusa o perioada la frig.
Este o salata hranitoare si extrem de potrivita pentru aceasta iarna geroasa si plina de nabadai… Avand in vedere faptul ca nu iti va lua prea mult timp sa o prepari, te sfatuim sa incerci si aceasta alternativa. Sosul din mar, ou, branza, smantana si branza de vaci va contribui la aportul de proteine si vitamine de care organismul are, cu siguranta, nevoie. Iar „detaliile” aromate de chimen, alune, suc proaspat de lamaie si miere vor completa aceasta salata mai putin obisnuita. Pofta buna!
Ingrediente:
12 verze mici de Bruxelles taiate fideluta;
2 lg. alune pisate;
1 lg. chimen.
Sosul:
1 mar ras pe razatoarea mare;
1 ou;
100 g branza de vaci;
1 lg. suc proaspat de lamaie;
1 dl. smantana foarte subtire;
3 lg. ulei;
1 praf de sare de mare;
cateva picaturi de miere.
Mod de preparare:
Se pregateste sosul din ingredientele indicate mai sus si apoi se amesteca cu varza taiata fideluta. Deasupra se presara alune si chimen.