Vitamina F

Vitamina F – acidul linoleic, linolenic, arahidonic
Este o vitamina liposolubila constituita din acizii grasi acidul linoleic, linolenic si arahidonic, absortia acestora se face in intestin, acesti acizi sunt foarte usor oxidabili si activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E. Aceasta vitamina se mai numeste vitamina dermatitica deoarece lipsa ei duce la afectiuni dematologice.
Vitamina F actioneaza asupra sanatatii si frumusetii…..
Vitamina F   – acidul linoleic, linolenic, arahidonic
Este o vitamina liposolubila constituita din acizii grasi acidul linoleic, linolenic si arahidonic, absortia acestora se face in intestin, acesti acizi sunt foarte usor oxidabili si activi numai in prezenta vitaminelor B6 si E. Aceasta vitamina se mai  numeste vitamina dermatitica deoarece lipsa ei duce la afectiuni dematologice.
Acesti acizi nu pot fi sintetizati in organism, fiind obtinuti din unele produse alimentare si cunoscuti sub denumirea de acizi grasi esentiali.
Vitamina F faciliteaza transportul si eficienta utilizare a grasimilor in organism,  ea constituind si un factor de crestere si de sustinere a functiei antitoxice a ficatului.
Vitamina F actioneaza asupra sanatatii si frumusetii tegumentelor.  Este una dintre vitaminele cele mai necesare pielii, careia ii favorizeaza prospetimea, stralucirea, catifelarea.
Proprietatile vitaminei F:
•    mentin permeabilitatea normale a membranelor celulare;
•    nu permite migratia bacteriilor intestinale producatoare de toxine;
•    trofic al pielii si a parului;
•    combate diferitele afectiuni cardiace ;
•    disponibilizeaza calciul din celule;
•    hepatoprotectoare;
•    stimuleaza imunitatea;

•    ajuta la scaderea greutatii corporale, prin arderea grasimilor saturate
•    stimuleaza imunitatea;
•    antiinflamatoare;
•    antihistaminica.
Lipsa vitaminei F produce urmatoarele afectiuni: acnee infantila, eczeme, prurit anal, arterite si flebite, angina pectorala, infarct miocardic, tulburari hepatice si nervoase, disfunctii sexuale, hematurie, diferite leziuni renale, tulburari digestive, cresterea nivelului metabolismului bazal, varice, litiaza biliara, oprirea cresterii, migrene, tulburarea ciclului menstrual, keratinizarea pielii, par carunt, varice, sete exagerata, afectiuni ale unghiilor, etc.
Acizi componenti ai vitaminei F se gasesc indeosebi in uleiul de floarea-soarelui (de preferat, obtinut prin presare la rece), in uleiul de porumb si de soia, in arahide si nuci, in semintele de dovleac (crude) si in alune, in migdalele dulci si in uleiul de ficat de peste etc. Bogat in vitamina F este si uleiul de masline obtinut prin presare la rece, ca si fructele de catina alba (8 mg/ 100 g). Grasimile saturate, caldura si oxigenul sunt principalii inamici ai vitaminei F.
Surse naturale de vitamina F
Ulei de floarea soarelul (rafinat la rece), ulei de germeni de gau, ulei de masline, unt de cacao, boabe integrale de grau, boabe integrale de porumb, seminte de dovleac, boabe soia, castraveti, alune, avogado, arahide, samburi de caise, migdale, nuci, pepene galben.
Plante care au continut ridicat de vitamina F:
Algele marine, angelica, semintele de canepa, catina alba, coada calului, semintele de floarea sooarelui, semintele de mac.