Algele marine contin nu mai putin de 77 de minerale, constituind la ora actuala unul dintre cele mai complexe remedii naturale. Utilizate ca medicament sau chiar numai ca si aliment, aceste organisme vegetale, adevarata sinteza a proprietatilor curative ale marii, pot sa amelioreze sau chiar sa vindece numeroase boli: anemie, demineralizare, carente ale unor minerale si vitamine, tulburari de natura nervoasa, tulburari respiratorii, disfunctii ale sistemului imunitar, etc.
Algele sunt organisme vegetale ce se dezvolta atat în apele sarate (în mari si oceane), cat si în apele dulci sau chiar pe solurile mai umede. Cu toate acestea, în terapie, cele mai valoroase raman algele din apele sarate. Apa marilor reprezinta ea însasi un remediu de exceptie datorita bogatiei sale de compusi organici valorosi. Ca urmare a formarii lor în acest mediu, algele includ în organismele lor majoritatea acestor componente ale apei de mare (minerale, vitamine, etc.) într-o forma purificata, concentrata si perfect asimilabila de catre organismul uman.
Clorofila si vitaminele
Majoritatea studiilor si cercetarilor referitoare la algele marine asociaza proprietatile lor terapeutice remarcabile cu un continut crescut de substante esentiale pentru organism. Clorofila naturala este o substanta cu puternic efect detoxifiant si vitalizant, cu o structura foarte asemanatoare hemoglobinei din sangele uman. Faptul ca ea se regaseste în proportii mari în alge explica în mare masura efectele benefice pe care aceste plante le genereaza în cazuri de anemie sau afectiuni vasculare. În plus, efectele terapeutice ale clorofilei sunt completate de prezenta unei serii întregi de vitamine: A, C, D, E, F, K, PP, vitamine din complexul B.
Mineralele lichide
O proprietate particulara a algelor este aceea ca în structura lor mineralele se gasesc în stare coloidala. O substanta coloidala are structura foarte fina si detine proprietatea de a-si pastra identitatea si de a ramane în suspensie într-un lichid. Coloizii au dimensiuni foarte mici si de aceea pot fi absorbiti cu usurinta de catre celulele corpului. Atat algele, cat si alte plante, transforma mineralele metalice în substante coloidale care au o încarcatura electrica negativa. În forma lor solida, mineralele sunt adesea toxice pentru organismul uman; daca sunt prezente în cantitati mari în corp, ele se pot acumula în tesuturi si pot astfel crea probleme grave de sanatate. În schimb, mineralele lichide care rezulta în urma transformarilor produse în organismul plantei, prezinta doua beneficii majore:
– ajuta mult la transportul si disponibilitatea biologica a altor nutrienti obtinuti din hrana sau alte suplimente.
– neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor (inclusiv a celor radioactive – cum ar fi izotopul strontiu 90) si a metalelor grele acumulate în corp. Aceasta afirmatie este rezultatul a numeroase teste clinice efectuate în Statele Unite si Germania.
Substantele rare
Este cunoscut faptul ca echilibrul cantitativ al diferitelor minerale ce intra în componenta tesuturilor noastre este una dintre cheile mentinerii unei sanatati exceptionale. Atat deficitul, cat si excesul acestor oligoelemente poate sa genereze în mod precis aparitia unor perturbari functionale în corp.
În afara de problemele majore determinate de lipsa de calciu, magneziu, fier, zinc, ale caror manifestari sunt binecunoscute, exista tulburari chiar mai complexe, care sunt corelate cu scaderea proportiei unor elemente chimice speciale în organism, cum ar fi aur, argint, rubidiu, seleniu, toriu, indiu, iridiu, vanadiu, zirconiu etc. Desi aceste minerale rare se gasesc în fiecare fiinta doar în cantitati infinitezimale, ele îndeplinesc roluri importante în functionarea sistemului nervos, a mecanismelor hormonale, contribuind într-un mod aparte la armonia functionarii întregului corp.
În mod obisnuit, aceste minerale rare sunt introduse în organism prin alimentatie. În doze infime, unele alimente contin aceste minerale rare de care corpul are nevoie, dar în conditiile alimentatiei de tip occidental se ajunge de multe ori în situatia în care aceste alimente (este vorba mai ales de anumite fructe proaspete, legume, verdeturi si seminte oleaginoase) sa fie consumate în cantitati insuficiente sau chiar sa lipseasca din alimentatie.
Folosirea algelor poate asigura în aceste situatii o suplimentare naturala si lipsita de pericole a acestor rezerve de minerale rare ale organismului, într-un mod rapid si în acelasi timp agreabil.
Algele ca medicament
În scop terapeutic, se folosesc mai ales tipurile de alge uscate care nu au fost preparate în prealabil prin presare la cald, amestecare cu aromatizanti sau condimente. Algele uscate vor putea fi utilizate în aceasta directie ca si alte plante medicinale, sub forma de pulbere fin macinata, obtinuta cu ajutorul unei rasnite electrice. Doza care se administreaza sublingual în cazul terapiei este de 4-8 grame pe zi, împartite în 3-4 etape (ideal este 1-2 grame de 4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de a manca).
Acest tip de preparare se recomanda mai ales în cazurile de astenie fizica si intelectuala, hipertensiune arteriala, obezitate, afectiuni O.R.L., afectiuni cardiace, alergii, disfunctii imunitare etc.
Asocierea algelor cu alte plante medicinale adecvate poate sa confere un plus de eficienta în atingerea scopului pe care îl vizam.
O alta modalitate de utilizare terapeutica a algelor este recomandata celor ce au un necesar crescut de lichide în organism si care agreeaza în acelasi timp gustul lor specific. Prepararea decurge astfel: algele se înmoaie în apa pentru un interval de 4-5 ore, dupa care apa (maceratul rezultat) se bea integral, iar algele ramase se pot folosi pentru diferite preparate culinare sau se arunca. Acest macerat este bogat în clorofila, precum si în alte numeroase substante cu rol terapeutic. Proportia utilizata este de 2 linguri de alge uscate pentru 300 ml de apa rece.
Maceratul se recomanda cu precadere în cazurile de: tulburari glandulare, reumatism, constipatie, afectiuni gastrointestinale, anemie, limfatism si pentru întarirea sistemului imunitar.
De retinut este faptul ca algele marine constituie o sursa naturala importanta de vitamine si minerale, ele ajuta digestia, stimuleaza metabolismul, scad nivelul colesterolului din sange, neutralizeaza si elimina toxinele si metalele grele din corp. Algele ajuta la încetinirea procesului de îmbatranire si în bolile degenerative. În tara noastra, aceste tipuri de microalge (Spirulina si Chlorella) se gasesc sub forma preparatelor naturale realizate de mai multi producatori între care amintim: Laboratoarele Medica, Institutul de Ecologie Aplicata, Hofigal etc.
Preparat natural de stimulare a imunitatii organismului
Ingrediente:
– echinacea 20%
– coada soricelului 25%
– alge marine verzi 25%
– radacina de brusture 30%
Plantele se macina fin cu ajutorul unei rasnite electrice, se amesteca în proportiile recomandate si se pastreaza în punga de hartie, la racoare. Acest preparat, util majoritatii persoanelor care se confrunta frecvent cu raceli, gripe, infectii etc., poate fi utilizat de 3-4 ori pe zi. Cate 1 lingurita din amestecul de pulberi se tine 15 minute sub limba dupa care se înghite cu apa. Dupa înca 15 minute se poate manca.
Principalele afectiuni în care sunt recomandate algele marine:
Adenita, afectiuni cardiace, afectiuni cutanate, afectiuni pulmonare, alergie, anemie, artrioscleroza, astenie fizica si intelectuala, celulita, constipatie, în cazurile de convalescenta, disfunctii ale sistemului imunitar, enterita, hipertensiune arteriala, îmbatranire accelerata (prematura), limfatism, obezitate, predispozitie generala la maladii, reumatism, rinofaringita, sechele în urma unor contuzii sau fracturi, tulburari circulatorii, tulburari glandulare, ca adjuvant în tratamentul virozelor si bolilor infectioase recidivante.
Articol preluat : www.kamala.ro
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor