Marul
Marul este fructul cel mai popular si indragit in acelasi timp la noi in tara, dar din pacate cate livezi de meri au mai ramas in Romania, cate din tonele de mere ce ne invadeaza pietele si supermarketurile sunt romanesti?
A pleda in van „consumati numai produse romanaesti” nu este suficient, pentru a pastra si perpetua aceasa „avutie naturala” ar trebui si sa platam, sau sa ingrijim merii pe care-i mai avem. Ce poate fi mai frumos decat un mar inflorit primavara sau unul plin cu roade toamna?
Cateva din beneficiile nenumarate ale acestui copac minunat le prezentam mai jos, documentarea despre acestea VivaNatura o prezinta vizavi de demersurile unor cercetari care au ca si scop modificarea genetica a acestui fruct – marul.
Botanistii au descoperit documente care atesta prezenta acestui fruct în Normandia, începând cu secolul al Xl-lea.
Consumul de mere duce la scaderea valorii colesterolului. Atunci când cercetatorii de la Universitatea din Toulouse au descoperit aceasta proprietate, mass-media a preluat aceasta informatie si a difuzat-o în toata lumea.
Dintr-un grup de 30 de subiecti voluntari, cu vârsta cuprinsa între 26 si 65 de ani, care au consumat câte trei mere zilnic, în câteva saptamâni 23 dintre acestia au prezentat o scadere cu 14% a colesterolemiei.
In paralel, experientele efectuate în Italia, Irlanda si Finlanda au dovedit ca mai mult de jumatate dintre consumatorii de mere prezentau o scadere a valorii colesterolului cu peste 10%.
Fiind cunoscut faptul ca o scadere de doar 1% a valorii colesterolului diminueaza cu 2% riscul infarctului miocardic, se poate deduce fara dificultate marea importanta a prezentei acestui fruct în alimentatia zilnica.
Continutul sau bogat în pectine, asociat cu alte substante, insuficient studiate deocamdata, explica puterea hipocolesterolemianta a acestui nutriment.
Dupa anumiti autori, aceste substante „necunoscute” ar fi: magneziu, calciu, cupru, vitamina C si fructoza; fiecare dintre aceste elemente, printr-un ansamblu de procese complexe, ar completa actiunea pectinelor.
Pectinele au si un rol esential în functionarea aparatului digestiv, reglând peristaltismul intestinal si absorbind deseurile si toxinele ca un burete. Din acest punct de vedere, marul ar putea preveni cancerul de colon.
Marul trebuie sa intre si în meniul hipertensivilor. Consumul regulat al acestui fruct protejeaza aparatul digestiv, datorita continutului sau bogat în vitamina A care, activând secretia stratului protector al mucoaselor (mucusul intestinal), previne ulcerul si dezinfecteaza intestinul.
Cura de mere este recomandata suferinzilor de guta si reumatism, precum si celor cu litiaza urinara. Acesti bolnavi pot încerca urmatoarea reteta: se taie doua sau trei felii de mere necuratate de coaja (spalate foarte bine sub jet de apa). Se fierb într-un litru de apa, timp de 15 minute. Se strecoara. Se beau trei cesti pâna seara. Acest tratament se face cel putin trei saptamâni si se reia de trei ori în cursul anului.
Cura de mere este indicata si persoanelor care sufera de colibaciloza, de astenie fizica si intelectuala si pentru a favoriza cresterea.
Chiar si fumatorii ar putea gasi în mar un ajutor nepretuit; A. Schoneck, în cartea sa „Marul cu o mie de întrebuintari”, recomanda cura de trei zile pentru a renunta la fumat. In timpul acestui tratament, trebuie sa se manânce multe mere si sa se reduca din celelalte alimente. Dupa parerea autorului, acidul din mar reuseste sa elimine nicotina care s-a fixat pe intestinul fumatorului. Sub actiunea lui dezinfectanta, fumatorul resimte efecte neplacute, dar cura îi curata intestinul si îl dezobisnuieste de tutun.
Reteta urmatoare permite tratarea cistitei si obtinerea unei actiuni binefacatoare asupra ficatului si a rinichilor: se curata coaja a trei sau patru mere. Coaja se usuca în cuptor si apoi se piseaza pâna când se obtine o pulbere. Se pune o lingura din acest praf într-un castron cu apa clocotita si se lasa sa infuzeze 15 minute; se beau trei-patru cesti pe zi. Acest preparat este si un diuretic foarte eficient.
Cantitatea adecvata, pentru a nu supraîncarca organismul si a beneficia din plin de efectele terapeutice, este, în medie, de cinci mere pe zi.
Mentionam ca pentru a beneficia de toata puterea sa terapeutica, marul se manânca în întregime, cu coaja, cotor si sâmburi. Daca nu provine dintr-o cultura biologica, el va fi spalat cu grija la robinet.
Se întâmpla uneori ca marul sa aiba un mucegai de care trebuie sa va feriti, pentru ca poate fi vorba de patulina, o micotoxina ce poate provoca varsaturi. Daca zona acoperita de mucegai nu este prea întinsa, se îndeparteaza cu un cutit; în caz contrar, marul se arunca.
Calitatile enumerate pâna acum ar fi incomplete daca nu am mentiona proprietatile sale calmante. Intr-adevar, unele persoane care sufera de insomnii au marturisit ca si-au regasit somnul dupa o cura de trei saptamâni cu un pahar mare de suc de mere, baut chiar înainte de culcare.
Cura cu suc de mere va fi urmata mai ales pentru buna functionare a stomacului, dezinfectarea intestinului si protejarea de iritatii, pentru a drena si a stimula rinichii.
Marul modificat genetic care rezista, rezista, rezista…
O companie canadiana a cerut autoritatilor americane sa aprobe comercializarea unui tip de mar modificat genetic, astfel incat sa nu capete nuanta maronie imediat ce a fost feliat.
Practic, specialistii au dezactivat genele responsabile cu producerea enzimei ce induce aceasta nuanta, relateaza Daily Mail. Rezultatul: o specie nou de mar, botezata Arctic.
Nu e nicio alta diferenta intre acest tip de mere si altele, in afara de faptul ca acestea pot fi comercializate si consumate la mai mult timp dupa ce au fost culese, a declarat Neal Carter, presedintele companiei Okanagan Specialty Fruits.
In SUA au deja unda verde pentru a fi comercializate rosiile care se strica mai tarziu – aprobate inca din 1992 – si prunele ce rezista la un anumit virus, destul de raspandit.
Bineinteles ca exista si critici pentru acest proiect, oameni care previn moartea din fasa a acestui tip de mar, pentru ca lumea nu isi doreste un mar caruia sa i se fi facut o injectie cu botox.
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor