Mi-au atras atentia la inceput cosmeticele naturale VivaNatura si aceasta maxima „Revolutia cosmeticelor naturale” , apoi le-am cunoscut si continua sa ma surprinda placut si am vrut sa aflu mai multe si-am aflat, iata ce am aflat de la Leonard Radut…
„Pledoarie pentru natural?
– DA – de 100 de ori DA!
Natura in marea ei generozitate ne ofera in fiecare clipa tot ce are mai bun, de noi depinde sa stim sa primim si sa ne inconjuram cu plante si ingrediente naturale.
Sa folosim sub mai multe forme ingredientele naturale este eficient, este la indemana si mai ales benefic, fiindca celula umana recunoaste genetic celula vegetala.
Comorile naturii aduse in viata noastra sub forma produselor de infrumusetare sau de ingrijire, ne rasfata deoarece acestea curata, hidrateaza, hranesc si rasfata pielea cum niciodata produsele de sinteza nu vor putea sa o faca.
Ceea ce trebuie sa facem noi este „colaborarea” cu ceea ce natura ne-a furnizat, iar cu mijloace putine putem minimaliza impactul nostru asupra mediului, aceasta ar fi datoria noastra – sa respectam si sa ocrotim natura, altfel spus – o forma de iubire.
Am incercat sa sintetizez in cateva cuvinte conversatia cu Leo si am aflat ca el si oamenii din „familia lui” concep si creeaza aceste minunatii care inglobeaza fiecare cate un coltisor de natura, iar ei spun ca:
„Urmarim sa va oferim cele mai bune ingrediente naturale care va pot ingriji!”
Cine este Leonard Radut?
Este managerul propriei companii VivaNatura, daca ne luam simplist dupa datele de referinta, dar nu este tipul acela de manager (prea des intilnit la noi) care sufera de suficienta si aroganta.
MM – Ce v-a determinat sa deschideti o companie proprie?
LR – Am inceput in 1996, scarbit de relatiile simbolice de munca ”sclav – stapan” si de munca doar pentru profit.
MM – Si pentru ce sa deschizi o companie daca nu pentru a produce profit?
LR – Am construit aceasta firma care sa fie o oaza de puritate, corectitudine si care sa dea un nou sens modului de trai, am gasit la Cahlil Gibran afirmatia ca munca este o forma de iubire adica – “munca este iubirea scoasa la lumina” . Astfel am descoperit ca munca este un proces in care oamenii ofera ceva altor oameni, de care acestia au nevoie.
MM – Dar banii , salariul , acestia nu sunt importante?
LR – Actionand cu intelepciune vin si banii, dar scopul principal este sa oferi ceva oamneilor si sa faci acest lucru cu o atitudine de dragoste fata de oameni, ca o forma de iubire.
MM – Cum ati inceput aceasta activitate?
LR – Am inceput practic de la zero, si-am construit un mediu de lucru care sa faca bine celor care cumpara si celor care muncesc in firma; am dorit de la inceput, totodata, o crestere rapida si sa atingem repede prosperitatea;
MM – Ati reusit toate acestea de la inceput, cum ati procedat?
LR – (zambeste, un zambet fermecator si-mi spune cu o voce nostalgica) N-am avut o crestere buna de la inceput, n-am crescut spectaculos, dar am crescut incet si treptat, iar acum avem o crestere sanatoasa.
MM – Cum ati reusit acest lucru fiindca mi-ati spus că si in acesti ultimi doi ani firma este in crestere?
LR – Am cautat sa ofer maxim de libertate angajatilor, aplicind principii noi de management, prin crearea unei culturi a intreprinderii in care se pune accent pe omul constient, creativ si nu pe omul masina.
Aceasta perspectiva are enorme avantaje si consideram ca este perspectiva viitorului.
MM – De ce spuneti „consideram” – la plural?
LR – (zambeste din nou) Fiindca SUNTEM CU ADEVARAT O FAMILIE .
Am considerat esentiala libertatea in a-si alege fiecare programul de lucru, dar in asa fel incat sa intre intr-o matrice care sa se plieze pe cerintele tehnologice, in armonie si concordanta cu restul colegilor.
DECI, PRACTIC, OAMENII VIN LA LUCRU SI PLEACA DE LA LUCRU CAND VOR EI.
MM – …si nu ati avut probleme cu nici un angajat?
LR – Ba da, din pacate am avut o colega destul de harnica si capabila, dar care a avut un compartament urat, colportand neadevaruri despre firma, instigand si recurgand la mijloace de intimidare, prin chemarea in inspectie a autoritatilor.
MM – Ce s-a intimplat apoi?
LR – S-a exclus in mod natural, prin faptele ei. Nu mai merita sa faca parte din colectivul nostru, deoarece mie si colegilor ne-a produs suparari si necazuri prin firea sa dificila. Nu a respectat ce i s-a oferit.
Apoi, exista o tendinta in firea umana de nu observa binele, daca acesta devine o regula.
MM – Totusi, acestea nu sunt mari dezavantaje – faptul ca exista si angajati care nu respecta intreprinderea si angajatorul?
LR – Nu, cu siguranta nu sunt importante. Adica ele se pot rezolva. Le-am mentionat ca sa stiti ca ele pot sa apara, dar se pot rezolva.
Practic – si eu cred ca ”este de mii de ori preferabil sa suferi din cauza iubirii decat din lipsa ei”.
Este un risc asumat si prefer sa rezolv astfel de probleme, comparativ cu traiul intr-o lume seaca conforma relatiilor simbolice ”stapin – sclav”.
“Hotarirea noastra ferma este de a crea produse 100% naturale in care sa folosim cele mai bune ingrediente naturale, indiferent de pretul platit.”
Astfel am aflat mult mai multe decit ceea ce ma interesa pe mine – produsele de ingrijire cosmetica.
Am „gustat” si aflat ca produsele de ingrijire dentara sunt fara fluor si pot fi mult mai eficiente decit orice alta pasta de dinti, am aflat cum sa scap de niste dureri reumatismale neplacute, folosind unguentul minune Lyber si care „m-a eliberat” de dureri.
Pledoarie pentru natural?
Da, fiindca este o pledoarie pentru firesc.
a consemnat Maria Mihaiu
Cosmeticiana
Lector Formator in Cosmetologie