Tipurile principale de frumusete feminina in Ayurveda

Sistemul Ayurveda a apărut în India, cu mai mult de 4000 de ani în urmă, dar cunoaşterea profundă a fiinţei umane şi a vieţii, dăruită omenirii de către înţelepţii care au revelat această ştiinţă, despre care textele tradiţionale spun că este de origine divină, este şi astăzi perfect valabilă, la fel ca şi atunci.
Structura fiinţei umane nu s-a modificat semnificativ de atunci şi (chiar dacă pentru unii ar părea surprinzător) nici problemele şi nici aspiraţiile umane nu s-au modificat fundamental. În fiecare epocă, mentalitatea oamenilor a suferit unele modificări la modul global, dar anumite elemente au rămas neschimbate, chiar în această privinţă.
Aspiraţia către frumuseţe este, de exemplu, acum ca şi atunci, o puternică nevoie a sufletului uman. Ceea ce au uitat însă o mare parte dintre oameni în prezent este originea frumuseţii.
Originea frumuseţii
Ceea ce Ayurveda ne reaminteşte este faptul că frumuseţea feminină veritabilă nu se rezumă niciodată doar la o formă corporală atrăgătoare, ci este o rezultantă a armoniei inefabile a trupului, sufletului şi spiritului unei femei.
Pentru fiecare femeie există o asemenea armonie unică, ce nu poate fi regăsită niciodată în mod identic la o altă femeie. Cu cât o femeie este mai conştientă de acele aspecte ale corpului ei fizic, ale sufletului şi spiritului existent în ea, care sunt frumoase şi îi creează unicitatea sa – acel „nu ştiu ce şi nu ştiu cum” seducător – cu atât mai mult ea va putea să fie nu doar frumoasă, ci şi atrăgătoare şi fermecătoare.
Pentru ca o femeie să fie fermecătoare nu este de ajuns un chip frumos, ca o poză fără cusur. Doar atunci când un asemenea chip (şi trup) bine alcătuit este însoţit de mister, senzualitate, rafinament, gingăşie, bunătate, putere de a iubi, duioşie, sau alte calităţi arhetipale ale sufletului feminin, el face ca femeia care este înzestrată astfel, să fie cu adevărat o femeie frumoasă şi fermecătoare.
Când un chip feminin este foarte frumos şi totodată însoţit de aceste trăsături ale frumuseţii sufletului feminin, el devine pur şi simplu răpitor. Dacă însă un chip şi un trup feminin nu este unanim acceptat ca fiind frumos, dar este însoţit de aceste trăsături ale frumuseţii sufletului feminin, el devine totuşi frumos, capătă o lumină care face ca formele fizice să aibă farmec, chiar dacă poate ele nu au o anumită simetrie sau o armonie desăvârşită.
Cele trei tipuri de frumuseţe feminină
Deşi fiecare fiinţă umană este unică în felul ei, există anumite trăsături comune care fac să fie definite anumite tipologii umane. În cadrul sistemului Ayurveda sunt descrise trei tipologii umane principale, numite Vata, Pitta şi Kapha. Tipologiile umane sunt descrise în cadrul sistemului Ayurveda într-un mod foarte complex şi nuanţat, iar cunoaşterea acestora oferă nenumărate perspective practice de aplicare în aproape toate domeniile vieţii. Pentru femei, una dintre cele mai accesibile aplicaţii practice ale cunoaşterii acestei tipologii este identificarea tipului de frumuseţe care îi este specific fiecăreia şi a cărui cultivare o avantajează cel mai mult.
Sursa : Yogaesoteric
Tipul KAPHA
Este caracterizat de vitalitate, greutate corporala mare, un aspect general plin de vigoare, masivitate. Pieptul la femeile apartinând acestui tip constitutional este larg, bine dezvoltat, uneori supradezvoltat. Sânii sunt mari, rotunzi, mai moi, cu sfârcurile de culoare roz-pala. Pielea este de culoare alba, stralucitoare, mata. Talia contrasteaza cu bazinul larg si bine proportionat. Picioarele sunt puternice, bine formate, cu forme pline.
Din punct de vedere psihic, femeile care apartin tipului constitutional KAPHA sunt caracterizate de tandrete, blândete, compasiune, bun-simt. Adesea sunt firi mai degraba retrase, ingaduitoare, insa la anumite fiinte (dinamice, orientate spre exterior, cu un plus de energie Yang) apar aspecte cum ar fi grija intensa fata de ceilalti, tendinta de a stabiliza situatiile, relatiile din jur. Sunt persoane foarte stabile, cu capacitate mare de efort, cu o memorie de durata, dar cu asimilare inceata.
Principalele probleme care apar la acest tip constitutional sunt:
– din punct de vedere fizic si dinamic: excesul de masa corporala – obezitatea, un apetit prea mare (mai ales pentru dulciuri), sedentarismul, somnolenta. Atunci când apar aceste probleme sânii devin supradezvoltati si flasci, apare celulita, femeia arata imbatrânita prematur, lipsita de prospetime.
– din punct de vedere psiho-mental: apar probleme legate de atasamentul excesiv fata de lucruri, persoane, situatii. Acest atasament este dezechilibrant pentru fiinta in cauza. Situatiile de viata care ating in mod dureros pentru ea chiar atasamentele sale cele mai puternice, produc dezamagiri, depresii, stari de neimplinire sufleteasca, deruta, urmate de inertie, complacere in pasivitate, inchidere, dezinteres.
Principalele directii pe care trebuie sa se concentreze femeile care au un asemenea tip constitutional, pentru a-si mentine forma fizica, tonusul si frumusetea sunt: exercitiul fizic, mentinerea unei diete mai sarace in grasimi si zaharuri si mai bogata in alimente proaspete, crude, gasirea unor activitati care sa mobilizeze intreaga fiinta, cultivarea unei iubiri altruiste, cuprinzatoare, pline de compasiune, detasate.
Pentru intretinerea bustului se vor face exercitii de intarire a musculaturii pieptului, se va mentine o greutate corporala convenabila, se va realiza un masaj energic, intens. Exercitiul fizic adecvat, masajul energic, mentinerea greutatii corporale in limitele normale sunt dealtfel indicatii principale pentru intretinerea intregului corp.
Atunci când este suficient armonizat, acest tip constitutional permite mentinerea tineretii pâna la vârste inaintate.