Halena, halitoza sau respiratia urit mirositoare – tratamente naturiste

Halena sau respiratia urit mirositoare este un fenomen neplacut atat pentru cel care sufera de acest inconvenient cat si pentru cei din jur.
Respiratia urat mirositoare se datoreaza deseori igienei orale deficitare, cariilor sau afectiunilor gingiilor. Alte cauze pot fi lipsa sau, dimpotriva, consumul excesiv de carne. Uneori sinuzita, afectiunile respiratorii, anemia, diabetul sau febra pot da halena. In plus, daca ai insuficient acid gastric si mananci fructe dupa o masa bogata in proteine,  fructele pot fermenta in stomac si produc gaze,care dau o respiratie urat mirositoare.
90 DE MILIOANE DE OAMENI DIN INTREAGA LUME SUFERA DE HALENA CRONICA SAU RESPIRATIE URAT MIROSITOARE
Cauzele halitozei sunt multiple:
•    Unele alimente consumate determina halena, de exemplu ceapa, usturoi, peste;
•    Fumat si consum excesiv de alcool, produc de asemenea respiratie urat mirositoare;
•    Igiena orala insuficienta reprezinta 85% din cazurile de halitoza: afte bucale, carie dentara cu pulpita, abces dentar, boala gingivala grava (gingivita) cu inflamatie si infectie, stomatita, parodontoza, „limba incarcata” din candidoza, carcinom bucal. Placa dentara reprezinta o acumulare de bacterii vii sau moarte care adera la gingii si la dinti, bacteriile vii se hranesc cu resturile alimentare ramase intre dinti si emana un miros neplacut al gurii;
•    Deshidratarea organismului induce respiratie urat mirositoare, mai ales dimineata. Pe timpul noptii, in lipsa salivatiei suficiente, are loc putrefactia celulelor epiteliale desprinse din mucoasa bucala si care nu sunt indepartate de fluxul de saliva. Respiratia pe gura face ca saliva sa se evapore, lucru care se intampla in adenoidita, infectie nazala, deviatie de sept nazal;
•    Rinita cronica si sinuzita cronica sunt asociate cu secretie urat mirositoare si induc halena;
•    Afectiuni gastro-intestinale, metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor incetinit, digestie imperfecta, gastrita hiperacida, ulcer gastric, constipatie, balonare, gaze intestinale etc. produc respiratie urat mirositoare.
•    Afectiuni pulmonare, amigdalita criptica (cu colectie de puroi), abces amigdalian, abces pulmonar, supuratii bronsice, cauzeaza respiratie urat mirositoare.
Metode preventive:
In primul rand o igiena bucala riguroasa si eficienta este imperioasa aceasta incepand cu spalat pe dinti cu periuta dupa fiecare masa, daca nu este posibil pe timpul zilei, este necesara cel putin clatirea insistenta a gurii cu apa curata. Perierea limbii si a gingiilor pentru indepartarea resturilor alimentare,  folosirea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare dintre dinti.
Argila activa este foarte eficienta pentru indepartarera mirosului neplacut al gurii:    1 lingurita de argila dizolvata in 750 ml de apa, beti de 2-3 ori pe zi, inainte de mese.
Pastele de dinti de la VivaNaura pe baza de argila au dubla actiune in aceste afectiuni : o data de curatare si apoi impiedeca mirosul neplacut al gurii.
Pe langa acestea au  eficienţă în parodontoze, gingivite, sângerări gingivale şi chiar în prevenirea lor. Au efecte uzuale de curăţare şi protecţie împotriva formării cariilor, sunt naturale încât se pot chiar şi ÎNGHIŢI (!). Datorită faptului că sunt naturale, eficiente şi ecologice, pastele de dinţi GennaDent sunt o soluţie competitivă pentru îngrijirea dinţilor şi a cavităţii bucale.
Pastele de dinti VivNatura le gasiti aici:
https://www.vivanatura.ro/bio/?page_id=77
– mananca legume cu frunze verzi, deoarece acestea contin clorofila, un pigment natural cu efect de reimprospatare a respiratiei.
– Limiteaza consumul de carbohidrati rafinati, cafea, alcool si produse lactate, care favorizeaza respiratia urat mirositoare;
– Probleme de digestie sau gazele intestinale pot fi cauzate de o hipoaciditate gastrica. Pentru a imbunatati digestia, este indicat otetul la mancarurile din carne, peste sau oua . Otetul de mere contine acid acetic cu o aciditate similara cu cea a acidului gastric obisnuit. Unora le este de folos gargara zilnica cu o solutie din 2 lingurite de otet de mere la 1 pahar cu apa calduta (fara sa inghiti amestecul).
Tratament (fitoterapie):
-mesteca frunze de patrunjel pentru a elimina mirosul de usturoi din respiratie.
-mesteca seminte de anason, fenicul,marar,cardamon sau chimen pentru a indeparta halena.
-bea ceai de schinduf sau de menta pentru a improspata respiratia dupa o masa.
-clateste gura cel putin o data pe zi cu ceai de echinacea, care ajuta la tratamentul infectiilor gingivale si care provoaca respiratie urat mirositoare.
De evitat :
In alimentatie vor fi evitate: grasimi animale, carne rosie, ciocolata, zahar rafinat, alcool, cafea, alimente rafinate, lapte gras sau unt. In alimentatie vor predomina: fructe, legume, sucuri de legume si fructe, apa plata. In cantitati moderate vor fi consumate oua (1-2 pe saptamana), carne de pasare (de 2-3 ori pe saptamana), peste, produse lactate.
Evitarea alimentelor cu miros puternic, alcoolul si tutunul. Evitarea constipatiei si a altor tulburari gastrice (hiperaciditate, gastrita, ulcer gastric sau ulcer duodenal) prin consum de alimente cu fibre pentru curatarea tractului digestiv, mai multe lichide si fara prajeli, tocaturi, alimente foarte reci sau foarte fierbinti, alimente foarte sarate sau foarte dulci, condimente in exces (care produc hiperaciditate gastrica, gastrita si ulcer gastric si ulcer duodenal). Hidratarea suficienta a organismului: cel putin 2 litri de lichide in 24 de ore, sucuri proaspat stoarse de legume sau fructe, apa plata. Exercitiul fizic (sau mersul de jos) aduce mai mult oxigen in plamani, diluand si indepartand substantele urat mirositoare din organism, ameliorand respiratia urat mirositoare. Scaderea greutatii corporale prin activarea metabolismului lipidic, glucidic si proteic. In cazul unei afectiuni medicale cronice, se va apela la un consult medical si la un tratament adecvat, astfel, inlaturand cauza, se inlatura efectul (halena).
Medicul stomatolog dr. Moise Corina Gabriela recomnada urmatoarele tratamente naturiste:
Seminte de nucsoara
Semintele de nucsoara erau folosite in India pentru a da aroma diferitelor tipuri de mancaruri. Pentru a le folosi drept remediu impotriva respiratiei urat mirositoare, zdrobeste aceste seminte si mesteca-le. Nucsoara are o aroma placuta si poate fi folosita pentru a-ti reimprospata respiratia in mod natural.
Rodia
Exista doua metode prin care te poti folosi de acest fruct. Prima metoda consta in curatirea rodiei de coaja si lasarea cojii la soare pentru a se usca. Dupa ce se usuca, coaja se pune in apa fierbinte, se lasa pana apa se raceste si se foloseste pentru gargara. Acest remediu poate fi folosit atat pentru respiratia urat mirositoare cat si in caz de ulcere la nivelul gurii.
A doua metoda prin care te poti folosi de rodie este sa o cureti, iar de data aceasta coaja este lasata sa se usuce la umbra. Coaja uscata trebuie transformata intr-o pudra fina cu ajutorul blender-ului. 3 grame din aceasta pudra se toarna intr-un pahar cu apa. Bea aceasta compozitie dimineata si seara, sau foloseste-o pentru a face gargara. Rodiile fac parte dintre cele mai bune remedii naturale impotriva respiratiei urat mirositoare.
Ulei de mustar si sare
Amesteca 2 lingurite de ulei de mustar si sare de bucatarie, apoi toarna amestecul in gura si clateste. Incearca sa tii acest amestec in gura timp de o jumatate de ora, scuipand saliva, cand simti ca este nevoie. Acest amestec te va scapa imediat de mirosul neplacul al gurii.
Suc de lamaie, ghimbir si apa
Intr-un pahar cu apa calduta adauga cate o lingurita de suc de lamaie si de ghimbir. Fa gargara cu acest amestec, de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara.
Menta
Indiferent daca mesteci guma mentolata sau pur si simplu frumze de menta, aceasta planta poate face minuni cand vine vorba de respiratie proaspata.
Ceai de Schinduf
Ceaiul de Schinduf este un remediu grozav pentru cei care sufera de halena cronica. Pentru a prepara un astfel de ceai, ai nevoie de seminte de Schinduf. Pune un ibric cu apa la fiert, adauga cateva seminte de Schinduf, putin zahar si lasa-l la foc timp de 10 minute. Cand ceaiul este gata, soarbe-l incet. Poti adauga in ceai orice doresti pentru a-i da un gust mai placut si il poti consuma de doua ori pe zi.
Bicarbonat de sodiu
Adauga putin bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa si fa gargara. Recomandat este sa folosesti 2 lingurite de bicarbonat de sodiu la pahar. Poti face aceasta gargara o data sau de doua ori pe zi, in functie de gravitatea halenei.
Patrunjel
Fie ca il mesteci crud fie sub o alta forma, patrunjelul este un bun remediu impotriva respiratiei urat mirositoare. Pune un ibric cu apa la fiert (timp de 10 minute) apoi adauga cateva fire de patrunjel. Odata indepartat de pe foc, adauga si cateva cuisoare si amesteca-le cu patrunjelul, in timp ce se raceste. Foloseste acest amestec drept apa de gura in fiecare zi sau pentru a face gargara.
Alte plante recomandate :
•    Musetelul are actiune antiinflamatorie, decongestiva, antihistaminica si cicatrizanta;
•    Salvia cu actiune antimicrobiana si antiinflamatorie;
•    Extract de radacina de tataneasca cu actiune antiinflamatorie si cicatrizanta;
•    Florile de galbenele au actiune antiinflamatorie si antiexudativa.
Alte remedii naturiste pentru indepartarea mirosului neplacut al gurii:
Clatirea gurii si gargara cu: infuzie de betisoare de ienupar (10 g intr-o ceasca cu apa calda)
CEAI VERDE, menta, cimbru, anason: sub forma de infuzie
PATRUNJEL: mestecati cateva frunze – combat mirosul neplacut – dupa ce ati mancat ceapa sau usturoi
SALVIE PROASPATA: frecati cateva frunze proaspete de dinti si de gingii, dupa fiecare masa, dar mai bine dupa ce v-ati spalat pe dinti
ULEI DIN EXTRACT DE SMIRNA: folosit in cosmetica pentru proprietatile sale racoritoare, precum si in farmacologia tratamentelor pentru anumite patologii ale pielii sau ale mucoaselor.
Apa de gura din arnica. Tinctura cicatrizanta de arnica n-ar trebui sa lipseasca din sertarul cu medicamente al nici unei case. Diluata in apa, ea se foloseste ca apa de gura cu efect antiinflamator. Se amesteca 75 ml tinctura de arnica cu 1/4 l de apa distilata si se toarna intr-o sticluta cu dop. Se agita bine inainte de folosire. Dupa spalarea dintilor se toarna 1-2 lingurite intr-un pahar cu apa si se face gargara.
Apa de gura cu vin si lemn-dulce. Prin clatirea gurii cu vin de lemn-dulce se combate helena cauzata de probleme stomacale. Se taie in bucati mici 100 g radacina de lemn-dulce, se pune la macerat in 1 l de vin alb, timp de 10 zile. Se strecoara si se toarna intr-o sticla. Se ia o lingurita de vin la un pahar de apa.
Apa de gura din frunze coacaz. Aceasta apa de gura are efect astringent. Se dau in clocot 1 pumn de frunze de coacaz negru in 1/2 l apa, apoi se lasa sa fiarba fara capac pana ce jumatate din cantitatea de apa s-a evaporat. Se adauga 2 lingurite de zeama de lamaie proaspat stoarsa si se trece totul printr-o sita fina. Se pun 1-2 lingurite la un pahar cu apa si se clateste bine gura.
Apa de gura din anason. Daca ati mancat usturoi sau ceapa, se recomanda o gargara cu apa de anason. Se pun la fiert 100 ml de apa si se adauga peste 2 linguri de seminte de anason. Se acopera si se lasa la racit. Se strecoara prin filtrul de cafea, presand cat mai bine semintele. Se adauga 40 ml alcool de 45% si 50 ml apa de trandafir si se agita bine. Se toarna intr-o sticla inchisa la culoare si se agita bine. Dupa spalarea pe dinti, se toarna putina solutie intr-un pahar cu apa si se clatesc bine gura si faringele.
Alte sfaturi pentru a scapa de mirosul neplacut din gura si a avea o respiratie proaspata:
– mirosul de usturoi se atenueaza mestecand patrunjel proaspat sau anason
– pentru o respiratie curata se clateste gura cu 30 de picaturi de tinctura de smirna la un pahar cu apa.