Formaldehida – cocktail periculos prezent in produsele de ingrijire personala

 
Formaldehida (COV) este prezentă în cantităţi relativ benigne în natură, însă prezenţa sa în bunurile de consum personal,  este o preocupare majoră de sănătate, deoarece în conformitate cu un organism important de cercetare, aceasta este o substanţă cancerigenă cunoscută.
Recent, Departamentul de Sanatate si Servicii Umane al USA, a lansat un nou raport privind agenţii cancerigeni care sunt inclusi in formaldehidă.
Raportul arata că oamenii din anumite sectoare sunt deosebit de vulnerabili la efectele expunerii la formaldehida.
Acestia sunt lucrătorii din saloane de manichiura si pedichiura, din industria pompelor funebre (imbalsamari) şi din industriile care utilizează formaldehidă pentru a produce obiecte  comune de uz casnic, inclusiv mobilier, produse de curăţare şi produse de îngrijire personală. Oamenii care sunt expuşi la niveluri concentrate de formaldehidă au  sanse mult mai mari de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul nazo-faringian şi leucemia mieloida.
Formaldehida este clasificata ca si un compus organic volatil.  Deoarece formaldehida este uşor de voalatila poate fi un poluant serios de interior.
Produsele care pot conţine formaldehidă sunt :
– Mobilier din lemn compozit, inclusiv; răşini utilizate pentru mobilier de birou, canapele, mobilier pentru copii, plăci aglomerate, placi presate, placaj, si rasinoase.
– Materiale de constructii, cum ar fi plafoanele acustice, vata minerala, usi pe bază de compozit, adezivi industriali, izolare cu spuma, vopsele şi diluanţi pentru vopsea.
– Produse de curăţare de uz casnic, cum ar fi cele de lustruit pardoseala, de degresare, dezinfectante, agenţi de curăţare lichizi, odorizante, detergenti de curatat covoare.
– Articole de uz casnic, cum ar fi tapete, covoare sau carpete si care au un strat de protecţie din produse de hârtie, sau textile, sau materiale plastice, tapiţerie.
– Produsele de îngrijire personală, cum ar fi produsele de indreptare a parului,  lac de unghii si produsele pentru unghii false şi gelul de păr;
–    Produse pentru copii, inclusiv şampoane, creme şi spuma de baie sunt frecvent „dantelate” cu formaldehidă.
–    Pastele de dinti conventinale si gelul de dus sunt, de asemenea, surse potenţiale cu acest ingredient cancerigen;
–    Formaldehida este, de asemenea o componentă cheie în mirosul familiar al masinii nou achiziţionate;
–    Gazele auto de esapament şi fumul de tigara, conţin de asemenea formaldehidă;
–    Formaldehida este utilizată ca si dezinfectant în laboratoare şi este, de asemenea, utilizate în procesul de îmbălsămare.
Există modalităţi de a reduce expunerea la formaldehidă, inclusiv cumpararea de produse, care nu contin formaldehidă. O altă modalitate importantă de a reduce expunerea la aceasta substanta este de a ventila si aerisi în mod corespunzător incaperile casei sau ale laboratoarelor, masinii, etc.
Iată câteva alte sugestii pentru a reduce expunerea la formaldehidă:
1. Aerisiti frecvent incaperile casei. Concentraţiile de formaldehida in casa pot duce la reacţii alergice, pot contribui la atacuri de astm şi dezvolta alte probleme respiratorii, erupţii cutanate, iritaţie ale membranelor mucoaselor şi oboseală. Copii sunt cei mai vulnerabili.
2. Formaldehida este mai uşor eliberata în aer în spaţii calde şi umede. Păstraţi camerele uscate şi răcoroase, în vreme de vară, dacă este posibil.
3. Produsele presate din lemn, sau lemn compozit conţine frecvent răşini făcut cu formaldehidă. Evitati achiziţionare acestor produse sau căutaţi produsele care nu conţin formaldehidă, sau au un continut de formaldehidă scăzut.
4. Spalati toate hainele noi inainte de a le imbraca. Producatorii de îmbrăcăminte din SUA şi din alte câteva ţări nu sunt obligati din pacate a eticheta materiale care conţin formaldehidă.
5. Nu permiteti fumatul in casa. Fumul de ţigara este o cauza principala de expunere la formaldehidă şi a poluării in interiorul casei.
6. Atunci când vopsiti lemnul purtaţi o mască şi folositi o ventilaţie adecvată in locul unde are loc operatiunea. Rumeguşul de lemn de la aceste produsele compozite conţine niveluri ridicate de formaldehida.
7. Combinaţiile de produse de curăţare profesionala pot fi mortale, NU le amestecati. Utilizaţi ventilaţia  adecvată atunci când se utilizează produse de curăţat obiecte de uz casnic. Deşi de cele mai multe ori ele miros proaspăt şi curat acestea contin adevarate cocktailuri chimice care conţin frecvent formaldehidă.
8. Folositi vopsele low-COV sau non-COV ,
9. Folositi produse de ingrijire personala din ingrediente naturale cum ar fi pastele de dinti naturale, sampoane si geluri de dus naturale,  detergenti ECO non toxici, produse de ingrijire a parului si de vopsire a unghiilor fara formaldehida.
Bibliografie:  Natural News