Adevărul amar de spre indulcitorii artificiali

Vom prezenta cativa dintre cei mai des utilizati indulcitori cat si efectele toxice ale acestora; incepem cu binecunoscutul aspartam.
ASPARTAMUL: UN ADITIV ALIMENTAR FOARTE PERICULOS
Aspartamul este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de circa 200 de ori mai mare decat a zaharului; a fost descoperit in 1965 si ulterior a fost aprobat in forurile de specialitate, pe post de indulcitor pentru alimente si bauturi. Initial a fost utilizat in America dupa care a invadat industria alimentara din marea majoritate a statelor lumii.
aspartamul este de departe unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari.
Intr-un raport al Departamentului pentru Sanatate al S.U.A., publicat in februarie 1994, sunt dezvaluite peste 90 simptome nocive produse de consumarea alimentelor ce contin aspartam.
Reproducem o parte din acestea:
dureri de cap, greata, ameteala, spasme musculare, depresii, ingrasare, iritatii ale pielii, oboseala accentuata, iritabilitate, tulburarea vederii, insomnie, afectarea auzului, probleme respiratorii, palpitatii cardiace, anxietate, pierderea gustului, tiuit in urechi, pierdereea memoriei, dureri articulare.
S-a dovedit faptul ca indulcitorii artificiali accelereaza evolutia bolilor cornice: diabet, fibromatoza, Parkinson, Alzheimer, datorita compusilor chimici pe care ii contine: 40% acid aspartic, 50% fenil-alanina, 10% methanol.
Acidul aspartic– are o influenta nefasta asupra celulelor sistemului nervos, provocand o supraexcitare care poate conduce la distrugerea lor. Efectele se manifesta prin aparitia leziunilor cerebrale, prin instalarea tulburarilor hormonale, dementa. Forul American de sanatate FASEB recomanda evitarea consumarii alimentelor ce contin aspartam, de catre femeile gravide si copii.
Fenil-alanina – este un aminoacid. Consumul frecvent de aspartam duce la cresterea concentratiei acestui amino-acid la nivelul creierului simultan inregistrandu-se o scadere a nivelului concentratiei de serotonina. Efecte: depresie psihica. Exista numeroase cazuri in care persoane impatimite ale consumului de sucuri dietetice indulcite cu aspartame, au reclamat aparitia unor depresii grave sau pierderi de memorie.
Metanolul – este o substanta care provoaca decesul; in aspartam este continut in cantitati reduse insa, din cauza eliminarii dificile si gradate din organism, intervin efecte nedorite. Se considera ca limita zilnica maxim admisa in organism este de 7,8 miligrame. Un litru de bautura indulcita cu aspartam contine 56 miligrame de methanol; produsele alimentare uscate pot avea un continut si mai ridicat de methanol. Simptomele intoxicarii cu methanol include stari de greata , perturbari gastro- intestinale, slabiciune, frisoane, perderi temporare de memorie, extremitati dureroase, dureri de cap, tulburari comportamentale, alterarea vederii.
Produse alimentare care contin aspartam:
– bomboane si alte dulciuri,
– guma de mestecat “fara zahar” – o adevarata pacaleala prin faptul ca aspartamul este de cateva ori mai nociv decat zaharul rafinat
– inghetate, gelatine,
– unele suplimente alimentare,
– unele ceaiuri si cafele instant
– unele iaurturi.
CU CE PUTEM INLOCUI INDULCITORII ARTIFICIALI
MIEREA NATURALA DE ALBINE: este indulcitorul natural ideal pentru toate tipurile de produse alimentare. Poate fi utilizata in diferite preparate sau in combinatii cu sucuri naturale, salate de fructe, polen apicol, fulgi de cereale si multe alte preparate dulci.
FRUCTELE DESHIDRATATE: stafidele,curmalele, smochinele, merele, s.a.m.d., reprezinta indulcitori adecvati pentru diferite tipuri de de preparate. Se pot consuma sub forma de pasta, maruntite sau ca atare.
ZAHARUL INVERTIT: reprezinta o varianta mult mai acceptabila decat ceilalti indulcitori. Prin procesul de invertire, zaharul alb se transforma in compusi usor asimilabili de organism: glucoza, fructoza .
Mod de preparare: se fierbe timp de 10 – 15 min. 1 kg. zahar rafinat impreuna cu 500 ml. apa si sucul de la o lamaie. Se spumeaza continuu pana cand preparatul ajunge sa aiba aspectul mierii. Se pastreaza si se consuma ca atare.
Zaharul brun sau nerafinat – nu are efectele toxice ale indulcitorilor artificiali sau ale zaharului rafinat.
CONCLUZIE
Aditivii alimentari nu constituie o solutie pentru sanatatea umana ci doar o sursa de profit financiar pentru firmele producatoare. Omul grabit al acestui secol va fi nevoit sa se orienteze din nou asupra propriei finite si sa discearna cu responsabilitate ce hrana va consuma.
Aspartamul nu este singurul aditiv alimentar nociv; exista o adevarata industrie a aditivilor alimentari si a alimentelor toxice si daunatoare sanatatii, pe care le intalnim mentionate pe ambalajul alimentelor preambalate, sub forma misterioaselor E-uri urmate de cifre.
Putini sunt aceia care, desi cunosc toxicitatea aditivilor alimentari, se abțin să îi consume sub diferite forme. Cu siguranta ca nu va trebui sa ne asteptam ca initiativa eliminarii acestor substante toxice din alimentatia noastra, sa vina din partea producatorilor lor.
Rescris de Iulia Istrate – VivaNatura dupa un articol de
Catalina Cioarec – Elixirium