Un studiu realizat de oameni de stiinta americani si elvetieni a aratat ca avertismentele cu privire la efectele letale ale fumatului au, adesea, efecte contrare celor asteptate.
Moartea e o perspectiva atat de infricosataoare, incat fumatorii, confruntati cu mesajele privind urmarile fatale ale viciului lor, incerca sa se linisteasca… aprinzandu-si o tigara, a demonstrat studiul intreprins de cercetatorii de la Universitatea din New York, SUA si Universitatea din Basel, Elvetia.
O solutie, in viziunea autorilor studiului, este inlocuirea mesajelor gen “fumatul te omoara” cu cele care afirma ca fumatul te urateste, te face sa pari neatragator sau conformist, mesaje care s-au dovedit a fi mult mai eficiente pentru a-i ajuta pe oameni sa renunte la tigari.
Certitudinea care ramane este ca studii dermatologice au relevat faptul ca femeile sunt mai sensibile decit barbatii la efectele nocive ale fumatului, in special la efectele distructive asupra tenului.
Modificarile ce se produc la structura fetei si anume aparitia ridurilor, s-au demonstrat prin faptul ca 10 ani de fumat lasa urme vizibile pe fata, o imbatrinirea prematura a pielii si pigmentatia de la galben la cenusiu a tenului. Modificarile dermatologice in ceea ce priveste tenul femeilor se datoreaza apoi scaderii accentuate a productiei fibrelor de elastina si colagen, cele care sunt responsabile de elasticitatea si rezistenta pielii.
Nicotina provoaca vasoconstrictia – adica micşorare diametrului vaselor sangvine prin contracţia fibrelor musculare netede din pereţii lor – ceea ce are drept rezultat reducerea afluxului de sânge – aceasta duce la diminuarea oxigenarii si a schimburilor la nivel cellular, practic, vasele sanguine sunt „strangulate” si reduc cantitatea de sange care iriga pielea.
Efectul se manifesta prin diminuarea cantitatii de estrogeni produsa, ceea ce amplifica efectul daunator asupra pielii femeilor, in special a celor aflate la menopauza.
La marile fumatoare se observa o crestere a diametrului fibrelor elastice, dar in acelasi timp si o fragmentare a acestora. Astfel, tenul lipsit de oxigenul si de nutrientii pe care sangele ii transporta, se deshidrateaza si in timp, capata acel aspect tern, lipsit de stralucire si luminozitate. Fumatul vine la pachet cu riduri accentuate in jurul gurii si chiar pe pometi.
Gudroanele sunt responsabile de intoxicarea organismului, iar organismul in acest caz trebuie sa duca o lupta continua pentru curatare, fiind obligat sa consume antioxidanti si vitamine in plus. La aceata se mai adauga si faptul ca putine femei fumeaza “pe uscat” sau band numai apa, cele mai multe consumand la tigara si cate o cafea sau un suc. Astfel, creste consumul de cofeina si de sucuri chimizate, care au si ele repercusiuni negative asupra pielii – inclusiv celulita.
Un alt efect nociv este Fumul de tigara care eliberat in atmosfera are un efect de uscare a pielii.
Tot pe seama fumatului este pus si psoriazisul, o boala de piele care determina celulele sa se reproduca intr-un ritm alert, cauzand astfel o piele exfoliata si plina de cicatrici.
Din pricina faptului ca fumatul blocheaza porii, dermatologii britanici au descoperit o legatura intre fumat si acnee. Acest tip de acnee, specific persoanelor fumatoare, a primit denumirea de NIA (non-inflammatory acnee).
Mai mult, unele studii au demonstrat ca fumatul poate stimula productia unei enzime care inhiba producerea de colagen din corpul uman. Colagenul este principala proteina structurala care ajuta pielea sa-si mentina elasticitatea si fermitatea.
Diferenta de varsta a tenului, intre o fumatoare si o nefumatoare, poate ajunge chiar si la 20 de ani. Cercetarile au dovedit ca fumatorii ajunsi la varsta de 40 de ani, aveau tenul mult mai ridat decat cei care nu au fumat, dar aveau 60 de ani.
Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida, etc.) si alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon.
Nicotina stimuleaza inima prin eliberarea de catecolamine care cresc tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si nevoia de oxigen a inimii. De asemenea, nicotina stimuleaza sistemul nervos, legându-se de receptorii colinergici centrali dupa numai 7 secunde de la inhalare. Aceasta activeaza caile neuro-umorale si duce la eliberarea de hormoni si neurotransmitatori. Asa se explica efectele euforice si instalarea dependentei de nicotina.
Gudroanele din fumul de tigara sunt cancerigene.
Monoxidul de carbon scade capacitatea de transport a oxigenului si favorizeaza aparitia aterosclerozei.
S-a estimat ca fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute, iar fumarea unui pachet de tigari pe zi scurteaza viata cu 140 minute/zi, 51.100 minute/an sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamna ca anii fumatorilor au mai putin de 11 luni!
Potrivit celor mai recente studii, rata mortalitatii în rândul fumatorilor este de 2-3 ori mai mare decât la nefumatori la toate grupele de vârsta. Aceasta înseamna ca jumatate dintre fumatori vor deceda în cele din urma ca rezultat al fumatului. Daca tendintele actuale legate de fumat vor persista, aproximativ 500 de milioane de persoane aflate astazi în viata, adica cca. 9% din populatia globului, va deceda ca urmare a folosirii tutunului.