Laptisorul de matca – elixirul tineretii si al sanatatii depline

Elixirul tineretii si al sanatatii depline
sdsff-300x208 (1)
Laptisorul de matca este o substanta laptoasa produs de glandele hipofaringiene si mandibulare ale albinelor lucratoare intre zilele 5 si 15 ale vietii lor. Toate larvele de albine sunt hranite cu aceasta substanta in primele 3 zile de viata. Dupa ziua a treia doar larvele menite sa devina regine sunt hranite exclusiv cu acest compus. Componentele laptisorului de matca ajuta  regina sa se dezvolte si sa devina o albina corpolenta, fertila si cu o viata mult mai lunga decat a albinelor lucratoare. Acestea traiesc intre 4 si 6 saptamani, in timp ce o regina traieste pana la 4-6 ani si depune zilnic o cantitate de oua de 2 ori si jumatate mai mare decat greutatea corpului ei. Toate acestea se datoreaza efectelor deosebit de puternice ale laptisorului de matca asupra sistemului endocrin, hormonal si metabolic al reginei.
Remediu pentru nenumarate afectiuni
Laptisorul de matca a jucat un rol deosebit de important in medicina traditionala chineza de-a lungul istoriei si este si azi folosit in intreaga lume pentru a prevenii si ameliora o mare varietate de afectiuni medicale. Printre acestea amintim: anxietatea, arteroscleroza, artrita, fracturile osoase, astmul, depresia, oboseala, lipsa de dorinta sexuala, caderea parului, impotenta, insomnia, boli ficat si de rinichi, ulcere gastrice, simptomele menopauzei, varice, un sistem imunitar slab, hipo si hipertensiune si o mare varietate de boli ale pielii. Laptisorul de matca, bogat in vitamine B, are efecte de stimulare a metabolismului ajutand la procesarea eficienta a proteinelor, carbohidratilor si lipidelor. De asemenea imbunatateste consumu de oxigen, crescand in mod direct rezistenta si reducand nivelul de oboseala.
 O marfa de pret
Fiind si un puternic antioxidant ajuta la reducerea radicalilor liberi din organism despre care se considera ca sunt principalii vinovati ai imbatranirii. De asemenea are efect direct asupra glandelor suprarenale ducand la cresterea secretiei de adrenalina despre care se spune ca are efecte cardioprotectoare. Aceste efecte de protejare a sistemului cardiovascular, pulmonar si imunitar nu e de mirare ca laptisorul de matca este o „marfa” de pret in multe din culturile lumii.
Efectele sale sunt multiplicate in anumite conditii daca este combinat cu alte produse apicole. Una din proprietatile recent descoperite este capacitatea de a oferii protectie impotriva efectelor secundare negative ale chemoterapiei si a radioterapiei, mai ales in combinatie cu propolisul. Aceasta combinatie poate fi folosita cu mult succes si in tratarea infectiilor virale mai grave precum zona zoster sau herpesul.
Ce spun studiile?
Cu toate ca inca mai sunt multe de studiat in legatura cu laptisorul de matca, exista actualmente nenumarate studii realizate in Asia si europa care demonstreaza cat poate sa fie de util.Un studiu efectuat in Japonia asupra soarecilor a demonstrat efecte indubitabile in ceea ce priveste imbunatatirea capacitatii de efort si de reducere a oboselii. Alte studii realizate in China si Rusia au aratat efecte benefice in tratarea infectiilor virale si bacteriene cronice, a anorexiei, varicelor si ulcerului. In timpul unei epidemii de gripa din fosta Jugoslavie s-a observat ca cei care au consumat zilnic laptisor de matca nu s-au imbolnavit. Un studiu efectuat in Egipt in 1995 i-a demonstrat capacitatea de distruge mai multe tipuri de bacteri, inclusiv E. coli. Analize clinice au relevat faptul ca la persoanele care au consumat intre 50 si 100 ml de laptisor de matca zilnic a scazut nivelul de colesterol din sange cu 14% si cel de lipide cu 10%.
Laptisorul de matca stimuleaza sinteza de colagen, fapt care il face din ce in ce mai prezent in diferite produse dermatologice si cosmetice.
sursa:  http://www.laptisor.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *