Solutiile naturale pentru reglarea colesterolemiei
Colesterolul este un tip de grasime care poate fi gasita in aproape orice aliment de origine animala. In general, colesterolul este considerat daunator de majoritatea oamenilor, desi este indispensabil pentru anumite functii vitale. In organismul uman este deosebit de benfic pentru producerea hormonilor si mentinerea structurii membranelor celulare, dar o cantitate insemnata este utilizata si de catre ficat pentru producerea acidului biliar.
Totusi, multe persoane trebuie sa-si supravegheze cu strictete colesterolemia datorata alimentatiei, deoarece ficatul singur produce o cantitate suficienta de colesterol pentru a acoperi necesitatile organismului.
Colesterolul nu se dizolva bine in apa, din aceasta cauza transportul sau de catre sange se face cu greutate. Transportul particulelor de colesterol este facilitat de un invelis proteic, numit lipoproteina. Clasificarea diferitelor lipoproteine se face in functie de densitatea lor, cele mai importante fiind colesterolul de mica densitate (low density lipoprotein, LDL) si de mare densitate (high density lipoprotein, HDL).
In sange, o mare parte a colesterolului este sub forma de LDL, iar acesta e transportat de la ficat la diferitele organe ale corpului, unde este utilizat. In cazul in care cantitatea de LDL din fluxul sanguin este prea mare, se pot forma depuneri aterosclerotice pe peretii vaselor sanguine, deoarece excesul de LDL din sange este preluat de fagocite, care apoi se integreaza in peretii vasculari. Astfel, in timp, pe peretele vascular se formeaza niste „pernite” mici care vor ingusta lumenul vascular si vor reduce irigarea tesuturilor. In general, o colesterolemie crescuta inseamna o hipercolesterolemie periculoasa de tip LDL.
Exista insa si colesterol „bun”. HDL inseamna particule de colesterol de diametru redus, care, spre deosebire de LDL, au capacitatea sa de a mobiliza si colesterolul deja depus pe peretii vaselor de sange si de a-l transporta la ficat, unde este eliminat si, astfel, nivelul colesterolului din sange scade iar organismul se dispenseaza si de efectul nociv al acestuia. Astfel riscul aparitiei aterosclerozei se reduce.
Cercetarile clinice internationale au dovedit ca la bolnavii cu un nivel mai scazut al HDL-colesterolului apar mai frecvent complicatii ale aparatului cardiovascular si creste riscul infarctului miocardic. In concluzie, HDL-colesterolul protejeaza vasele sanguine de leziuni aterosclerotice. De aceea nu este suficient sa reducem doar nivelul colesterolului total, adica al LDL-colesterolului, ci, preventiv, este indispensabila si cresterea HDL-colesterolului.
In acest sens, in viata de zi cu zi, pe langa o alimentatie moderna, ne ajuta si consumul de suplimente naturale cu afect asupra reglarii colesterolemiei. Sunt deosebit de benefice fructele cu un continut ridicat de vitamina A, C, E si alti antioxidanti. Este indicat sa se consume fructe al caror indice CARO (capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen) este mare si care sunt bogate in fibre vegetale. Foarte indicat in acest sens este mangostenul, care insa nu poate fi gasit in zonele noastre decat ca o componenta a unor preparate naturiste de tip sirop de inalta calitate, fiind cunoscut faptul ca acest fruct nu creste decat in regiunile Indoneziei si Thailandei. In acest sens, un produs de ultima generatie este ZenThonic de la CaliVita, preparat natural din extract de Garcinia Mangostana si combinatie brevetata de fructe care, pe langa numeroasele efecte benefice asupra organismului in ceea ce priveste multiple sisteme si aparate anatomo-fiziologice, este util si in protejarea sistemului cardiovascular din punct de vedere al cantitatii de colesterol.
Nivelul grasimilor din sange poate fi redus si prin consumul ridicat de fibre vegetale.
Totodata, in prevenirea aterosclerozei este foarte important si consumul sistematic de acizi grasi nesaturati (acizii grasi de tip Omega 3). In afara de uleiul de peste Omega 3, si Evening Primrose Oil contine acizi grasi nesaturati. Consumand Evening Primrose Oil se pot obtine efecte similare si in plus acest produs este recomandat ca reglator hormonal pentru femei.
Dintre plante, este eficient usturoiul, deoarece influenteaza nu numai nivelul colesterolului „bun” si „rau”, ci indeparteaza plachetele calcificate depuse deja pe peretii vaselor sanguine.
Cele mai moderne produse cu activitate „multi” care scad colesterolemia sunt cele care contin antioxidanti, fibre vegetale, acizi grasi nesaturati si usturoi.
In sange mai exista un tip de grasime cu rol in aparitia aterosclerozei: trigliceridele, principalele componente ale grasimilor asimilate o data cu alimentele. Tesuturile grase ale organismului sunt formate aproape in totalitate din trigliceride. Depozitate sub forma de grasimi, ele reprezinta si cea mai importanta sursa de energie a organismului. O parte a trigliceridelor provine din grasimile alimentare, dar organismul este capabil sa sintetizeze trigliceridele si din alte alimente (de ex. zaharuri, respectiv carbohidrati). Nivelul trigliceridelor din sange poate creste si in urma unei alimentatii bogate in grasimi sau a consumului de alcool in cantitati mari.
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor