Acneea afecteaza in general adolescentii.
Ea nu este o boala infectioasa este o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee si este caracterizata prin puncte negre, puncte albe sau cosuri (comedoane) care apar la suprafata pielii. In unele cazuri apar si leziuni mai profunde, denumite chisturi. Interactiunile dintre bacteriile saprofite normale si o piele mai de grasa, prin secretia crescuta de sebum blocheaza canalul de excretie pilosebaceu si apar punctele negre.
Aceasta apare atat la fete, cit si la baieti, atingand apogeul cam la varsta de 17 ani. Intensitatea leziunilor descreste spre 21 de ani, iar la 25 de ani ele dispar de la sine. La femeia de peste 40 de ani acneea se intalneste doar in 5% din cazuri, iar la barbat doar 1%. Dupa unii autori, acneea este ereditara, dar aceasta nu sa-a dovedit inca. Ce s-a demonstrat insa in mod sigur este ca stresul produce acnee, dupa cum pot marturisi studentii sau elevii in examene. Fara indoiala, acneea genereaza depresii, anxietate si handicap social si profesional. In afara acneei vulgare de care am pomenit, mai exista si alte forme clinice, cum sunt acneea sugarului si a copilului mic, acneea dupa nastere, acneea dupa unele medicamente, cum ar fi cortizonicele, acneea dupa substante chimice industriale, cum ar fi clorul, acneea dupa uleiuri, pomezi si cosmetice, acneea estivala sau dupa radiatii ionizante.
Ea se poate manifesta in diferite moduri:
- Cosurile (comedoane) sunt mici protuberante aparute la nivelul pielii, care uneori contin puroi;
- Punctele negre sunt formatiuni mici, de culoare neagra, care apar ca urmare a acumularii si oxidarii unui amestec de seboree si celule moarte, care blocheaza porii;
- Punctele albe sunt mici formatiuni rotunde si rigide sub piele albe, care apar ca urmare a blocarii unor pori;
- Chisturile se formeaza fie imediat sub piele, fie mai in profunzime si contin substante a caror consistenta este fie lichida, fie semi-solida, in unele cazuri acestea sunt suprainfectate.
Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt acele zone in care se gasesc cele mai multe glande sebacee: fata, pieptul, umerii si spatele. Acneea poate fi intalnita si pe brate sau chiar coapse, insa cazurile sunt extrem de rare.
Acneea cauzeaza disconfort fizic si poate avea un impact emotional si social, cosurile pot fi inofensive sau dureroase. Efectele emotionale pot conduce la schimbari de stare, depresii, auto-izolare, daca starea acneei se inrautateste, ea poate lasa cicatrici prin urmare este indicat pe cat posibil sa previi aparitia acestora.
Ce trebuie sa se stie despre acnee? Se trateaza cu succes, doar ca vindecarea se obtine mai lent si necesita o igiena riguroasa, un regim alimentar bogat in antioxidanti, lipsa cafelei, a tigarilor si a ciocolatei, a sucurilor carbogazoase si a grasimilor de origine animala.
NU SE FOLOSESTE SAPUN in zonele cu acnee, deoarece o piele sanatoasa are PH –ul de 5,5, iar acneea se formeaza si se dezvolta in mediu alcalin, folosirea sapunului intensificand acest fenomen. Expunerea la soarele puternic, de asemenea, intensifica dezvoltarea acneei.
Un remediu eficient pentru acnee este”Crema antiacneica” de la VivaNatura , aceasta crema contine argila activa si propolis in cantitati semnificative, ingrediente care au un rol de curatare in profunzime, bactericid eficient. Aceasta crema se aplica local si se lasa sa actioneze dupa care se indeparteaza cu apa calduta.
Mai multe informatii gasit la descrierea produsului :
https://www.vivanatura.ro/bio/?p=557
pentru VivaNatura
Maria Mihaiu – cosmeticiana
lector formator in cosmetica