Fructele Goji berry au cea mai mare capacitate antioxidanta?

VivaNatura doreste sa va aduca la cunostinta cat mai multe informatii despre plantele oferite de natura si care au efecte mai mult decat benefice daca sunt consumate in starea lor naturala fara procesari, azi va prezentam o planta minunata ce isi are originea in China si Tibet.
Coincidenta miraculoasa ea se mai  numeste si Cătina de garduri (Lycium barbarum, Lycium chinense) este numele comun a două specii foarte apropiate din genul Lycium. Mai este cunoscută şi sub numele de Goji. Această plantă perenă lemnoasă face parte din familia Solanaceae.
Înăţimea acestui arbust poate atinge 2-4 m. Ramurile sale, deseori spinoase, atârnă arcuite şi poartă frunze lungi, lanceolate sau ovale, de culoare verde-gri. Ele au o lungime de 3-6 cm şi sunt fie singulare, dispuse alternativ opus, fie grupate în fascicule de până la trei.
Cătina de garduri înfloreşte din iunie până în august. Inflorescenţa este compusă dintr-una sau mai multe flori, liliachii sau violete, grupate pe un pedicel de 1-2 cm. Florile, a căror corolă de aproximativ de 8-10 mm prezintă cinci petale, au formă de pâlnie şi sunt hermafrodite.
Fructul cărnos, roşu sau portocaliu este o bacă, lunguiaţă sau ovoidă, de 1-2 cm. Perioada de maturaţie este din august până în noiembrie, în funcţie de climat. Fructele conţin 4-20 seminţe sferice, maronii, care sunt răspândite de păsări.
Dupa: Wilkipedia
Goji Beri
Ningxia, cea mai mică provincie a Chinei, este locul din care provin boabele Goji. Astăzi, Ningxia este cunoscută sub numele de „Ţinutul Goji”, pentru că aici se cultivă cele mai bune boabe goji din lume. Caracteristicile unice ale acestui ţinut sunt perfecte pentru cultivarea de goji.
Acest teren s-a format cu câteva sute de mii de ani în urmă, când vânturile Siberiei au acoperit Nordul Chinei cu un strat fin de praf galben, înalt de 50-80 metri, numit „loess.” Astfel, această regiune renumită pentru pământul său galben, s-a format ca un platou arid de loess.  Platoul Himalayan delimitează acest platou de loess. Zăpezile care se topesc de pe muntele din apropiere, se scurg pe pământul auriu formând renumitul Râu Galben –Râul Mamă. Iar pomişorii Goji s-au născut în Valea Râului Galben, ţâşnind din pământul galben ca şi rubinele într-o bijuterie de aur.
Istoria relatează cum boabele sălbatice de Goji erau culese de-a lungul Râului Galben din Ningxia , acum 2000 de ani în urmă. Înţelepţii antici considerau boabele goji un preţios medicament natural. Cu aproximativ 600 de ani în urmă, agricultorii din Ningxia au început sa folosească sisteme speciale de irigaţii şi mori de apă pentru a cultiva goji de-a lungul văii Râului Galben. Goji, care la început a fost considerată o plantă medicinală rară,  comercializată de-a lungul Silk Road, a început să fie produsă în cantităţi suficient de mari pentru a fi consumate ca alimente sănătoase.
„Feng Shui” („vânt şi apă”), care este studiul tradiţional chinezesc a relaţiilor dintre caracteristicile geografice, vede Ningxia ca fiind o intersecţie a mai multor forţe puternice ale naturii. Situată în partea de început a platoului de loess a Râului Galben pe o lungime de 1500 km, Ningxia este singurul loc în care apele Râului Galben curg dispre Sud, cea mai puternic direcţie în Feng Shui. Totodată, în Ningxia apele din Munţii Helan se varsă dispre vest în Râul Galben şi echilibrează forţele solare care răsar din Est. Feng Shui-ul tradiţional vede Ningxia ca un loc al puterii.
Astăzi, ştiinţa a identificat trei motive pentru care goji prosperă în Ningxia:
1. Pământul de Aur – Solul alcalin şi bogat în minerale din Ningxia este perfect pentru cultivarea goji. Pământul auriu este sursa abundentă de minerale a boabelor Goji precum seleniu, crom, germaniu, etc
2. Lumina solară – clima specifică din Ningxia este caracterizată de lumină intensă pe timpul zilei , dar din cauza altitudinii , nopţile sunt reci,ceea ce este necesar pentru a stimula goji să producă mai multe polizaharide. Diferenţa de temperatură între zi şi noapte poate fi chiar de 15 ° C. În ciuda scăderii radicale a temperaturii pe timp de noapte, Ningxia mai are cele 180 zile fara îngheţ necesare  pentru a cultiva cele mai bune goji.
3. Apa HIMALAYANĂ – Runoff de la Platoul Himalayan formează Râul Galben şi afluenţii săi, care furnizează boabelor goji cantitatea de apă de care au nevoie, fără ca acestea să  sufere de efectele dăunătoare ale ploii
Nici o altă regiune din lume nu a fost în măsură să egaleze aceste condiţii exigente şi să producă boabe goji bogate în polizaharide şi alte substanţe nutritive.
Cultivarea şi recoltarea goji presupune o muncă intensivă deoarece boabele trebuie să fie culese cu foarte mare grijă. Agricultorii pricepuţi din Ningxia trebuie să adune grijuliu în jur de 5000 boabe pentru a produce un kilogram de fructe uscate goji.
De ce sunt extraordinare ?
•    Conţin 19 aminoacizi ( constituenţii de bază ai proteinelor) , din care 8 sunt esenţiali , adică sunt absolut necesari vieţii;
•    Conţin 21 elemente-cheie , printre care şi germaniu , agent anticancerigen găsit foarte rar în alimente);
•    Contin mai multe proteine ( 13 %) decat grâul ( cerealele măcinate integral);
•    Conţin întreaga gamă de carotenoide , inclusiv beta-caroten şi zeaxantina , cu rol important în protejarea ochilor;
•     Conţin mai multe carotenoide decât orice alt aliment;
•     Este al doilea fruct din lume în privinţa conţinutului bogat în vitamina C;
•    Conţin o cantitate considerabilă de vitamina B1 şi B6 (de care organismul are nevoie pentru a transforma hrana în energie);
•    Conţin şi vitamina E (care nu a mai fost gasită în nici un alt fruct până în prezent, doar în grâu şi unele seminţe);
•    Conţin Beta-sitosterol ,agent antiinflamator , care ajută la reducerea nivelului de colesterol şi, de asemenea, adjuvant în tratarea impotenţei şi a afecţiunilor prostatei;
•     Conţin şi acizi graşi esenţiali , necesari pentru producerea de hormoni şi pentru funcţionarea normală a creierului şi sistemului nervos;
•    Cyperon – este un compus utilizat în tratamentul cancerului cervical; este folosit de asemenea în problemele circulatorii dar şi cele apărute la menstruaţie;
•    Solavetivona – este un puternic agent antifungic şi antibacterial;
•    Fisalin – un compus natural care întăreşte sistemul imunitar, şi care este eficient în tratamentul leucemiei, hepatitei B şi a cancerului;
•    Betaina –  care acţionează benefic în caz de tulburări nervoase ,  îmbunătăţeşte memoria, ajută la dezvoltarea masei musculare, e folosită de ficat pentru a realiza reacţiile de detoxifiere;ajuăa la scăderea nivelului de homocisteină , care este factorul de risc primordial în bolile cardiace;  acest compus este cunoscut ca un protector al ADN-ului;
•    Goji este o foarte bogată sursă de seleniu, măreşte eficienţa chimioterapiei şi reduce toxicitatea drogurilor. Boabele Goji ajută, de asemenea, pentru a preveni reapariţia tuberculozei. Cercetările arată că, infecţiile cu HIV/SIDA sunt mai numeroase în zonele în care solul are deficit de seleniu.
Boabele conţin, de asemenea, germaniu, care are un efect antibacterian.
Boabele Goji au fost evaluate ca având cea mai mare capacitate antioxidantă pe scara ORAC, cu o valoare uimitoare de 3472 unităţi ORAC.
Cum le folosim ?
Pentru a vă bucura de efectele benefice ale boabelor Goji trebuie să consumaţi o mică mână (10-30 gr) pe zi. Dar, desigur, puteţi consuma câte vreţi. Boabele goji nu au efecte secundare.
Puteţi să le consumati aşa cum sunt, sau amestecate cu nuci şi stafide. Adăugaţi-le la cerealele preferate sau pur şi simplu amestecaţi-le cu puţin iaurt.
Puteţi să le adăugaţi în ceaiuri, supe sau să le utilizaţi ca aromatizante în preparatele din peşte sau fructe de mare .
Recomandam : incercati sa puneti in apa potabila sau iaurt  timp de  o ora sau si mai mult astfel boabele devin zamoase, parca ar fi proaspat culese. Încercaţi-le şi veţi vedea că vă simţiţi mai puternic, mai sănătos şi mai fericit!
Scara ORAC  este un test standard de folosit de către Departamentul de Agricultură pentru a măsura nivelul de antioxidanţi existent în produsele alimentare. ORAC înseamnă „Oxigen Radical Absorbance Capacity,”( Capacitate Radicală de Absorbţie a Oxigenului) , iar valorile se expimă în ” unităţi ORAC la 100 de grame” pentru un anumit aliment.
Reţete
Reţetă de ceai simplă
Pune 10-20 boabe goji în apă clocotită. Adaugă miere sau lămâie.
Ceai Hui Bobong
Pune o dată sau de două ori, puţin susan, 10-20 boabe goji în ceai verde timp de 10 minute. Adaugă miere sau lămâie.
Preluat de pe:   http://www.gojiberry.ro
Ambrozie – bautura miraculoasa cu goji
„Ingrediente: o mana sanatoasa de goji berries, un cub de vreo 2-3 cm patrati de ghimbir prospat fara coaja (am incercat si cu ceva mai mult, dar a fost cam prea picant pentru mine), 1 lingura si jumatate de miere bio, zeama de la o lamaie intreaga si apa plata pana la 750 ml. Si un blender, desigur!
Mai intai se pun goji berries, ghimbirul taiat bucatele micute si toata mierea in vreo 200 ml apa si se dau prin blender de sa le sara capacul! Ma rog, cu cat goji si ghimbirul se maruntesc mai bine, cu atat este mai ok textura limonadei. Eu incerc sa le fac cat mai pastoase posibil, apoi intr-un alt recipient mare combin rezultatul de mai sus cu zeama stoarsa de la lamaie si apoi adaug apa cat sa am vreo 750 ml de limonada. E un deliciu! Si nu numai:
Lamaia desi acida genereaza o reactie alcalina in organism,  iar demersul nostru spre sanatate trece prin alcalinizarea organismului nostru – starea aceea in care infectiile nu rezista, imunitatea creste, celulele nu se imbolnavesc, intrusii sunt expulzati. Eu mananc o lamaie pe zi!
Goji berries, superfructele, where do I even start??? In primul rand, goji berries sunt uluitoare la capitolul antioxidanti si de aceea sunt renumite pentru intinerirea si revigorarea celulelor, ca adjuvanti ai longevitatii. Dar se includ aici si beneficii la nivelul sanatatii cardiovasculare, ajuta in bolile inflamatoare, la tulburari de vedere, au proprietati neuroprotectoare. Goji berries combat cancerul si sunt agenti imunomodulatori, prin continutul de micronutrienti si elemente fitochimice. Au calciu, potasiu, fier (la 100 g de fructe ai asigurata toata doza zilnica recomandata), zinc, seleniu, vitamina C. Cand goji berries se iau cu si mai multa vitamina C (ca in cazul limonadei noastre:)), activitatea antioxidanta a polizaharidelor continute este si mai ridicata.
Ghimbirul combate racelile, lupta impotriva problemelor gastrice, scade nivelul colesterolului rau, alina durerile artritice pentru ca trateaza inflamatiile si e un foarte bun remediu si pentru tuse. In India e folosit si impotriva migrenelor, iar in Indonezia localnicii il folosesc la combaterea oboselii.
Pai cam atat, ca despre miere cu totii stim ca are efect antibacterian, e buna la raceli si dureri de gat, are proprietati antioxidante si ca e un inlocuitor EXCELENT al zaharului.”
Preluat de pe: http://crazygoodraw.blogspot.com/search/label/Ambrozii
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor