Delicioase si pline de vitamine supele creme sunt tot mai apreciate si de noi romanii, sunt hranitoare si sanatoase, iar in acelasi timp pentru cei care doresc sa aiba o masa usoara dar satioasa pot inlocui si felul de baza.
Supa crema de ciuperci
Ingrediente
500 g ciuperci
2 linguri ulei
1/2 de telina
1 ceapa medie
1 catel de usturoi
2 cartofi medii
400 ml supa
200 ml smantana dulce
piper
1/2 lingurita de cimbru
1 lingura de patrunjel taiat marunt (optional) Se taie cubulete ceapa si telina. Intr-o oala de 3 l se pune putin ulei la foc mediu si se adauga ceapa, telina si putina apa, cam 50 ml, se calesc 10 minute amestecand din cand in cand, pana ceapa devine translucida;
Se adauga ciupercile taiate felii si jumatate din supa. Se lasa sa fiarba la foc mediu circa 30 de minute;
Separat se fierb cei doi cartofi curatati si taiati, dupa ce sunt fierti se pun in oala, se pune cimbrul si restul de supa, se mai lasa sa fiarba 5 minute pana se ingroasa putin, se potriveste de sare si piper;
Se lasa sa se raceasca putin apoi se pune in blender si se face crema. Crema astfel obtinuta se pune din nou in oala se adauga smantina si optional o jumatate de pahar de vin alb.
Se serveste calda, eventual ornata cu patrunjel si optional cu crutoane.
1. SUPA CREMA DE DOVLEAC (reteta englezeasca)
Se poate folosi orice dovleac de preferinta mai nefibros
1 kg dovleac
3 cartofi
2 cepe mici
ulei de masline
1 lingurita cimbru
2 lingurite sos de soia (optional)
sare si piper proaspat macinat
4 linguri de smantana sau smintina dulce cca 100 ml (se pun cand fierbe, la ochi dupa cat de lichida se vrea supa)
Dovleacul se taie si se curata de seminte, dupa care se coace la cuptor (cartea zice 180°C). Cand s-a copt se scoate miezul cu lingura si se toaca (mixer).Cartofii si ceapa se curata si se prajesc usor, se adauga dovleacul piure, condimentele, 1,5l apa (se pune putina apa si se adaugat treptat) sosul de soia si restul ingredientelor si se lasa la fiert cca 15 – 20 min. Se lasa putin la racit se mixeaza si inainte de a servi se adauga deasupra smantana, patrunjel verde proaspat, etc.
Reteta este din cartea de bucate The Winter Vegetarian de Stephanie Segal
2. Supa crema de dovleac (reteta austriaca)
Supa crema de dovleac este una dintre delicatesele sezoniere prea putin cunoscute in Romania. Densa, bogata in gust si consistenta, aromata corespunzator cu nucsoara si servita cu nuci prajite, crema de dovleac va va insori iarna.
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente pentru aproximativ 8 portii:
* 1,5 kilograme miez de dovleac
* 1 litru supa de legume
* 1 cartof mare
* 1 ceapa medie
* 50 ml ulei
* 150 ml Porto (sau alt vin fortifiat-licoros)
* 1 lingurita de nucsoara
* 1 varf de cutit de chimen
* 150 grame de miez de nuca
* sare
* piper
* crutoane (optional), otet balsamic sau crema balsamica.
Preparare:
1. Curatati ceapa, cartoful si dovleacul.
2. Tocati ceapa marunt. Taiati cartoful si dovleacul cubulete.
3. Caliti ceapa intr-o oala si sotati ceapa pana devine sticloasa.
4. Adaugati cartoful si dovleacul si sotati-i timp de 4-5 minute.
5. Stingeti cu supa de legume, adaugati vinul Porto, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mediu timp de 20-25 de minute.
6. Pana fierbe supa, taiati miezul de nuca mare.
7. Amestecati miezul de nuca cu putina apa rece, adaugati putina sare si prajiti-o amestecind constant, intr-o tigaie de teflon fara grasime, sau la cuptor timp de 5-6 minute.
8. Luati supa de pe foc si pasati-o cu ajutorul unui blender . Trebuie sa obtineti o crema spumoasa.
9. Puneti din nou supa pasata in oala in care a fiert, adaugati chimenul si nucsoara.
10.Potriviti de sare si piper. Fierbeti la foc mic, amestecand, pana cind supa da citeva clocote si se leaga frumos.
Crema de dovleac se serveste fierbinte, cu nuci prajite, putin otet balsamic sau crema balsamica adaugate in farfurie. Optional, se poate consuma cu crutoane din paine.
Aveti grija cand prajiti nuca sa nu o ardeti. Uleiurile din nuca confera o inertie termica ce prajeste nuca si dupa ce ati scos-o din cuptor. Scoateti-o dupa ce s-a uscat bine, inainte de a fi prea prajita.
Daca nu tineti post, servi supa cu o lingura de smantana.