Vitamina B12 – surse de vitamina B12

Vitamina B12 (ciancobalamina)
Vitamina B12 constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut pana in prezent.
Omul are nevoie de ea intr-o cantitate infima, doar trei milionimi de gram pe zi, ceea ce, pe durata intregii vieti, abia daca ajunge la greutatea unui bob de grau. Si totusi, vitamina B12 are efecte incredibile
Astfel, dintre proprietatile ei, enumeram urmatoarele:

  • participa activ la metabolismul proteinelor, lipidelor si glucidelor;
  • contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa ;
  • are rol benefic asupra sistemului nervos si a traiectului gastrointestinal;
  • actioneaza in mod esential in formarea globulelor rosii la nivelul oaselor, in sinteza proteinelor care participa la edificarea diferitelor tesuturi, precum si in sinteza nucleoproteinelor etc.

Vitamina B12 este ideala pentru crestere. Insuficienta ei in alimentatie duce la instalarea unor grave anemii (anemia pernicioasa, manifestata prin anemie generala si tulburari nervoase deosebit de grave). In plus, aceasta vitamina are un rol important si in protejarea celulelor hepatice, datorita proprietatii ei de a impiedica depunerea grasimilor in ficat. Se afirma despre cobalamina ca ar fi destul de eficienta si in bolile precanceroase, si in cele canceroase.
Vitamina B12 e solubila in apa, stabila la caldura (suporta temperaturi de pana la 120°C), fiind insa inactivata de lumina, ca si de excesul de vitamina C, de alcool si de somnifere. Eficacitatea ei sporeste prin asociere cu vitaminele B6, B9, C, colina, inozitol, precum si in prezenta potasiului.
Carenta de B12
Primele semne de avertizare ce semnaleaza o carenta de B12 pot fi: * oboseala; * nervozitatea permanenta; * starile depresive; * senzatia de amorteala in brate si picioare; * deficientele locomotorii; * balbaitul; * inflamatiile din cavitatea bucala; * mirosul neplacut al corpului; * probleme legate de ciclul menstrual.
Descoperiri de ultima ora releva faptul ca vitamina B12 este esentiala si pentru structurile osoase din corpul nostru. Formarea oaselor se produce doar daca osteoblastele, celulele ce construiesc tesutul osos, dispun de suficienta vitamina B12. Acest lucru este important pentru copii, ca si pentru femeile la care dupa ultima menstruatie, pierderea de masa osoasa este determinata de cauze hormonale.
Rezerve de vitamina B12
Vitamina B12 este prezenta exclusiv in alimentele de origine animala, cantitati apreciabile fiind continute in ficat, carne, pasari, oua si produse lactate (cu exceptia untului). Si in stridii, crustacee si crabi se afla multa vitamina B12. Un supliment alimentar excelent si recomandabil fara rezerva este drojdia de bere. (Drojdiile sunt microorganisme ce sintetizeaza vitaminele in natura.)
Sunt necesare urmatoarele cantitati de B12:
* copii – intre 1 si 3 micrograme pe zi
* adulti – intre 2 si 4 micrograme
* gravide si mame care alapteaza – pana la 5 micrograme.
Zaharul, dulciurile si bauturile dulci perturba flora intestinala sensibila si astfel impiedica absorbtia vitaminei B12. Pentru o absorbtie maxima, alimentele bogate in B12 trebuie consumate repartizandu-le pe toata durata zilei. Cine isi pune intreaga ratie zilnica de vitamina B12 la una dintre mesele principale (de pilda, ficat cu piure de cartofi) asimileaza aproximativ un sfert din vitamina continuta in mancarea sa, restul fiind eliminat. Din portiile foarte mici, vitamina se absoarbe in proportie de pana la 80% prin peretele intestinului, iar din portiile mari, uneori numai 8-10%.
Calciul si vitamina B12 pentru batrani
Persoanele de varsta a treia ar trebui sa-si mareasca aportul de vitamina B12 deoarece capacitatea de asimilare in intestin scade odata cu inaintarea in varsta. Cine ia laxative risca sa nu asimileze mai mult de 5% din vitamina B12 existenta in hrana sa. Pentru absorbtia vitaminei B12 in intestin este necesara o concentratie suficienta a calciului. O sursa excelenta de calciu este branza.
Vitamina B12 din alge
Algele si iarba de mare constituie o sursa excelenta de aprovizionare a organismului cu vitamina B12. In plus, cele mai multe soiuri de alge contin si substanta activa fucoidan, cu actiune antitumorala si de prevenire a cancerului.
Din alimentatia vegetariana stricta lipseste vitamina B12
Vegetarienii care renunta si la consumul de lapte si oua sunt obligati sa se ingrijeasca neaparat de asigurarea unui aport de vitamina B12. Cerealele noastre, „omorate” cu pesticide, nu mai contin necesarul minim de vitamina B12, adica acei purtatori de substante necesare vietii, atat de marunti incat abia pot fi vazuti cu ochiul liber, au fost anihilati cu chimicale.
Necesarul de vitamina B12
Vitamina B12 este deosebit de importanta pentru: * pofta de viata, optimism, starea de spirit generala pozitiva; * reactia pozitiva la stres; * prospetime intelectuala; * metabolismul energetic si al fierului; * creier si sistemul nervos; * dezvoltarea si formarea globulelor rosii din sange; * constructia tesutului osos; * metabolizarea lipidelor; * efortul muscular.