Dejunul Kollath – o masa cu un aport substantial de vitamine si minerale

 
Ştim că alimentaţia ideală ar trebui să fie cât mai naturală şi pe cât posibil crudă.  Din nefericire, uneori stomacul tolerează destul de greu crudităţile, mai ales cerealele, deoarece noi nu dispunem, ca păsările, de o pipotă în care boabele să fie predigerate. Pe scurt, omul digeră cu greutate cerealele crude.
Profesorul Kollath, dietetician şi doctor în medicină, a descoperit metoda de a face grâul integral digestibil fără nici un fel de fierbere, graţie formulei sale.
Acest dejun urmăreşte ca făina integrală sa fie asimilabilă de corpul uman fără fierbere, iar prin adăugarea de fructe să facă acest dejun cât mai plăcut la gust, completându-i valoarea sa alimentară.
Mod de preparare
30-40 g (2-3 linguri) de făină proaspătă integrală de grâu;
1-2 linguri de zeamă proaspătă de lămâie;
100 g de mere, rase în momentul folosirii, sau oricare alte fructe foarte bine coapte, de sezon;
1 lingură de migdale, alune pisate sau nuci, la alegere, pentru a pudra întregul conţinut.
Seara, se pune făina integrală de grâu într-un vas din porţelan sau sticlă (bol).  Este bine ca făina de grâu complet să fie obţinută chiar înaintea preparării, prin râşnirea boabelor de grâu cu ajutorul unei râşniţe de cafea.
Se adaugă 3-5 linguri de apă, niciodată lapte.
Se agită cât mai bine conţinutul şi se lasă la temperatura camerei până a doua zi dimineaţă. Astfel, toată noaptea, cerealele se vor umfla, devenind o pastă semifermă, în timp ce au loc transformări chimice de fermentaţie, cărora li se poate atribui o bună parte din valoarea dietetică a dejunului, precum şi digestibilitatea sa.
Într-un alt vas se pun la înmuiat 15-20 g fructe uscate (smochine, stafide, curmale, prune uscate), tăiate în două dacă este cazul.
A doua zi dimineaţa se va amesteca conţinutul celor două vase, folosindu-se totodată şi apa de înmuiere a fructelor uscate şi se adaugă în continuare cele 2 linguri de suc de lămâie proaspăt.  Adăugăm apoi cele 100 g de mere rase, (merele vor fi rase în momentul servirii pentru a se evita oxidarea)  sau pere, sau orice fructe de sezon bine coapte,  zdrobite:  fragi, cireşe, căpşuni, prune, piersici, caise etc.
Se pudrează apoi acest amestec cu nucile, sau alunele  pisate.  Se poate adăugă fie frişcă proapătă naturală, fie miere.
Daca veti consuma cu regularitate dejunul Kollath sunt asigurate următoarele efecte:
1. Stare de saţietate timp de cel puţin 4 ore.  NIci un fel de stare de falsă foame dimineaţa, absenţa stării de supraîncărcare a stomacului;
2.  Reglarea armonioasă a greutăţii.  Persoanele care doresc să piardă din greutate nu vor avea senzaţia de foame înaintea mesei de prânz şi vor suporta consuma o portie mai mica de mancare la pranz;  în schimb, cele care vor să se împlinească în mod echilibrat, vor constata ca fiecare funcţie digestivă este mult îmbunătăţită, iar greutatea va creşte.
3.  Constipaţia, factor principal al autointoxicării, este eliminată;
4. Având loc dezintoxicarea, semnele de obosealăşi de epuizare, care sunt indiciul unei acumulări de toxine, dispar;
5. Se mareste eficienta fizica  şi intelectuala;
6. Se instalează o senzaţie de bunăstare generalizată, care rezultă dintr-un echilibru biologic mult mai bun.
7. Apare o senzaţie de bucurie interioară şi o satisfacţie care îndepărtează orice dorinţă de a mai consuma excitante psihodinamice (cafea, tutun, alcool);
8. Se măreşte  capacitatea de concentrare deoarece aparatul digestiv nu mai este îngreunat de un dejun greu.  Ştim că digestia acaparează în general 70% din energia nervoasăa corpului.
9. Rezultă o mai bună rezistenţă la stress sau stări tensionale.
10. Compoziţia sanguină se îmbunătăţeşte. Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigaţii a ţesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fără erupţii. Eczemele, furunculele şi pecinginile dispar;
11. Părul redevine suplu şi plin de vitalitate;
12.  Unghiile devin strălucitoare şi nu se mai rup;
13. Dentiţia se ameliorează.  Dinţii care se dezgoleau se reaseaza  în alveolele lor;
14.  Aparatul osos se intareste,  asigurând o sudură mai rapidă în caz de fracturi.
Preparat cu atenţie acest dejun poate fi considerat o prăjitură, iar compozitia ingredientelor adaugate poate varia la infinit  după inspiraţie şi în funcţie de fructele de sezon.
Vitaminele complexului B, care se gasesc doar in  făina integrală de grâu,  se adaugă vitaminelor şi mineralelor din fructe. Acizii organici ai fructelor proaspete sunt neutralizaţi de hidraţii de carbon ai grâului.
Prepararea este simplă şi uşoară, fără complicaţii sau fierbere. Este avantajoasă mai ales dimineaţa, când nu avem mult timp la dispoziţie.
SUCCES!