Astmul este o afectiune cronica a plamanilor ce se caracterizeaza prin probleme recurente de respiratie cauzate de inflamatia cailor respiratorii.
Simptomele cele mai intilnite sunt respiratia greoaia, cu sentimentul de apasare in partea superioara a pieptului, respiratie ingreunata, cu suieraturi, tuse persistenta si necontrolabila, slaba rezistenta la efort fizic. Aceste simptome se mainfesta in crizele de astm, care se pot declansa din mai multe motive.
Cauzele cele mai frecvente sunt factorii alergeni :
– Praf, mucegai, acarieni, pene, polen, parul de la diferite animale;
– Efortul fizic fara o incalzire prealabila sau foarte intens;
– Stationarea in medii poluate – fum de tigara, emisii poluante in atmosfera mai ales in aglomerarile urbane (fum, toxine chimice, gaze de esapament);
– Alti factori mai sunt : infectiile, fumatul, aspirina, gerul puternic, unele alimente, conservantii;
Un studiu efectuat in America a reliefat faptul ca cei care sufera de obezitate sunt predispusi la astm bronsic, iar in randul copiilor obezi incidenta acestei afectiuni este mult mai ridicata decit la copii cu greutate normala. Motivele sunt numeroase, in primul rand mai multa grasime pe abdomen impiedica plamanii si implicit diafragma sa functioneze la deplina capacitate, adica nu se poate efectua o respiratie adanca. De asemenea un corp cu o greutate excesiva necesita o cantitate mai mare de oxigen, iar celor suferind de astm o astfel de deficienta este comparabila cu legarea unui set de haltere la gitul unui alergator de maraton.
O veste bună? Cercetatorii din Finlanda au facut un experiment cu 38 de adulţi supraponderali sau obezi si suferind de astm, 14 dintre acestia au fost introdusi intr-un program de slabire controlata, iar restul de 14 au ramas la fel. In ceea ce-i priveste pe cei care au pierdut din greutate s-a constatat că funcţia lor pulmonara s-a îmbunătăţit semnificativ în comparaţie cu cei din grupul celor stationari. Mai mult in decursul unui an cei care au slabit au redus de tot sau substantial utilizarea medicamentelor antiasmatice.
Cercetatorii speculeaza ca pierderea in greutate reduce incidenţa incipientă de închidere a căilor respiratorii, în special în timpul noptii. De asemenea se îmbunătăţeşte capacitatea respiratorie, reducandu-se simptomele de astm în timpul efortului. In acelasi sens se presupune ca reducerea cantitatii de grasime din jurul abdomenului reduce simptomele de boala de reflux gastroesofagian, care poate face rau in cazul bolnavilor de astm.
Cei care sufera de astm, trebuie să ştie că nu doar tratamentul, ci şi dieta joacă un rol important în ţinerea sub control a acestei afectiuni. In primul rand se elimina factorii cauzatori ai crizelor de astm, iar apoi exista alimente indicate pentru cei suferinzi de astm si alimente care favorizeaza aparitia acestor crize.
Persoanele afectate traiesc in permanenta cu teama ca un nou atac astmatic poate surveni oricand, din fericire, alegerile alimentare sanatoase reduc numarul atacurilor si usureaza simptomele acestei boli.
Ce trebuie sa consume din abundenta cei cu afectiuni asmatiforme?
• fructe si legume crescute organic;
• carne de peste: cod, somon, macrou, hering si halibut;
• ulei de masline extravirgin;
• seminte de in;
• rozmarin, ghimbir, turmeric.
Ce trebuie sa elimini din alimentatia ta daca ai astm?
• laptele pasteurizat si alte produse lactate conservate, care agraveaza simptomele astmatice.
• alte uleiuri vegetale;
• margarina;
• alimentele foarte sarate;
• conservantii si colorantii, cum ar fi MSG (monosodium glutamate), tartrazine (E102) sulfati.
Alegeti verdeţurile şi leguminoasele
Antioxidanţii, prezenţi în majoritatea fructelor (citrice, caise, mango) şi legumelor (ardeii roşii şi galbeni, ridichile) apără organismul de acţiunea radicalilor liberi, implicaţi în apariţia astmului. Pentru a-ţi asigura porţia de antioxidanţi, poţi încerca o cură cu suc de morcovi (trei căni pe zi), timp de trei săptămâni.
Sulforafanul din broccoli ar putea preveni unele inflamaţii ale căilor respiratorii, astmul şi rinitele alergice, arată un studiu american. Acest compus ar stimula producerea de enzimelor antioxidante din căile respiratorii, contracarând efectele poluării.
Tot cercetatorii americani spun ca „ marul este fructul care te pazeste de astm”.
Magneziul relaxează căile respiratorii
Numeroase studii au evidenţiat nu numai că deficienţa de magneziu ar putea creşte predispoziţia unor persoane la astm, ci şi că acest mineral este eficient ca adjuvant în tratamentul asmaticilor.
De asemenea, numeroase cercetări au subliniat că persoanele care au o alimentaţie săracă în magneziu au mai multe simptome astmatiforme. De aceea, consumă cât mai multe cereale integrale, fructe oleaginoase şi seminţe, bogate în magneziu, implicat în buna funcţionare a plămânilor şi în relaxarea căilor respiratorii.
Usturoiul şi cafeaua, indicate în crize
În cazul unor crize de astm, se pot consuma două ceşti de cafea tare sau de ciocolată fierbinte.
Cofeina acţionează asemănător teofilinei si se recomandată astmaticilor pentru relaxarea bronhiilor şi pentru uşurarea respiraţiei.
Tot în crizele uşoare, poate fi consumat un căţel de usturoi pisat, adăugat într-o ceaşcă de apă caldă.
Astmaticii trebuie să consume alimente bogate în vitamine şi în magneziu.
Hidratează-te!
Evitarea alimentelor alergene este esenţială în astm, în unele cazuri, atacurile de astm pot fi declanşate şi de hrana care se consuma. Cele mai multe alimente procesate conţin conservanţi şi aditivi dăunători pentru astmatici.
Din acest motiv, aceste produse ar trebui evitate în favoarea unei alimentaţii bogate în vitamine, antioxidanţi, minerale (precum magneziu) şi în acizi graşi omega 3, care au rol antiinflamator. De asemenea, este esenţială şi hidratarea organismului, pentru că ajută la fluidizarea secreţiilor bronşice.
Vitamine pentru astmatici
Cele mai recomandate vitamine sunt cele din complexul B, mai ales B6 (nuci, alune, pâine, cereale integrale, ficat, varză) şi B12 (carne de pui, peşte, cereale, ouă).
Cei cu alergii pot consuma alimente bogate în vitamina E (ulei vegetal, spanac, seminţe, germeni de grâu), vitamina C (citrice, kiwi, varză, broccoli, cartofi, pătrunjel) şi acid pantotenic sau vitamina B5 (ficat, fructe uscate, legume verzi).
Evită sulfiţii şi coloranţii
Alimentele procesate trebuie evitate de persoanele cu astm, cu sensibilitate alergică, din cauza aditivilor pe care acestea le conţin şi care ar putea declanşa eventuale crize. Sulfiţii, folosiţi în conservarea unor alimente, sunt extrem de periculoşi pentru astmatici, la fel de nocivi fiind şi conservanţii benzoaţi, care pot provoca alergii.
Evită şi alimentele care conţin E102 (tartrazină), pentru că poate provoca dificultăţi de respiraţie, E104, pentru că poate da alergii şi E124, pentru că poate agrava simptomele de astm.
Persoanele care suferă de astm sunt si alergice, aceste alergii sunt de foarte multe tipuri ca manifestare, în funcţie de factorii declanşatori, iar aceste persoane ar trebui să efectueze teste speciale de depistare a posibililor factori alergeni alimentari.
Ca regulă generală, persoanele cu astm ar trebui să evite alimentele foarte prelucrate, pe cele care conţin mulţi aditivi, cum ar fi coloranţii, conservanţii, amelioratorii de gust etc. Se recomandă consumul alimentelor în starea lor naturală şi alegerea fructelor şi legumelor fără îngrăşăminte chimice.
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor