Frumusetea arzatoare a florilor de mac si macul in remediile osteoporozei

Flori-de-mac-1
Intre  atatea plante,  legume,  fructe  sau alte daruri ce ni le ofera natura, de data aceasta cu deosebita bucurie va aduc la cunostinta efectele binefacatoare ale macului, atit pentru ochiul si sufletul nostru cat si pentru vindecarea trupului.
Aprope sigur fiecare dintre noi ne-am lasat cuprinsi de bucurie si admiratie  in fata unui camp de maci infloriti intr-un lan de grau , presarat ici si colo de albastrele. Aceasta imagine -ramasa undeva in memorie din copilarie –  o revad azi ca o imbinare minunata intre frumusetea arzatoare si vremelnica a florilor de mac si bogatia fecunda, aurie din spicele de grau!
Grecii vedeau in florile de mac farmecul dragostei si credeau ca floarea e un semn al fertilitatii si ca aduce sanatate si putere , de aceea atletii primeau inainte de competitii, o potiune magica, un amestec din seminte de mac cu miere si vin.
O legenda greaca spune ca macul a fost creat de Somnus, zeul somnului pentru a o ajuta pe Demeter – zeita roadelor pamantului. care era epuizata dupa ce-si cautase fiica – Persephone – rapita de un alt zeu, de aceea nu mai avea putere sa dea rod recoltelor de grau. Macii au ajutat-o sa doarma si dupa ce si-a revenit, graul a inceput sa creasca din nou.De aici credinta ca prezenta macilor in lanul de grau este esentiala pentru recolta.
Trecand mai spre prozaic ajungem la ceva gustos si rafinat… culinar –  feliile de cozonac cu mac pe-o farfurie la masa de Paste !
Macul rosu ar fi originar din Bulgaria sau Turcia, de unde s-a raspandit in toata lumea.
In terapia medicala se utilizeaza petalele rosii, ale florii de mac.  Recoltarea se face dupa deschiderea completa a florilor. Petalele se usuca in strat subtire, la umbra sau semiumbra, obtinand 1 kg petale uscate din 8-10 kg petale proaspete. Se pastreaza la umbra, in vase inchise ermetic.
In consumul intern, efectele terapeutice sunt legate, in primul rand, de afectiunile aparatului respirator (bronsite, astm bronsic, laringite, tuse, raguseala, raceala, stari gripale). Aceste efecte se intensifica daca se face un amestec din petale de mac,  flori de nalba, flori de tei,  frunze de patlagina, herba de ciubotica-cucului, herba de cimbrisor.
Infuzia din petale combate ridurile
In uz extern, infuzia de mac rosu are efecte impotriva ridurilor, prin curatirea tenului in fiecare dimineata si seara. Tot infuzia este eficienta in gargarisme – pentru faringite si angine, spalaturi in blefarite oculare si cataplasme calde cu petale oparite in abcese dentare.
Actiuni benefice ale macului se obtin si in combaterea insomniilor la adulti, a starilor de nervozitate, in aritmiile functionale si in crampele abdominale.
Petalele uscate sunt folosite pentru prepararea de infuzii, pulberi pentru capsule, tincturi si siropuri.
Infuzia se obtine din 1-2 lingurite petale uscate si maruntite la 200-250 ml apa clocotita; se infuzeaza 10 minute in vas acoperit, se indulceste dupa gust si se beau 1-2 ceaiuri caldute in cursul zilei. Aceasta infuzie se consuma in afectiuni pectorale si in tratamentul insomniilor moderate (inainte de culcare).
Pentru combaterea obezitatii se prefera un amestec din mac rosu (10 g), musetel (20 g), urzica moarta (20 g), passiflora (20 g). Se prepara infuzie dintr-o lingurita amestec la 200 ml apa clocotita din care se bea cate o cana dimineata si seara, inainte de mese. Datorita continutului in mucilagii, se combina cu apa si se umfla, dand nastere unui gel vascos care da senzatia de satietate si reduce foamea.
O jumatate de lingurita de seminte de mac ajuta la calmarea tusei si a crizelor de astm.
–  Consumat zilnic, amelioreaza insomnia.
–  Ajuta la calmarea durerilor provocate de colici si sciatica.
Sursa importanta de minerale – macul contine iod, magneziu, mangan, zinc si cupru.
Acidul linoleic din compozitie protejeaza organismul uman de atacuri de cord si alte afectiuni cardiace.
Macul are eficienta impotriva cancerului de san, datorita continutului de acid oleic.
Recent sau descoperit efectele benefice in combaterea osteoporozei, astfel ca in urma cu cativa ani intr-un sat din Slovacia comunitatea locala a hotarat mutarea unui cimitir vechi din secolul al XIX – lea, atunci s-a constatat ca oasele celor decedati nu erau atinse de osteoporoza. Locuitorii acestui sat erau mari cultivatori de maci si crescatori de albine si consumau din abundenta mac si miere. Cercetatorii slovaci au facut un studiu pe doua grupuri de femei suferinde de osteoporoza, unui grup i s-au administrat medicamente impotriva osteoporozei , iar celuilalt grup i s-a administrat ulei de mac, cate o lingurita timp de un an de zile. Rezultatele au fost uimitoare, fiindca femeile care au consumat uleiul de mac au scapat de osteoporoza, iar celelate mai aveau osteoporoza desi au urmat tratamentul alopat tot un an de zile, iar calciul era sub limitele normale.  Fenomenul se explica datorita continutului ridicat de fosfor care ajuta la absorbtia mai buna a calciului in organism.
Miere si mac
Macinati 250 de grame de mac, adaugati o jumatate de cana de apa si cateva lingurite de miere. Amestecul nu trebuie sa fie excesiv de dulce, doar cat sa fie placut la gust. Puneti amestecul rezultat intr-un vas si incalziti pe aragaz pana da un pic in clocot. Raciti amestecul, apoi puneti-l intr-un borcan, la frigider. Consumati minimum o lingura pe zi si beti un pahar cu apa in care ati stors un sfert de lamaie. Cei care sufera cu fierea pot adauga mere rase.
La sfarsitul saptamanii va voi prezenta o reteta de ceva dulce …cu mac!