Cocos (Cocos nucifera) numit si arborele vietii.
Exploratorii spanioli au numit-o coco, care inseamna „fata de maimuta”, din cauza celor trei spatii (ochi) care se aseamana cu fata si capul unei maimute.
Nuca de cocos este o sursa de proteine, suc, lapte si ulei, iar pe multe insule nuca de cocos este de baza in alimentatie si reprezinta majoritatea hranei. Aproape o treime din populatia lumii depinde intr-un grad mai mare sau mai mic de nuca de cocos din punct de vedere al hranei sau al castigurile economice.
Nuca de cocos este foarte nutritiva si bogata in fibre, vitamine si minerale. Uleiul de nuca de cocos are o importanta majora deoarece are proprietati curative cu mult peste orice ulei cunoscut si este foarte folosit in medicina traditionala a culturilor asiatice si din regiunea Pacificului. Locuitorii insulelor din Pacific considera nuca de cocos drept remediu pentru toate bolile. Palmierul nucii de cocos este foarte pretuit atat ca sursa de hrana cat si drept leac tamaduitor. De aceea a fost numit „Arborele vietii”. Doar de putin timp studiile medicale au scos la suprafata secretele puterii curative impresionante ale nuci de cocos.
Nuca de cocos in medicina traditionala
Oameni de diferite culturi, religii, nationalitati de pe tot cuprinsul globului au venerat nuca de cocos ca o sursa importanta atat pentru hrana cat si pentru proprietatile sale curative. Oriunde nuca de cocos a crescut, oamenii au invatat importanta acesteia din punct de vedere medicinal.
In medicina traditionala de pe tot globul nuca de cocos este folosita pentru a trata o multitudine de probleme de sanatate cum ar fi: abcesele, astmul, calvitia, bronsita, contuziile, arsurile, raceala , constipatia, tusea, hidropizia, dizenteria, durerile de urechi, febra, gripa, gingivita, gonoreea, menstruatia neregulata sau dureroasa, icterul, pietrele la rinichi, paduchi, malnutritia, greata, urticaria, scabia, scorbutul, infectii ale pielii, durerile de gat, umflaturile, sifilisul, durerile de dinti, tuberculoza, tumorile, tifosul, ulcerul, durerile de stomac, starile de slabiciune, si ranile.
Nuca de cocos in medicina moderna
Medicina moderna confirma proprietatile curative ale nucii de cocos in tratarea bolilor de mai sus. Studii publicate in jurnale medicale arata faptul ca nuca de cocos, intr-o forma sau alta, are o multime de beneficii pentru sanatate. Unele dintre acestea sunt enumerate mai jos:
* Distruge virusurile care cauzeaza gripa, herpesul, pojarul, hepatita C, SARS, SIDA, si alte boli.
* Ucide bacteria care cauzeaza ulcer, infectii ale gatului, infectii ale tractului urinar, boli ale gingiilor si cariile, pneumonia, gonoreea, si alte boli.
* Ucide ciuperciile care pot cauza candida, impetigo, boala atletului, dermatita de scutece, si alte infectii.
* Elimina sau distruge tenia, paduchii, giardia, si alti paraziti.
* In alimentatie este un energizant rapid.
* Creste energia si rezistenta, imbunatatind performantele fizice si sportive.
* Imbunatateste digestia si absorbtia celorlalte substante cum ar fi vitaminele, mineralele si aminoacizii.
* Imbunatateste secretia de insulina si utilizarea glucozei din sange.
* Scade tensiunea asupra pancreasului, si sistemului enzimatic al corpului.
* Reduce simptomele associate pancreatitei.
* Ajuta la reducerea simptomelor si a riscurilor cauzate de diabet.
* Reduce problemele associate cu sindromul de malabsorbtie si fibroza cistica.
* Imbunatateste absorbtia calciului si magneziului si ajuta la dezvoltarea unor oase si dinti puternici.
* Ajuta la protectia impotriva osteoporozei.
* Ajuta la reducerea simptomelor cauzate de bolilor vezicii biliare.
* Reduce simptomele associate bolii Crohn, colitelor ulceroase, si ulcerelor stomacale.
* Imbunatateste digestia si tractul intestinal.
* Reduce durerea si iritatia cauzata de hemoroizi.
* Reduce inflamatia.
* Ajuta la insansatosirea si refacerea tesuturilor.
* Suporta si ajuta sistemul imunitar.
* Ajuta la prevenirea cancerului de san, colon, cat si a altor tipuri de cancer.
* Este sanatos pentru inima; imbunatateste procentul de cholesterol reducand riscul bolilor de inima.
* Protejeaza arterele de rani ce cauzeaza arteroscleroza, si astfel protejeaza impotriva bolilor de inima.
* Ajuta la prevenirea paradontozei si distrugerii dintilor.
* Actioneaza ca un antioxidant.
* Ajuta la protejarea corpului de atacul radicalilor liberi care cauzeaza imbatranire premature si boala degenerativa.
* Nu epuizeaza rezervele de antioxidant ale corpului asa cum fac alte uleiuri.
* Ajuta la reducerea simptomelor cauzate de sindromul de oboseala cronica.
* Imbunatateste utilizarea acizilor grasi esentiali si ii protejeaza de oxidare.
* Reduce simptomele associate cu hiperplazia benigna de prostata (marirea prostatei).
* Reduce crizele epileptice.
* Ajuta la protejarea impotriva bolilor de rinichi si infectiilor vezicii.
* Dizolva pietrele la rinichi.
* Ajuta la prevenirea bolilor de ficat.
* Este mai scazuta in calorii fata de toate celelalte grasimi.
* Ajuta functionarea tiroidei.
* Sustine scaderea in greutate prin marirea metabolismului.
* Este utilizat de catre corp pentru a produce energie mai degraba decat a o depozita ca grasime in organism, asa cum se intampla cu alte grasimi dietetice.
* Ajuta la prevenirea obezitatii si a ingrasarii.
* Aplicat local ajuta la formarea unei bariere chimice pe piele ce pazeste impotriva infectiilor.
* Reduce simptomele cauzate de psoriasis, eczema si dermatita.
* Intretine balanta chimica naturala a pielii.
* Catifeleaza pielea si actioneaza impotriva uscarii si exfolierii acesteia.
* Previne ridurile, imbatranirea pielii si petele pielii cauzate de imbatranire.
* Ajuta la a avea un par si o fata sanatoasa.
* Ofera protectie contra efectelor negative ale radiatilor ultraviolete de la soare.
* Ajuta la prevenirea matretii.
* Nu formeaza produsi nocivi la temperatura normala de coacere , asa cum produc alte uleiuri vegetale.
* Nu are efecte adverse nocive sau neplacute.
* Este complet non-toxic pentru om.
Uleiul de nuca de cocos
In timp ce nuca de cocos are multe beneficii curative datorita fibrelor si continutului nutritional, uleiul o face cu adevarat remarcabila din punct de vedere al medicinii si ca aliment.
O data s-a crezut in mod gresit ca este nesanatos datorita continutului mare de grasimi saturate, acum este cunoscut faptul ca grasimea din uleiul de nuca de cocos este unica si diferita fata de majoritatea tuturor celorlalte grasimi si are multe proprietati curative.
Uleiul din nuca de cocos a fost descries ca fiind “cel mai sanatos ulei de pe pamant”. Ce face ca uleiul de nuca de cocos sa fie atat de bun? Ce il face sa fie diferit de celelalte uleiuri, in special fata de celelalte grasimi saturate?
Diferenta consta in molecula grasimii. Toate grasimile si uleiurile sunt compuse din molecule numite acizi grasi. Sunt doua metode de a clasifica acizii grasi. Prima, cu care probabil sunteti familiarizati, este dupa saturatia acestora. Exista grasimi saturate, grasimi mono-nesaturate si grasimi poli-nesaturate. Alt sistem de clasificare este bazat pe marimea moleculei sau lungimea catenei de carbon din fiecare acid gras. Uleiul din nuca de cocos este compus in principal din acizi grasi cu catena medie (MCFA), cunoscuti ca si trigliceride cu catena medie (MCT).
Marea majoritate ale grasimilor si uleiurilor din alimentatia noastra, fie ca sunt saturate sau nesaturate, fie ca provin din sursa animala sau vegetala, sunt compusi din acizi grasi cu catena lunga (LCFA). Intre 98 si 100% din acizii grasi pe care ii consumam sunt dintre acizii grasi cu catena lunga (LCFA).
Marimea acidului gras este foarte importanta . De ce ? Deoarece corpul nostru raspunde la fiecare acid gras si il metabolizeaza in functie de marimea acestuia. Asadar, efectele fiziologice ale uleiului de nuca de cocus MCFA, sunt net diferiti de efectele acizilor grasi LCFA ce ii consumam in mod obisnuit prin alimentatie. Acizi grasi saturati din uleiul de nuca de cocos sunt predominanti acizi grasi cu catena medie. Atat grasimile saturate cat si cele nesaturate din carne, lapte, oua si plante (inclusive majoritate uleiurilor vegetale) sunt compusi din LCFA (acizi grasi cu catena lunga).
Acizii MCFA sunt foarte diferiti fata de LCFA. Acesti acizi nu au un efect nagativ asupra colesterolului si ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima. Acidul gras MCFA ajuta la reducerea riscului aparitiei arterosclerozei, cat si a bolilor de inima. Este in principal datorita acizilor grasi MCFA din uleiul din nuca de cocos ceea ce il face atat de special si benefic.
Sunt doar foarte putine surse in alimentatie pentru acizi grasi cu catena medie MCFA. De departe cea mai importanta sursa se afla in uleiurile de miez de nuca de cocos si de palmier.
Copyright © 2004 Coconut Research Center
Sursa: www.suntsanatos.ro
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor