Proprietatile sparanghelului si andivelor – Salata de andive cu sparanghel

Va prezentam aceste salate deoarece aduc un aport deosebit de vitamine, minerale si proteine.
Sparanghelul protejeaza inima datorita continutului ridicat de folati  de vitamina B6 si B12. Este un diuretic natural prin continutul de potasiu, protejeaza flora intestinala.
Andiva contine vitaminele A, B1, B2, saruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, mangan, magneziu). Proprietatile terapeutice ale andivelor se datoreaza tocmai gustului lor amarui, tonic, de stimulare a poftei de mancare si a secretiilor gastrice.
Are bune efecte in atonii biliare, regland tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.
Avand proprietati depurative (chiar usor laxative), andiva e un bun adjuvant in obezitate, aterioscleroza, precum si in alimentatia cardiacilor si acelor bolnavi de rinichi ce prezinta edeme (pe principiul ca andiva aduce un aport mai mare de potasiu in dauna sodiului). Andivele sunt un bun vitaminizant si remineralizant in alimentatia copiilor, a convalescentilor, a gravidelor si a persoanelor mai in varsta.
Salată de andive şi sparanghel
Aceasta salata poate constitui si un sos pentru salate. Vinaigrette-ul de lamaie se potriveste perfect cu sparanghelul si cu andivele. Daca sparanghelul are capetele prea tari, acestea se pot indeparta usor cu un cutit. Salata se poate servi alaturi de sandwich-uri facute din paine de cereale, taiata in patrate si prajita, cu felii subtiri de castravete.
Ingrediente:
6 bucati andive;
500 g sparanghel, oparit si lasat sa se raceasca;
4 lingurite arpagic tocat;
sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare:
Ingredientele se amesteca intr-un vas pe care se serveste salata.