COSMETICELE NATURALE in Grecia antica

Magia cosmeticelor naturale – Grecia antica
Am fost toata viata atrasa de istoria antica si mai ales de mitologia vechii Grecii – Elada, iar in urma cu cativa ani am avut ocazia sa vad Muzeul National de Istorie din Athena si acolo am avut ocazia sa vad asa cum spun colaboratorii nostri de la Armonia Naturii „frumusetea misterioasa a statuilor grecesti” . Am reusit sa vad si sa iau cateva cadre foto (desi era interzis) cum aratau femeile care au servit ca  muze inspiratoare sculptorilor de odinioara. In  continuare vom lasa naratiunea colaboratorilor nostri de la Armonia Naturii care ne conduc pe  in timp sa descoperim cum putem deveni femei fascinante, datorita „secretelor magice ale frumusetii afroditelor antichitatii…”
Stiati ca…
Cea mai veche  fabrica de parfumuri din lume dateaza din anul 4000 i.Chr. si a fost descoperita, in anul 1993, intr-un sit arheologic la Pyrgos-Makroraki, una din insulele din Cipru (Grecia)? Echipa de cercetatori a fost condusa de dr. Maria Rosaria Belgiorno (Institutul de Tehnologie Aplicata din cadrul Consiliului National de Cercetari Culturale – Italia), in colaborare cu Mary Hadjikosti (Departamentul pentru Antichitati din Cipru).
Cercetatorii au concluzionat ca un puternic cutremur a surprins lucratorii chiar in timp ce manufacturau parfumurile, ingropand astfel in adancuri laboratoarele stravechi. In urma analizelor, s-a descoperit ca  asa-zisa „fabrica” producea parfumuri, utilizand ulei de masline si plante aromate, cum ar fi: rozmarin, coriandru, bergamota, mir, lavanda etc.

Aurul lichid al vechilor greci

In Grecia antica, atletii isi ungeau, in mod ritualic, trupurile, cu ulei de masline, deoarece exista credinta ca uleiul de masline confera putere si mentine tineretea. Homer il numea chiar „aur lichid”. Uleiul obtinut din fructele maslinului era atat de important pentru grecii antici, incat in anul 600 i.Chr., in Atena, Solon (635 – 559 i. Chr.) a legiferat ca oricine taia vreun maslin sa fie condamnat la moarte sau exilat din cetate.
Cultivatorii de maslini erau scutiti de serviciul militar. Ramurile de maslin, simbol al abundentei, maretiei si pacii, impodobeau capetele conducatorilor si erau aduse ca ofranda zeilor. Ulterior, moastele sfintilor si martirilor erau stropite cu ulei de masline, care de asemenea, era picurat, prin anumite orificii  si in mormintele acestora.
Sursa de fascinatie si mister pentru popoarele antichitatii, uleiul de masline a servit nu doar ca hrana, ci si ca accesoriu de cult si leac magic pentru diverse afectiuni.
Desi ramasite fosilizate ale arborilor de maslin au fost descoperite langa Livorno, in Italia, datand din urma cu aproape 20 de milioane de ani, acestia au fost efectiv cultivati incepand cu anul 5.000 i.Chr. in Creta, de unde cultura s-a raspandit, pana la aprox. 1400 i.Chr., in Syria, Palestina, Israel, Cipru si Egipt.
In secolul 8 i.Chr., maslinii au inceput sa fie cultivati si in teritoriile care acopera astazi sudul Italiei, nordul Africii si sudul Frantei. Arborele de maslin are o longevitate cu totul neobisnuita: 1000 – 2000 de ani.

Uleiul de masline impiedica deteriorarea ADN-ului

Intr-un articol publicat in august 2008 in Journal of American Nutrition se arata ca acei compusi fenolici din uleiul de masline inhiba extinderea cancerului in faze incipiente  si de asemenea, incetinesc procesul de imbatranire.
Aceste efecte sunt datorate proprietatii cu care este inzestrat uleiul de masline, aceea de a impiedica deteriorarea ADN-ului. Aceasta deteriorare este considerata de specialisti ca fiind sursa, din punct de vedere biochimic,  pentru o serie de afectiuni grave.
Studii conduse de Dimitrios Trichopoulos, de la Harvard School of Public Health, si publicate in Jurnalul Institutului National de Oncologie, au demonstrat corelatia dintre faptul ca  incidenta cancerului la san printre femeile din Grecia si alte tari mediteraneene este foarte scazuta, comparativ cu alte tari, datorita faptului ca dieta mediteraneana utilizeaza cu preponderenta uleiul de masline.  Trichopoulos a aratat ca acest fapt poate fi explicat prin continutul bogat in antioxidanti al uleiului de masline (vitamina E, alphatocopherol  etc.).
Uleiul de masline contine vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, clorofila, acizi grasi nesaturati (omega 3 si omega 9 – eficienti pentru hidratarea tenului uscat), fier, triglyceride. Cel mai bun ulei de masline este cel obtinut prin presarea la rece, cel extra-virgin. Presarea la rece este un procedeu care nu altereaza continutul de vitamine, enzyme si acizi esentiali.
Specialistii au descoperit ca acizii grasi nesaturati si monosaturati, care reprezinta circa 75% din compozitia uleiului, sunt similari cu cei prezenti in laptele matern, ceea ce explica de ce uleiul de masline este atat de bine tolerat de organism. Contine o serie de uleiuri esentiale care nu pot fi produse de corpul nostru si ajuta la buna functionare a ficatului, bilei si intestinelor.
Uleiul de masline are numeroase proprietati: laxative, colagoge, coleretice, emoliente,  decongestionante hepatic, antiinfectioase, cicatrizante, antirahitice, antianemice, antihelmintice, antiglicemiante si anticolesterolice.
Un antinevralgic 100% natural…
Potrivit unui studiu publicat in revista „Nature”, biologul american Gary Beauchamp, de la Universitatea Pennsylvania, a analizat uleiul de masline extravirgin, in care a identificat o substanta chimica asemanatoare ibuprofenului.
Cercetatorul din SUA si echipa sa si-au botezat descoperirea „oleocanthal” si au remarcat ca, desi are o compozitie chimica diferita, substanta respectiva are acelasi efect ca si calmantele anti-inflamatoare care se gasesc in comert.
Potrivit lui Paul Bresling si echipei sale de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, aceasta substanta inhiba manifestarea durerii in acelasi fel ca si ibuprofenul, avand, pe deasupra, avantajul de a fi 100% naturala.
Cercetatorii au stabilit ca o doza zilnica de 50 de grame de ulei de masline proaspat este echivalenta cu aproape 10% din doza de ibuprofen recomandata pentru calmarea durerii la adulti.
…convinge-te singura!
Daca te dor urechile, dupa o zi obositoare sau friguroasa, picura-ti inauntru cativa stropi de ulei de masline pe care l-ai incalzit in prealabil. Efectul? Calmant si relaxant…
Vrei sa ai unghii sanatoase si ferme?
Incalzeste putintel ulei de masline, apoi picura in el cativa stropi de suc natural de lamaie si inmoaie-ti unghiile in acest amestec, aproximativ 10 minute. Pe langa senzatia reconfortanta,  vei constata, in scurt timp, efecte benefice asupra tonifierii unghiilor, care devin puternice, pregatite pentru manichiura pe care ti-o doresti.

Rasfata-te cu un masaj relaxant

Seara, inainte de culcare, dupa o baie fierbinte, ademeneste-ti  iubitul sa-ti faca un masaj cu ulei de masline in care in prealabil ai picurat cativa stropi de ulei esential natural, cel preferat de tine, bineinteles! Iti vei relaxa, astfel, trupul si simturile,  intr-un parfum imbietor, sub mainile iubitului tau, si… cine stie ce surprize iti mai poate oferi acest preludiu  minunat?

Ouale, un remediu eficace si la indemana

Simbol stravechi al creatiei, fertilitatii si al regenerarii periodice, dovezile arheologice atesta faptul ca oul a fost folosit in alimentatie inca din perioada neoliticului. La majoritatea popoarelor antichitatii, se considera ca universul a luat nastere dintr-un ou. La vechii greci, exista credinta ca, din aripile negre ale noptii primordiale (Nyx), a luat nastere un ou, din care a fost zamislit Eros. Apoi, jumatate din ou a format cerul, si cealalta jumatate, pamantul.
Amandoua au fost botezate de Eros Uranus, respectiv Gaia. Tot Eros a fost cel care i-a facut pe Uranus si Gaia sa se indragosteasca si sa zamisleasca multi copii. Astfel au luat nastere, in conceptia grecilor antici, atat zeii, cat si oamenii.
Cercetarile moderne au evidentiat faptul ca galbenusul de ou este o bogata sursa de vitamine: A, D, E, K, B1, B2, B6, B9, B12, aminoacizi esentiali, minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, sodiu, zinc, proteine, acizi grasi saturati si nesaturati. Este cea mai bogata sursa de luteina, substanta care protejeaza vederea si previne cataracta. De asemenea, protejeaza inima, creierul, pielea si lupta impotriva cancerului.
Persoanele care consuma multa luteina isi pastreaza plamanii mai tineri si lupta impotriva artritei. Ouale sunt si cea mai buna sursa de lecitina, un compus foarte important pentru unele procese metabolice, precum si pentru conctructia membranelor celulare. Ouale sunt folosite, de asemenea, si in cosmetica, datorita continutului bogat in vitamina E, cu efect antioxidant, dar si al celorlalti compusi enumerati.

O masca eficienta atat pentru ten, cat si pentru par?

Te provoc sa experimentezi, amestecand 2 linguri de ulei de masline, 1 galbenus de ou si 2 linguri de miere, pana se omogenizeaza. Aplica continutul pe fata si pe par, lasa sa actioneze timp de 45 de minute, apoi clateste. Vei constata efecte miraculoase, de tonifiere si regenerare a firelor de par, o senzatie matasoasa la atingere, precum si efecte hranitoare, datorate antioxidantilor si vitaminei E,  asupra tenului tau, care devine catifelat si intinerit ca prin minune!

Ouale si mitul colesterolului

Cercetatorii de la Instituto Huevo, din Spania,  precizeaza ca s-a realizat un experiment, constand in administrarea, in alimentatia zilnica, a 3, 7 si apoi 14 oua pe saptamana la un grup de 118 adulti, timp de cinci luni. Analizele realizate la finalizarea studiului nu au evidentiat modificari substantiale ale colesterolului.
De asemenea, dupa 6 saptamani in care un grup de adulti a adaugat cate 2 oua pe zi la ratia obisnuita, s-a constatat ca nivelul colesterolului crescuse cu doar 4%.
Studii conduse de Kerver J.M au demonstrat faptul ca persoanele care consuma cel putin 4 oua pe saptamana au un nivel al colesterolului mai scazut decat cele care consuma un singur ou pe saptamana.
Astfel, in viziunea acestor oameni de stiinta, nu ar exista o legatura directa intre consumul de oua  si cresterea nivelului colesterolului, acesta avand cauze multiple, cum ar fi cele genetice, tranzit intestinal lent, la care se adauga o viata sedentara si obezitatea.
SURSA : www.armonianaturii.ro