Astazi va propunem doua retete, una foarte potrivita ca si aperitiv si bineinteles un dulce bun, cu fructe, plin de vitamine si alte bunatati.
Rulada de spanac
si
Prajitura Tutti Frutti
O prajitura plina de vitamine…
Astazi va propunem doua retete, una foarte potrivita ca si aperitiv si bineinteles un dulce bun, cu fructe, plin de vitamine si alte bunatati.
Rulada de spanac
Un aperitiv extrem de gustos si aspectuos.
Timp de preparare: 20 – min
Dificultate: redusa
Ingrediente:
• 5 oua fierte
• 450 de grame spanac (proaspat sau congelat)
• 5 oua
• 200g branza de vaci proaspata pe care ati mixat-0 cu verdeturi, patrunjel, marar, chimen sare, piper sau boia dupa gust
• 5 ardei copti
• sare
Mod de preparare:
Spanacul se spala, se pune la scurs si se marunteste la blender. Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma. Se amesteca albusul cu galbenusurile batute, spanacul maruntit si sare. Se captuseste o tava cu hartie de copt. Se toarna compozitia pe hartie de copt. Se introduce in cuptor si se lasa pana capata compozitia culoarea aurie. Cand este gata se scoate, se intinde crema de branza pe toata suprafata foii, apoi ardeiul copt si curatat de coaja si seminte. Se aseaza cele 5 oua fierte. Se ruleaza. Se mai introduce pentru 5 minute in cuptor. Se taie felii.
Prajitura Tutti Frutti
O prajitura plina de vitamine
Timp de preparare: 30+60 asteptare – min
Dificultate: medie
Ingrediente:
Blat alb:
• 5 oua
• un praf de sare
• 5 linguri de zahar
• 5 linguri de faina
• 2 linguri de ulei
• esenta vanilie
Blat cacao:
• 5 oua
• 5 linguri zahar
• 4 linguri de faina
• o lingura de cacao
• un praf de sare
• esenta de vanilie
Crema:
• 400 ml frisca lichida(sau frisca naturala)
• 250 g crema de branza de vaci
• doua iaurtele mici grase
• 10 linguri de zahar pudra
• esenta de vanilie
• 2 pliculete de gelatina
• 6-7 bucati kiwi coapte
• doua portocale
• 7-8 capsuni mari si coapte
Decor;
• 2 banane
• 100 g ciocolata lapte de menaj
• 50 g margarina Unirea
Mod de preparare:
1.Se bat bine albusurile cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul turnat in ploaie si se bat pana se obtine o bezea. Se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, esenta si faina turnata deasemenea in ploaie. Se amesteca usor pana la incorporarea tuturor ingredientelor.
Se unge o tava cu putin ulei apoi se tapeteaza cu hartie de copt, se toarna aluatul si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca 20 de minute, la foc potrivit.
La fel se procedeaza si cu blatul de cacao la care faina se amesteca cu cacao.
Blaturile coapte se desfac de pe hartie si se taie, pe lung, in cate doua jumatati.
2.Se mixeaza frisca pana se intareste, apoi se adauga crema de branza, iaurtul, zaharul pudra si esenta. Gelatina se topeste in 250 ml apa rece apoi se dizolva la bain-marie, fara sa fiarba, pana se spumeaza bine si apoi se toarna in fir subtire peste frisca amestecata cu celelelte ingrediente. Crema obtinuta se imparte in trei parti aproximativ egale.
In prima parte se baga bucatile de capsuni spalate, scurse si maruntite si se amesteca bine, in cea de a doua se baga bucati maruntite de portocala curatata de coaja, iar in a treia, bucati mici de kiwi, la fel curatat de coaja.
3.Se monteaza prajitura intr-o tava mai inalta si de dimensiunea bucatilor de blat. Eu am folosit un cadru reglabil pentru prajituri. Se aseaza prima foaie de blat de cacao apoi se unge cu crema de capsuni, se aseaza a doua foaie de blat alb, se preseaza usor cu mana, apoi se unge deasupra cu crema de portocale, se aseaza deasupra foaia de blat de cacao care se unge si ea cu crema de kiwi si se aseaza ultima foaie de blat alb. Se da prajitura la rece cel putin o ora apoi se scoate si deasupra se orneaza cu banane taiate pe lung, in jumatati care apoi se glazureaza deasupra cu ciocolata de menaj data prin razatoare apoi topita si amestecata cu margarina. Se mai lasa la frigider inca o ora. Ideal ar fi ca prajitura sa se taie a doua zi in bucati mici patrate sau dreptunghiulare.
Pofta buna!