Ceaiul verde

Ceaiul verde poate fi un ajutor excelent pentru a primi un impuls atunci când suntem mai inerţi, obosiţi sau când avem nevoie de o putere de concentrare mai mare.
Dar foarte important este ca doua cești de ceai verde consumate in fiecare zi ar putea stopa evoluția unei tumori canceroase.
Dacă folosim ceaiul verde doar pentru a ne simţi bine în timp ce muncim, ne uităm la televizor sau vorbim cu prietenii, putem spune că încă nu punem în valoare în mod înţelept ceea ce oferă ceaiul verde.
Pe de altă parte, este foarte simplu să stopăm consumul de cafea şi să o înlocuim cu ceaiul verde, deoarece acesta nu are efectele negative ale cafelei iar pentru sănătate este o adevărată binefacere.
Ceaiul verde este cunoscut pentru actiunea sa diuretica si antioxidanta si pentru accelerarea metabolismului.
Originar din Asia, ceaiul verde este deja cunoscut in intreaga lume pentru proprietatile sale diuretice, antioxidante si pentru continutul crescut de vitamine.
Este deja folosit cu succes in numeroase regimuri si diete si numeroase creme de fata impotriva imbatranirii il au printre ingrediente.
Ceaiul verde este un tip de ceai obţinut din frunzele de Camellia sinensis. Diferenţa faţă de celelalte tipuri de ceai constă în faptul că procesul natural de fermentaţie este oprit. Imediat după cules, frunzele sunt trecute prin abur sau torefiate. Apoi frunzele sunt uscate şi rulate, astfel împiedicându-se fermentarea,obtinandu-se un continut mai scazut de teina, ceea ce face ca ceaiul verde să fie mult mai putin excitant decat ceaiul negru.
O alta consecinta a uscarii frunzelor de ceai culese, este faptul ca ceaiul verde are un continut ridicat de vitamine. Ceaiul verde contine in abundenta vitaminele A, B, E, C, precum si minerale ca fier, calciu, fosfor si potasiu.
Ceaiul verde este cunoscut şi sub denumirile de ceai nefermentat şi ceai virgin.
Istorie
Deşi ceaiul e cunoscut şi folosit de oameni de mii de ani, cultivarea lui n-ar fi început decât prin anul 350 î.Hr, în China şi prin anul 700 al erei noastre în Japonia. În Asia a fost vreme îndelungată considerat mai mult o plantă medicinală decât o băutură. În textele europene apare în 1559, la Veneţia, sub numele de chai catai, ceea ce a dat numele de ceai. Olandezii schimbau salvia cu ceai încă din 1606, în comerţul pe care-l făceau cu chinezii. În 1653, când au capturat o navă olandeză şi încărcătura sa, britanicii au cunoscut şi ei ceaiul, iar regona Anna Stuart, servindu-l la micul său dejun, a lansat moda.
Obiceiul bautului de ceai a inceput cand calugarii budisti care, vizitand China pentru studiu, s-au intors in Japonia aducand cu ei si ceaiul verde ca pe o bautura medicinala. In perioada Kamakura (1191-1333), calugarul Eisai a tinut sa evidentieze efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa “Mentinerea sanatatii prin ceai” (1211): “Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga. In toate timpurile ceaiul este elixirul care creaza lacasul de nestramutat al nemuririi”. Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. In ultimii ani insa, cercetarile au evoluat atat de mult incat acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se sunea in vechime “Ceaiul este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii”. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.
Culesul
Frunzele sunt culese după trei metode:
– Prima – “imperială” – a dispărut astăzi: numai mugurii terminali şi prima frunză erau culese;
– a doua – cea mai bună practicată astăzi, constă în a culege mugurul şi primele două frunze;
– a treia metodă – cea mai comună – constă într-un cules care prelevează până la cinci frunze – ceaiurile comune sunt obţinute astfel.
În marile exploatări, maşinile sunt cele care fac operaţia. Pentru cele mai bune ceaiuri, culesul este întotdeauna manual. Motivul : sunt culese cele două sau trei frunze de la extremităţi, adică cele mai tinere, cele mai fragede, cele mai concentrate în uleiuri esenţiale.
Proprietăţi
Ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor. Ca să profităm de binefacerile sale este de-ajuns să-l bem cu regularitate în fiecare zi.
Compoziţie
Conţine uleiuri esenţiale, teină, tannini catechici, flavonoide (quercetina, quercitrina), aminoacizi, vitamina C, teaflavina, tearubigina, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloidi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina). Activitatea ceaiului se datorează în primul rând conţinutului de teină, de tanini si de compuşi polifenolici.
– Polifenolii şi catechinele combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de ţigară, gaze de eşapament, ultraviolete.
– Alcaloizii exercită un efect de stimulare nervoasă
– Teina ( o formă de cafeină ce formează la suprafaţa infuziei o peliculă uşoară, dovada că este un ceai bun) şi cafeina stimulează arderea grăsimilor, are proprietăţi diuretice, stimulează sistemul nervos, cerebral şi sangvin. Frunza de ceai integră conţine mai multă teină decât cea în pliculeţe deoarece pentru pliculeţe sunt folosite rămăşiţele de la ceaiul vărsat. Avantajul teinei faţă de cafeină este că e biodisponibilă mai mult timp.
– Flavonoidele protejează împotriva stresului
– Substanţele aromatice dau o savoare deosebită ceaiului.
Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grăsimilor şi factor de protecţie anticancer.
Indicaţii terapeutice
Cercetări medicale asupra ceaiului verde arată că această plantă are efecte de la A – ca acuitate vizuală până la Z – ca Zona Zoster
Cea mai importanta descoperire se refera la faptul ca ceaiul verde ajuta la mentinerea celulei ADN si a integritatii structurale a membranei celulare. Decenii de cercetari arata ca ceaiul verde inhiba dezvoltarea celulelor nedorite din organism.
Ceaiul verde si prevenirea cancerului
Statisticile privind mortalitatea datorata cancerului in randul populatiei japoneze indica faptul ca rata de mortalitate este foarte scazuta atat in randul femeilor cat si in randul barbatilor. Urmarind o harta a unei regiuni din Japonia, o echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca cele mai scazute rate de mortalitate datorata cancerului se inregistraza in locurile unde ceaiul verde reprezinta recolta principala. Populatia din aceste zone beau ceaiul verde in concentratii mai mari zilnic. Astfel s-a tras concluzia ca exista o stransa corelatie intre consumul de ceai verde si prevenirea cancerului.
Alţi cercetatori au adus dovezi “cu greutate” in sustinerea acestei afirmatii. Consumul regulat de ceai verde reduce riscul instalarii cancerului de colon, vezica urinara, esofag, pancreas, rect si stomac. Compusul responsabil pentru aceasta proprietate este epigallocatechin 3 gallate (EGCG) care are o activitate antioxidanta de 100 de ori mai puternica decat vitamina C si de 25 de ori mai mare decat vitamina E. Se pare ca aceasta substanta nu numai ca inhiba dezvoltarea noilor celule canceroase, dar le poate ucide si pe cele mature.
Ceaiul verde impiedica cresterea colesterolului
Colesterolul este vazut ca “personajul negativ” care produce o serie de afectiuni la persoanele adulte, insa este un compus chimic necesar organismului in construirea membranelor celulare. Asa cum am facut distinctia si in alte articole, exista doua tipuri de colesterol: un colesterol “bun” si unul nociv. Cercetarile au aratat ca prin consumul de ceai verde, nivelul colesterolului nociv ( al LDL colesterolului ) se reduce simtitor, datorită catechinei din compoziţia ceaiului verde şi creste nivelul de HDL colesterol (cel “bun”) – deci cei care consuma extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fara sa inregistreze cresteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
S-a facut un studiu pe un grup de persoane prin care s-a demonstrat ca bautorii de ceai verde aveau redus la jumatate nivelul de colesterol nociv decat cei care nu au consumat ceai, desi au mancat acelasi tip de alimente.
Ceaiul verde si controlul hipertensiunii arteriale
Ceaiul verde tine sub control hipertensiunea arteriala, afectiune care are un impact grav asupra sistemului vascular si care este cauza aterosclerozei. Cauzele hipertensiunii arteriale nu sunt pe deplin intelese, insa se stie sigur ca un compus chimic numit angiotensin II joaca un rol important. Intr-o serie de studii s-a demonstrat ca o serie de compusi continuti de ceaiul verde suprima producerea acestui compus (angiotensin II), iar consumul regulat de ceai verde duce la scaderea considerabila a hipertensiunii.
Ceaiul verde scade nivelul glicemiei
Acum 60 de ani, Dr. Minowada de la Universitatea Kyoto a observat ca a scazut considerabil nivelul de glucoza existent in urina la pacientii diabetici care participasera la chanoyu (ceremonia ceaiului) -datorită polifenolilor şi a polizaharidelor existente în ceai. Astfel acesta a publicat un studiu unde arata ca ceaiul verde concentrat (asa cum se bea in ceremonia ceaiului traditionala) poate sa scada nivelul de glucoza din sange. Insa acest studiu a fost ignorat datorita izbucnirii celui de-al II-lea Razboi Mondial. Insa interesul deosebit pentru bucataria japoneza din ultimele perioade, a facut sa se revina asupra ceaiului verde si a capacitatii acestuia de scadere a nivelului glicemiei.
Zaharurile si carbohidratii din mancare sunt digerate in special in duoden, transformate in glucoza si apoi absorbite in sange. Agentul care regleaza captarea de glucoza in tesuturi este insulina, o substanta secretata in pancreas. Diabetul este o boala caracterizata de o insuficienta secretie de insulina care impiedica buna absortie a glucozei iar acest lucru duce la un nivel marit al glicemiei.
Ceaiul verde impiedica imbatranirea
Oxigenul este necesar pentru viata. Insa oxigenul prezinta doua aspecte: unul pozitiv si unul negativ. Oxigenul pe care il respiram este condus in fiecare parte a corpului si joaca un rol cheie in metabolism. Insa poate fi si un element daunator sub forma de oxigen activ, sau radicali liberi. Oxigenul activ reprezinta o problema pentru ca se poate combina cu orice substanta din corp oxidand-o, iar acest proces duce la distrugerea membranelor celulare si a ADN-ului, dar si la oxidarea lipidelor. Toate acestea pot duce la boli grave, si chiar la cancer. Cei mai importanti antioxidanti sunt vitaminele E si C. Este demonstrat faptul ca un consum ridicat de alimente bogate in antioxidanti impiedica procesul de imbatranire.
Se stie ca ceaiul verde este foarte bogat in vitaminele recunoscute a fi puternici antioxidanti. Ultimele studii efectuate arata ca substantele active din ceaiul verde sunt antioxidanti mai puternici decat vitamina E.
Ceaiul verde revigoreaza organismul
Ceaiul verde contine cafeina care, luata in cantitati rezonabile, stimuleaza fiecare organ din corp. Are un efect special asupra sistemului nervos, inimii si ficatului. Aceasta proprietate este mai evidenta in cazul persoanelor obosite. O ceasca de ceai verde ajuta la limpezirea mintii dimineata sau dupa o perioada prelungita de nesomn. S-a demonstrat, de asemenea ca ceaiul verde, prin continutul sau echilibrat de cafeina stimuleaza si sistemul muscular, din acest motiv este chiar indicata o ceasca de ceai verde in timpul zilei pentru a revigora intregul organism.
Ceaiul verde are efect impotriva virusilor
In urma studiilor facute s-a observat ca ceaiul verde, datorita compusilor sai, are un efect puternic asupra virusului gripal, inactivandu-l, şi a diareelor infectioase. S-au facut studii si in cazul virusului HIV, si s-a observat o imbunatatire a starii bolnavilor care au baut ceai verde in mod regulat. În cazul conjunctivitei, un truc simplu pentru a scăpa de ea este să lăsaţi o compresă îmbibată cu ceai verde timp de 10 minute pe fiecare ochi.
Alte beneficii ale ceaiului verde:
– Grabeste recuperarea dupa raceli si gripe.
– Previne aparitia reactiilor alergice.
– Adjuvant in cazul bolii Parkinson.
– Mentine echilibrul de fluide din organism.
– Imbunatateste functia imunitara a celulelor epidermei.
– Previne si amelioreaza artrita.
– Reduce riscul de atac cerebral.
– Imbunatateste structura osoasa.
– Ajuta la controlarea greutatii corporale.
Concluzionand, se poate spune că ceaiul verde e indicat a fi consumat în următoarele cazuri:
* Tratamente de slăbire (singur sau in asociere cu alte extracte vegetale)
* Adjuvant în tratamentul cancerului (poate preveni cancerul cutanat produs de razele ultraviolete) – Ceaiul verde ajuta pielea sa se apere de factorii nocivi din mediu, de excesul de raze solare si lupta in acelasi timp impotriva radicalilor liberi.
* Întarzie îmbătrânirea prematură a tenului – combate efectele imbatranirii .Ceaiul verde este cunoscut pentru combaterea eficienta a efectelor imbatranirii. Din acest motiv, el este unul dintre ingredientele principale in compozitia celor mai noi creme de fata impotriva ridurilor si lotiuni pentru corp
* Reduce formarea tartrului dentar şi stopează apariţia cariei dentare, datorită fluorurilor şi taninurilor conţinut. Daca bem zilnic o ceasca de ceai verde, riscul aparitiei cariilor este injumatatit.
* Obezitate, greutate in exces – are efect diuretic si detoxifiant . De aceea, ceaiul verde este utilizat cu succes in curele de slabire. Atunci cand este baut cu regularitate, ceaiul verde mentine nivelul scazut al trigliceridelor si al colesterolului.
* Oboseala intelectuală sau fizică – are efect energizant . Desi are un continut mult mai scazut de teina decat ceaiul negru, ceaiul verde are efect energizant si este utilizat in tratarea oboselii cronice. Este mai de efect decat cafeaua si se pare ca are ca efect si cresterea capacitatii de concentrare.
* Reţinerea apei în organism – regleaza digestia – Un alt efect binecunoscut al ceaiului verde este efectul laxativ. Ceaiul verde este recomandat de medici in constipatia cronica.
Prepararea infuziei de ceai verde
Pentru a prepara o infuzie de ceai verde, sunt necesare un litru de apa si o lingurita de ceai verde, frunze. Se lasa apa la fiert si atunci cand incepe sa clocoteasca, se ia de pe foc si se adauga ceaiul verde. Se lasa la infuzat timp de 10 minute. Nu este bine sa lasam infuzia pentru mai mult de 10 minute, deoarece concentratia prea mare de teina poate avea efecte toxice. Daca nu suporti gustul puternic al ceaiului, o combinatie sanatoasa si placuta poti obtine adaugand doua lingurite de miere si o felie de lamaie la fiecare cana de ceai verde.
Bea ceai verde!
Pentru a te apara de radicalii liberi din mediu si pentru a-ti mentine tonusul si sanatatea este bine sa bei cel putin o cana de ceai verde pe zi. In cazul in care tii o cura de slabire, ceaiul verde poate fi utilizat ca adjuvant. In acest caz insa, va trebui sa bei cam 3-4 cani de ceai verde pe zi. Efectul sau diuretic si detoxifiant te va ajuta sa dai mai repede jos kilogramele in plus. Este bine ca ceaiul sa fie consumat in timpul diminetii si pranzului, deoarece in caz contrar poate provoca insomnie.
Ceaiul negru nu are aceleasi proprietati ca cel verde. Trebuie sa consumati ceaiul verde imediat dupa infuzare sau sub forma de extract concentrat..
Tipuri de ceai verde
a)Ceaiuri chinezeşti
* Chun mee: Ceai verde chinezesc ce datorează numele formei în care vin prelucrate frunzele, în forma de sprânceană. De altfel tradus înseamnă “sprânceană de bătrân”. Infuzia are o culoare de un galben pal. Este un ceai ce se poate bea în orice moment al zilei.
* China plum blossom: Ceai foarte apreciat cu un retrogust dulce.
* Gunpowder: Ceai verde chinezesc obţinut prin două faze de uscare şi răsucirea frunzelor în formă de biluţe, ceea ce creează o asemănare cu praful de puşcă (lb.eng. gunpowder) mai granulos din vechime.
* Jasmine jade pearls: Ceai verde chinezesc cu aromă de iasomie.
* Lu’an Guapian: Ceai verde chinezesc obţinut prin răsucirea frunzelor în lungime în aşa fel încât acestea devin asemănătoare cu seminţele de pepene galben, de aici numele în chineză.
* Pi lo chung: Ceai verde chinezesc destul de rar. Planta acestui ceai creşte în vecinătatea pomilor fructiferi (piersici, caişi) iar frunzele absorb astfel parfumul acestora. Are un gust răcoritor şi dulce.
* Lu mu dan flowery: Este produs în Hunan.
* Lung ching: Ceai verde chinezesc provenit din provincia Zhejiang, cunoscut şi sub numele de „fântâna dragonului”.
* Shui hsien: Provine din provincia chineză Fujian.
* Taiping hokui: Provine din provincia chineză Anhui.
* Tuocha yunnan: Provine din provincia chineză Yunnan.
* Xia Zhou bi feng.
b) Ceaiuri japoneze
* Kukicha: Este un ceai lipsit de teină, cu un gust delicat.
* Bancha: Acest tip de ceai conţine foarte puţină teină, de altfel bancha semnifică lejer, uşor. Este cunoscut şi ca „ceai de trei ani”. Este un ceai deteinat natural, lipsit de orice fel de coloranţi sau produşi chimici şi provine din frunzele mai groase culese la a doua sau la a treia recoltă. Infuzia este de un verde închis.
* Genmaicha: Ceai japonez obţinut prin amestecarea ceaiului bancha cu orez şi boabe de porumb copt.
* Gyokuro: Este varietatea de ceai cea mai apreciată în Japonia. În traducere înseamnă „roua preţioasă”. Frunzele, ascuţite, de o culoare verde-albastrie ca acele de pin, dau o infuzie de o culoare galben-verzuie.
* Hojicha: Este vorba de frunze de ceai uşor torefiate, ceea ce le amplifică aroma
* Matcha: Ceai folosit în ceremonia ceaiului, în Japonia. Matcha se obţine astfel: frunzele după ce au fost uscate, zdrobite cu pietre de moară devin o pudră verde, solubilă în apă. Aceasta pudră de ceai este de culoarea verde deschis, cu reflexe pale. Pentru a-l prepara se pune 1 gram într-o ceaşcă de apă la 60 de grade şi se agită cu un beţisor până la apariţia unei spume verzi, translucide. Băutura obţinută, destul de închisă la culoare şi în special tare în teina, este uşor amară, având o aromă proaspătă care aminteşte de vegetaţia umedă de pădure. Este extrem de sănătos, are proprietăţi antioxidante şi previne apariţia cancerului de colon sau stomac. Există varietăţi diferite de ceai verde, în funcţie de zona în care a fost cultivat. Ceaiul verde poate fi preparat şi direct din frunze, în afara ceremoniei ceaiului.
* Sencha: Este cel mai cunoscut ceai japonez, reprezentând 80% din producţia japoneză.
* Tenko: Este un ceai-trufanda din prima recoltă, supranumit şi „parfum ceresc”.
c) alte tipuri de ceai verde
* Himalaya, Yogitea: Sunt ceaiuri verzi lipsite de teină.
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor