Colesterolul – tratamente natruriste de reducere a colesterolului

Pentru buna functionare a inimii sunt necesare colesterol de buna calitate si lecitina. Cantitatea de colesterol (grasime) este reglata de lecitina. Prin fierberea hranei, enzimele lecitinei sunt distruse si asfel se pierde capacitatea acesteia de a tine sub control nivelul colesterolului. Colesterolul se acumuleaza in felul acesta in sange. Nivelul lui devine ridicat daca se consuma multe prajituri, aluaturi, grasimi, prajeli in ulei. Surplusul de colesterol se depune pe peretii arterelor sub forma de ateroame. Astfel este ingreunata circulatia sanguina si apare hipertensiunea. Muschii inimii nu mai sunt irigati suficient de arterele coronariene, care se infunda si provoaca angina pectorala. Mai mult, de pe peretii arterelor se poate desprinde un aterom care, in cel mai fericit caz se dizolva in circuitul sanguin. In cel mai nefericit caz, blocarea arterei produce infarctul. De asemenea, colesterol depus excesiv in artere determina ruperea vaselor de sange.
Cardiacii cu hipercolesterolemie trebuie sa evite: carnea, grasimile, untul, zaharul rafinat, uleiul presat la cald, painea alba si sarea. In acest sens, valori ale colesterolului intre 2,5 si 3 g/litru sunt un semnal de alarma. Valorile normale ale colesterolului sangvin sunt: 1,2 – 2,6 g/litru. Pentru grabirea vindecarii este recomandat regimul de cruditati.

Tratament naturist
• Regim alimentar din care se elimina: oua, grasimi animale, cacao, ciocolata, conserve, mezeluri, branzeturi fermentate, condimente, tutun, alcool. De asemenea, alimente care contin colesterol: maruntaie, peste gras, prajituri, mazare, morcovi.
Se recomanda fructe ca : ananas, cirese (200-300 g suc), fragi, struguri si legume ca: laptuca, papadie, cartof (suc de cartofi + rosii – 2 pahare/zi), ridiche neagra (suc de ridiche 1-2 pahare zi), ridiche rosie, rosii.
• Cura de 6 saptamani cu suc de ridichi. Se incepe dimineata, pe stomacul gol, cu 100 ml si se creste in decursul a 3 saptamani, treptat, la 400 ml, pentru a cadea din nou in decursul a 3 saptamani la 100 ml. Nu se administreaza in caz problemelor de stomac sau intestine inflamate.
• 20 g patrunjel de camp + iedera + hamei + turita-mare + menta + pelin inlatura colicile si pietrele. Se pun 3 linguri plante la 1 1/2  vin de mere sau cidru, se lasa la rece, se incalzeste apoi maceratul pana aproape de punctul de fierbere, se ia de pe foc, se lasa 3 min.  In timpul zilei, se ia la fiecare ora cate 1 lingura, in total cam de 8-9 ori. Pentru a fi baut cald, se pastreaza in termos.
• Se face cura de ape minerale din Slanic-Moldova sau Sangeorz Bai.
• Masarea zonelor reflexe: duoden, vezica biliara, ficat, puncte limfatice.
Gamma-oryzanol (acid ferulic) folosita pentru o nutritie celulara suplimentara este o substanta de crestere care se gaseste in cereale. Ajuta hipofiza si secretarea endorfinei de catre hipotalamus, duce la scaderea colesterolului si trigliceridelor din sange. Se obtine din ulei de tarate de orez.

Cum folosim grasimile in alimentatie
O buna alimentatie anti-colesterol nu inseamna deloc o alimentatie fara grasimi, ci din contra.
Esential este ca acestea sa fie insa alese in mod judicious.
Mentinerea ratiei zilnice de grasimi sub valoarea de 20-30 la suta din totalul caloriilor este vitala pentru mentinerea in limite normale a colesterolului.
In acelasi timp, cantitatea de grasimi saturate nu va depasi 10 la suta.
Grasimile saturate provin, cu mici exceptii, din surse animale, iar grasimile animale contin colesterol.
Pe de alta parte, chiar daca un aliment nu contine colesterol, acest lucru nu inseamna ca el nu contine grasimi.
Se vor consuma deci alimente ce contin grasimi nesaturate, cum ar fi: pestele gras (somon, hering), untura de peste, ficatul de gisca sau rata, uleiuri polinesaturate (rapita, floarea-soarelui, porumb) si mononesaturate (masline, alune).
Grasimile saturate vor fi evitate: carnea grasa, mezelurile, untul si produsele de patiserie, carnea fiind inlocuita, pe cit posibil, cu peste.
Cum e la francezi
Statisticile din Occident arata ca francezii sint printre cei mai mari consumatori de grasimi, dar, in acelasi timp, ei sint cel mai putin atinsi de maladiile cardiovasculare.
Acest paradox i-a facut pe cercetatori sa inceteze vinatoarea colesterolului si pactizarea cu el.
Dupa cum se stie, antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, diminuind astfel riscurile maladiilor cardio-vasculare.
Printre antioxidantii cei mai puternici se numara polifenolii, care se gasesc mai ales in simburii de struguri si in… vinul rosu.
Acesta este, fara indoiala, unul dintre factorii ce explica paradoxul francez: doua sau trei pahare de vin rosu pe zi (nu mai mult) asigura o cantitate suficienta de antioxidanti.
Ce alte alimente si nutrimenti reduc nivelul de colesterol
Printre alimentele care reduc nivelul de colesterol se numara: cerealele complete, care permit evacuarea colesterolului in exces la nivel intestinal, vegetalele din familia cruciferelor (conopida), vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa si usturoiul.
Licopenul continut in tomate este de asemenea un antioxidant foarte eficient, mai ales daca tomatele sint fierte.
Fructele si legumele contin si ele principalele vitamine antioxidante: provitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cresterea colesterolului e generata si de alti factori
Colesterolul nostru nu provine numai din alimentatie.
Ceea ce absorbim noi reprezinta doar 20-30 la suta din stocul nostru.
Restul de 70-80 la suta este fabricat de propriul nostru organism.
Dar si in acest program personal de fabricare exista anumite diferente, datorate unor factori precum: factorii genetici si alimentatia.
In acelasi timp, exista numeroase cauze care produc cresterea nivelului de colesterol: fumatul, cofeina, stresul, medicamentele, aditivii alimentari sau poluarea mediului inconjurator.
Pus la dispozitie de : Dan Paunescu si sunt webmasterul sitului:
http://www.terapii-naturiste.com