Natura ne ofera din bogatia ei o multitudine de plante care ne ajuta la pastrarea sanatatii noastre prin efectele benefice ce le poseda.
Cultura populara si studiile din ultimii ani au relevat efectele binefacatoare ale plantelor intr-o multime de afectiuni si inconveniente ce…….
Natura ne ofera din bogatia ei o multitudine de plante care ne ajuta la pastrarea sanatatii noastre prin efectele benefice ale acestora.
Cultura populara si studiile din ultimii ani au relevat efectele binefacatoare ale plantelor intr-o multime de afectiuni si inconveniente ce ne asalteaza in viata de zi cu zi.
Pastrarea sanatatii si prevenirea bolilor ar trebui sa fie unul din pricipalele preocupari ale fiecaruia, iar acest lucru se poate face in mod natural fara sa ne agresam si stresam corpul.
Afectiuni renale
Cele mai bune remedii pentru tulburarile de natura renala sint piperul si siropul de trandafir si paralute. Alte plante la care mai puteti apela sint: angelica, afinele, papadia, paducelul, ienuparul, traista ciobanului si capsunele. O alta solutie este sa fabricati un fel de bere din urzici (frunze de urzica tinara puse la fermentat cu putina drojdie, la care se adauga frunze de trifoi, ghimbir, miere) care ajuta foarte mult la prevenirea blocajelor renale.
Datorita efectului sau digestiv, orzul este recomandat în tratarea tulburarilor renale, digestive sau nervoase, a constipatiei, a balonarii, a cistitei.
O leguma recomandata tuturor celor care sufera de constipatie sau pietre la rinichi, sparanghelul actioneaza ca laxativ si în acelasi timp desfunda caile urinare. Prin proprietatile sale sedative, sparanghelul mai este de ajutor si celor care acuza dureri reumatice sau tulburari ale organismului datorate stresului si oboselii excesive.
Ceaiul de musetel este la îndemîna tuturor. Fie ca ne plîngem de dureri menstruale, de astm, de febra mare, de insomnie, de lipsa poftei de mîncare, de stres, de infectii sau inflamatii ale organelor interne, o cana de ceai de musetel va face oricînd minuni.
Afectiuni ale ficatului
Sucul de ceapa sau de cartof previn durerile de ficat. In astfel de situatii e preferabil sa consumati cit mai multe fructe, in special mere. Ca plante va recomandam ceaiul de paralute sau rozmarin.
Afectiuni pulmonare
Puteti sa va curatati plaminii urmind o cura de ceai de trifoi. In vechime cel mai bun leac pentru bolnavii de tuberculoza era un amestec de miere cu hrean ce trebuia luat de trei ori pe zi.
Antiseptice
Exista o serie de plante foarte apreciate în medicina populara pentru proprietatile lor antiseptice. Printre acestea se numara usturoiul, menta, stejarul si violetele.
Aerofagie
La baza tratamentului pentru aerofagie stau menta, scortisoara, orzul si ghimbirul. Pentru a contracara efectele negative ale acestei boli e bine sa tineti o data la doua luni o cura de legume si de verdeata. Cele mai eficiente se dovedesc a fi morcovii, ceapa, prazul, hreanul, patrunjelul, urzica si musetelul. Alte remedii constau în utilizarea esentelor de cimbru, lavanda, smirna, eucalipt în combinatie cu uleiul de masline si cu ceaiul de angelica, mîtisori, telina, coriandru, marar sau molura.
Afrodisiace
Pentru grecii anticii mierea si ghimbirul erau afrodisiacele cu care se rasfatau zeii din Olimp.
La popoarele orientale, ceapa era o leguma foarte apreciata. Datorita calitatilor sale afrodisiace, prin traditie, tinerii casatoriti trebuia sa fie serviti în seara nuntii cu supa de ceapa.
În zilele noastre si telina, mararul, patrunjelul, urzica, paducelul, laptucile sau valeriana sint considerate a fi afrodisiace.
Arsuri
Cel mai rapid mijloc de a preveni durerea provocata de arsuri sau de opariri este de a pune mîna sau zona afectata în apa foarte rece. O alta modalitate recomandata în medicina traditionala este de a unge zona arsa cu miere, cu zeama de la un cartof ras sau cu un albus de ou batut spuma. Mai puteti de asemenea sa va preparati în casa o crema ce contine urmatoarele ingrediente: un morcov ras amestecat cu o lingurita de miere sau un fir de praz maruntit bine si fiert în lapte. Daca nu aveti la îndemîna ingredientele pe care vi le-am enumerat, atunci apelati pur si simplu la o alifie din galbenele. Dupa ce ati uns rana cu o astfel de crema, aplicati cataplasme cu frunze de urzica sau de platan.
Bronsita
Pentru tratarea brositei puteti apela la ajutorul mai multor plante cum ar fi: angelica, coada soricelului, trifoi, ghimbir, paralute, molura, usturoi, smirna, maghiran, fruzele de patrujel sau de ceapa verde, cimbru. Indiferent de tipul de ceai preparat, folositi ca îndulcitor miere de albine.
Crize de fiere
Problemele de fiere îsi gasesc rezolvarea în tratamentul cu galbenele, papadie si seminte de mac. Uleiul de masline si ceaiul de cicoare ajuta la eliminarea fara prea multa durere a pietrelor de la fiere. Printre legumele cu proprietati curative recunoscute si apreciate si în medicia traditionala, si în cea clasica se numara cartoful si mazarea, iar în rîndul citricelor – lamîia.
Hipotensiune
Paducelul este planta cu ajutorul careia puteti echilibra presiunea sanguina a organismului dumneavoastra. Pe lînga acesta mai puteti apela si la brom, lavanda, rozmarin sau papadie.
Hipertensiune
Exista mai multe posibilitati de a diminua presiunea sîngelui în cazul în care suferiti de hipertensiune.
1. Ceai de paducel, de ghimbir, de musetel sau din frunze uscate de trifoi. Mirosul patrunjelului proaspat, al scortisoarei, al lavandei si al violetelor ajuta la prevenirea ametelilor si a starilor de lesin.
Intoxicatie alimentara
Ca leac împotriva mîncarurilor alterate, consumate de cele mai multe ori în necunostinta de cauza, va recomandam sa consumati cît mai mult usturoi.
Insomnie
O cana de lapte caldut cu putina scortisoara si îndulcit cu miere va va face somnul mult mai dulce. Sau puteti bea o cana de ceai de rozmarin sau de paducel. De asemenea, e preferabil sa va masati tîmplele cu balsam de lamîie sau de lavanda înainte de culcare. Supa de ceapa si chiar ceapa simpla va linistesc si va detensioneaza.
2. Ca fructe si legume va recomandam sa consumati cu precadere cartofi, mere, ceapa si praz.
Indigestie
Medicina populara va propune ca leac pentru indigestie mararul, piperul, cimbrul si molura. Ca si lichide folositi sucul de la un cartof ras sau albusul de ou. Ceaiul de paralute, de lavanda, de ghimbir sau din frunze de trifoi este foarte bun în tratarea problemelor de natura digestiva.
Impotenta
Înca din vechime se crede ca scotisoara si ghimbirul au proprietati curative exceptionale în ceea ce priveste impotenta. Ceaiul din petale de trandafir si din ovaz verde previne agravarea starii pacientului în cauza.
Laxativ
Cel mai bun produs fabricat pe baza de extras din plante cu efect laxativ este uleiul de masline. Pe linga acesta mai putem vorbi si despre mere, seminte de in, seminte de mustar alb, sparanghel, grasime de pasare. Daca suferiti de constipatie, atunci incercati ceaiul din fruze de soc sau din radacina de papadie.
Migrene, dureri de cap
Îm folclorul englezilor pentru evitarea durerilor de cap batrînii ne sfatuiesc sa recurgem la un remediu mai putin obisnuit. Se spune ca nu e bine sa aruncati la întîmplare patul taiat sau cazut, pentru ca pasarile îl pot folosi la constructia propriilor cuiburi. Din acesta cauza, ori de cîte ori ele îsi aranjeaza cuibul, durerea firelor de par se transmite dumneavostra. De aceea e bine ca firele de par care nu va mai sint de folos sa le bagati direct pe foc.
Medicina populara propune ca solutii cu efect imediat infuziile cu ceai de rozmarin uscat, frunze de tei sau de musetel. Grecii si romanii apelau la tratamentul cu scortisoara, mere, miere si balsam din lavanda sau paralute. Alte plante recomandate sînt: basilica, angelica, valeriana, trifoiul. Ca aplicatie externa puteti folosi ulei de lavanda sau otet. Ca inhalant apelati la uleiul din frunze de trifoi. Atunci cînd va spalati pe cap e bine sa va limpeziti cu o mixtura obtinuta din amestecul unei cantitati egale de otet, apa si coniac în care adaugati un praf de sare.
Menopauza
Cel mai indicat tratament care sa va ajuta sa suportati mai usor durerile in perioda de menopauza este ceai de urzica si de galbenele. Hreanul va ajuta sa aveti noptile mai linistite si sa uitati de dereglarile de peste zi ale propriului organism.
Menstruatie
Atunci cind vi se intimpla sa singerati abundent in timpul ciclului menstrual, trebuie sa recurgeti la ajutorul scortisoarei, al frunzelor de platan si de urzica tinara. O alta metoda consta in consumarea a trei-patru lamii pe zi. Dereglarile menstruale se pot trata si cu ceai de coada soricelului sau de musetel. Grecii si romanii foloseau ca remedii naturiste frunzele de alun salbatic, petalele de trandafir roz sau rozmarinul. Galbenelele si morcovii regleaza debitul de singe eliminat in timpul ciclului menstrual. Pentru a intirzia perioadele ciclului beti ceai de ghimbir sau smirna, in timp ce lavanda si gura leului amelioreaza durerile provocate de
Nevralgie
Ca remediu intern se recomanda ceaiul de musetel indulcit cu miere. Ca remediu extern e bine sa va masati timplele cu ulei de ghimbir diluat cu zeama de la doi-trei catei de usturoi storsi. Asa veti scapa mai repede de durerea care va chinuie. Totodata puteti aplica o compresa frunze de varza sau de mustar fierbinti. Pentru o mai mare eficienta a tratamentelor este indicat sa folositi si o lotiune revigoranta, pe care o obtineti din amestecul unei parti de otet de mere cu o parte de apa de trandafir. Esenta de cedru, amoniacul si menta va vor fi totdeauna de ajutor.
Palpitatii
Simptomele de anxietate si nevozitate sint prevenite cu ajutorul lavandei. Palpitatiile provocate de ritmul cardiac neregulet se neutralizeaza cu ajutorul ceaiului de paducel si de coada soricelului. Piperul are efect tonic asupra circulatiei sangvine si a presiunii arteriale.
Temperatura crescuta
Împotriva unei temperaturi crescute a corpului medicina traditionala va recomanda ceaiul de angelica, coada soricelului, flori de liliac, scortisoara, paralute si mîtisori. Ceaiul trebuie sa fie îndulcit cu miere. Extern aplicati comprese cu otet sau zeama de lamîie. Alte plante eficiente împotriva febrei sînt: trifoiul, patrunjelul, musetelul, urzica, rozmarinul, trandafirul, galbenelele, lavanda, paducelul, menta si eucaliptul.
sursa : Lidia Molder
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor