Cozonac trandafir – din faina integrala si fara zahar

In preajma sarbatorilor,  VivaNatura vine cu o reteta de cozonaci  care pe linga ca este fara zahar si din faina integrala are si o forma de prezentare foarte  spectaculoasa. Cantitatile sunt pentru marime: mica, medie si mare.
VivaNatura va ureaza Pofta Buna!
COZONAC TRANDAFIR
Aluat:
1/ 1/2ou
2/ 3/ 5 gălbenuşuri
60/ 73/ 130 g unt /
90/ 200/ 300 g fructoză
410/500/ 750  mix pentru patiserie „Slăbeşti mâncând”
200-220/ 270/ 405 ml lapte (80/ 100 ml smântână dulce 15% diluată cu apă până la 200 – 220/ 270 ml)
37/ 45g drojdie proaspata (1,5/ 2/ 3 cuburi mici de 25g)
coajă de la 1/ 2 lămâie
esenţă de rom+stafide+caise uscate+fructe uscate
sare
1 gălbenuş amestecat cu puţină smântână dulce diluată pentru uns cozonacul
Umplutura:
2 / 4 albuşuri
150/ 270 g nuci
1/ 2 lingură cacao (cernută)
80/ 144 g fructoză
Aluat:
• Se face maiaua: se freacă drojdia cu 1 linguriţă fructoză; se adaugă 50 g făină din totalul de făină şi 50 ml lapte. Se lasă să crească 15 minute acoperită, la loc călduţ.
• Se pune făina într-un bol de 3 litri; se face o gaură la mijloc unde se pun: oul şi gălbenuşurile, sarea, fructoza , aromele şi maiaua crescută. Se frământă (cu mâna sau cu mixerul) timp de 15 – 20 minute, adăugând: restul de lapte şi untul topit (călduţ); trebuie sa va iasa un aluat nu foarte vartos, cozonacul iese pufos daca aluatual e mai moale; se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut (la cald) 45 – 50 minute.
• Se presară masa cu făină, se răstoarnă aluatul crescut pe masă; se întinde cu mâinile sub forma unei foi dreptunghiulare de aproximativ 45 x 50 cm (groasă, cam 1,5 cm); se pune cu lingura din loc în loc umplutură , se nivelează peste toată foaia şi apoi se rulează foaia cu grijă; obţinem o ruladă pe care o taiem în 12 – 13 bucăţi (vor repezenta la sfirsit feliile de cozonac) ; se aşează bucăţile cu tăietura în sus în tava rotundă (diametru 26 cm) pregătită pentru copt (cu hârtie de copt sau tapetată cu ulei şi făină).  • Se unge cu gălbenuş amestecat cu puţină smântână dulce şi se mai lasă în formă la crescut încă 30 – 40 minute. Se poate pune in tava rotunda si netaiat sau daca nu aveti in tava dreptunghiulara.
• Se coace pe grătarul de jos la aproape 175 grd C timp de 40 – maxim 45 minute (verificaţi cu scobitoare la 40 minute, e posibil să fie gata; e mai pufos dacă nu e „răscopt”).
Umplutura: bateţi albuşurile spumă; adăugaţi fructoza şi bateţi până se întăreşte tare spumă; apoi adăugaţi cacaoa cernută , nuca şi amestecaţi uşor (ca să rămână spuma pufoasă).