BUSUIOCUL (Ocimum basilicum) Provine din regiunile tropicale si subtropicale si cu clima temperata; se cultiva in India, Spania, Sudul Frantei, Italia, Ungaria, Maroc, Germania, Turcia. Are un gust iute piperat, aromat, dulceag, racoros, se foloseste in locul piperului. Ca si condiment se folosesc atat frunzele uscate sau proaspete cat si floarea.
Prin uscare si depozitare se pierde mult din continutul de ulei eteric: la o temp. de 45 C si la o durata a depozitarii de 3 luni se pierd 19%, ;la 6 luni se pierd 62% si la 7 luni- 66%.
Este efecient impotriva balonarilor, de aceea se pune in mancarea de fasole, mareste pofta de mancare si are efect diuretic, se mai foloseste pt calmarea tusei si la gargara in cazul unor inflamatii.
In multe tari se foloseste busuiocul la indepartarea insectelor din depozitele de fasole, daca se arde, goneste tantarii, 1.5 ml de ulei de busuioc intr-un litru de lapte impiedica aparitia a 22 de tipuri de ciuperci, printre care si aspergillus flavus, efectul este independent de temperatura, umiditate, tratare si depozitare
Busuiocul era sacru la greci, iar femeile nu aveau voie sa-l culeaga. Aceasta planta vindeca minia si resentimentele incurajind sentimentele de iubire, si se crede totodata ca stimuleaza chakrele Inimii si Sacrala, astfel armonizind emotiile stresante in timp ce se elibereaza din energia sexuala. Busuiocul adauga mincarurilor un gust natural, mentolat, si cel mai bine e sa fie folosit in starea sa bruta. El intareste si sistemul imunitar si se stie ca distruge microbii.
Pretuit de mai toate popoarele europene, la romani busuiocul e rege, este o planta de suflet, care, pe langa faptul ca aduce noroc, aduce si sanatate. Busuiocul este un tonic si un energizant cat se poate de potrivit pentru perioada schimbarii de anotimpuri, cand foarte multi dintre noi ne confruntam cu caderi de energie vitala, intelectuala sau sufleteasca. Iata, in continuare, cateva retete simple, care pun foarte bine in valoare efectul tonic al busuiocului.
Maceratul la rece de busuioc – este considerat pe drept cuvant un adevarat elixir al tineretii, recomandat in cazurile de imbatranire prematura, in tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina, frigiditate etc. Inca nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, dar este cert ca atat la femei, cat si la barbati, el este un regenerator rapid, oprind in acelasi timp procesele de uzura, care cunosc o accelerare in aceasta perioada de trecere. Cel mai eficient este maceratul obtinut prin tinerea a 4-8 lingurite de busuioc in apa, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinta dimineata. Mai ales pe perioada primaverii, este recomandat ca, in paralel cu aceasta cura, sa se treaca si la o alimentatie in care sa predomine cruditatile.
Pulberea de busuioc – are o capacitate miraculoasa de imbunatatire a starii psihice, fiind din acest motiv cat se poate de binevenita in anotimpul asteniei de primavara. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdata destul de greu de explicat pe cale stiintifica. Se cunoaste faptul ca este un tonic si un stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi, in comparatie cu complexa lui actiune invioratoare, usor euforizanta si echilibranta asupra starii psihice. Mai mult, busuiocul induce si o… traire mistica, facilitandu-ne, pur si simplu, apropierea de spiritual (motiv pentru care este folosit si in ritualul crestin). Conex cu aceasta deschidere sufleteasca pe care o creeaza, busuiocul mareste si capacitatea de control asupra emotiilor si reduce sensibilitatea la stres. Faceti in aceasta perioada o cura de minimum 14 zile, timp in care luati de patru ori pe zi cate o lingurita rasa de pulbere de busuioc cu apa. Preferabil ar fi ca pulberea sa fie cernuta (pentru a nu rani fina mucoasa bucala) si sa fie tinuta sub limba 10 minute, inainte de a fi inghitita. Rezultatele acestei cure simple este foarte posibil sa va uimeasca.
Aceste informatii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor.
ARDEI UMPLUTI CU ROSII CHERRY
Ingrediente : 2 ardei grasi taiati injumatate pe lungime, curatati de seminte si codita 1 ceasca de rosii cherry, cat mai mici 30-60 g branza feta sfaramata 2 lingurite oregano proaspat, tocat mare 8 frunze de busuioc tocate piper negru macinat mare 1 lingura de ulei de masline extravirgin
click pentru a mari imaginea
Bucatarie etnica : greceasca
Cantitate : 4 portii
Durata : 0 ora si 55 minute
Indicatii :
Se incalzeste cuptorul la circa 200 °C.
Intr-un vas se asaza jumatatile de ardei gras.
Intr-un castron se amesteca rosiile cherry, branza, ierburile tocate si se potrivesc, dupa gust, cu piper. Se umple fiecare ardei cu acest amestec si se picura deasupra ulei.
Vasul cu ardei se acopera cu folie de aluminiu si se baga la cuptor, unde se tine circa 30 minute, pana cand ardeiul incepe sa se inmoaie. Se indeparteaza apoi folia si se continua gatitul 15 minute, pana cand branza incepe sa se rumeneasca.
Se scoate din cuptor si se serveste imediat alaturi de conopida, piure de cartofi, paine etc.
Surse:
www.condimente.ro
www.pravaliata.ro