Cura cu hrean

Cura cu hrean – pentru aparatul respirator
Hreanul vindeca o multitudine de afectiuni respiratorii care se pot agrava daca organismul este extrem de sensibil la feluritele infectii. Din acest motiv este foarte bine sa cunoastem mai multe despre cura cu aceasta planta, care se dovedeste salvatoare in multe boli de sezon.

Desfasurarea curei
Intern: Zece linguri de hrean dat prin razatoarea fina se amesteca bine cu treizeci de linguri de miere si se lasa la macerat vreme de trei-patru zile, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, se incepe administrarea preparatului, din care se iau 1-2 lingurite de patru ori pe zi. Un tratament dureaza intre 20 si 40 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie pe parcursul anului.
Extern: Se da o radacina de hrean prin razatoare si apoi se inveleste intr-o bucata subtire de panza (traditia populara cere ca aceasta panza sa fie de culoare rosie). Cataplasma obtinuta astfel se aplica pe radacina nasului si pe frunte, pentru bolile care afecteaza caile respiratorii superioare, si pe zona pieptului pentru bolile bronho-pulmonare. Se tine hreanul pe piele vreme de 2-10 minute, cu atentie insa, sa nu produca arsuri, intrucat contine substante extrem de iritante pentru cei cu tegumentele sensibile. Tratamentul se repeta o data pe zi, pana la vindecarea completa.

Efectele curei cu hrean
Folosita intern, radacina de hrean este un excelent antibiotic, stimuleaza capacitatea naturala de aparare a organismului in fata infectiilor respiratorii, ajuta la eliminarea secretiilor patologice din arborele bronsic si plamani. De asemenea, combate accesele de tuse, inclusiv de tuse convulsiva. Extern, este un incalzitor si un drenor redutabil, stimuland foarte puternic procesele de eliminare a secretiilor de pe caile respiratorii si avand efecte antiinfectioase directe.
Cateva recomandari terapeutice
Cura interna cu hrean este un remediu care nu da gres in bronsitele acute si cronice, precum si in astmul bronsic. Este indicata persoanelor care au  probleme cronicizate, cum ar fi rinita, sinuzita, tusea persistenta.
In cazul rinitei si sinuzitei cronice, se obtin rezultate exceptionale prin aplicarea cataplasmei pe zona fruntii – o aplicatie care desfunda prompt nasul si caile respiratorii superioare, ce determina eliminarea masiva de secretii patologice.
Aplicata pe zona pieptului, cataplasma cu hrean va fi un adjuvant exceptional in cazurile de pneumonie, viroza pulmonara si tuberculoza pulmonara, la fel ca si cura interna cu hrean.
Precautii: In contact cu pielea, hreanul poate produce iritatii foarte puternice, asemeni unor arsuri. Din acest motiv va fi aplicat extern la inceput doar pe perioade de timp foarte scurte, marindu-se timpul de expunere, doar daca nu apare reactia iritativa puternica.
ILIE TUDOR
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor