Cardamomul si turmericul

Cardamomul – un condiment plin de savoare
Cardamomul este o planta originara din sudul Indiei. Adus din Orient pentru gustul sau deosebit de aromat si pentru proprietatile sale antitoxice, ajunge sa fie intrebuintat in Europa si la aromatizarea cafelei, datorita faptului ca neutralizeaza, intr-o anumita masura, efectul nociv al cofeinei.
Arabii, mari cunoscatori ai puterilor plantei, sunt cei care au denumit-o „samanta dragostei”. Cardamomul este apreciat ca afrodiziac, retrezind nu numai apetitul sexual, ci mai ales „focul interior al dragostei”, precum și dorința de a face pariuri sportive x în orice moment. Un preparat deosebit de simplu si eficient in caz de oboseala fizica ori nervoasa sau de lipsa a apetitului sexual, se obtine amestecand un galbenus de ou proaspat cu o lingurita de miere si un varf de cutit de seminte de cardamom macinat.
Un desert deosebit de gustos si hranitor este orezul integral cu lapte si miere, condimentat cu scortisoara, coriandru, ghimbir, sofran si bineinteles cardamom, toate acestea in proportii egale. Semintele de cardamom sunt folosite, de asemenea, si la prepararea prajiturilor, carora le confera o savoare deosebita.
Efectul incalzitor este foarte util in tratarea racelilor, mai ales in cele insotite de frisoane. In acest caz, se foloseste mai ales in combinatie cu ghimbirul sau cu boiaua de ardei iute. Se folosesc 4 g de cardamom, 2 g de ghimbir, 2 g de boia de ardei iute, toate macinate foarte fin, care se amesteca bine cu 4 lingurite de miere de albine lichida. Aceasta cantitate se ia pe parcursul unei zile in trei reprize, inainte de masa cu 15 minute.
Tinctura de cardamom se poate prepara in casa din 100 g de cardamom macinat fin, peste care se pun 500 ml de alcool de 50 de grade. Amestecul se lasa la macerat timp de 5-6 zile, agitandu-l din cand in cand. La sfarsitul perioadei, amestecul se filtreaza prin tifon si se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare. Tinctura de cardamom este indicata in tratarea impotentei, frigiditatii, oboselii, aerofagiei si a digestiei lente.
Turmericul este o planta asiatica inrudita cu ghimbirul. Folosita nu numai in bucataria indiana ca si condiment, cat si in tratarea diverselor boli si afectiuni, radacina de turmeric contine ulei volatil, zinziberen si curcumina, un colorant ce impiedica formarea cancerului.
Turmericul reprezinta de asemenea si un ajutor de nepretuit pentru frumusetea pielii, fiind intrebuintat deseori ca un ingredient de baza in produsele dedicate protectiei solare a pielii. Turmericul este antiseptic, proprietatile sale curative recomandandu-l in prevenirea si tratarea cosurilor. In plus, mastile cu turmeric ajuta la restabilirea echilibrului pielii, curatand-o intr-un mod eficient. Va propunem cateva dintre cele mai cunoscute retete de infrumusetare pe baza de turmeric:
Masca cu turmeric pentru un ten luminos
Intr-un procent egal se amesteca pulbere de turmeric (obtinuta din radacina) cu pudra din radacina de santal adaugand cateva picaturi de ulei de masline. Masca se lasa sa actioneze asupra tenului timp de 15-20 de minute dupa care se indeparteaza cu apa rece. La final, tenul va arata proaspat si luminos.
Turmeric pentru tratarea infectiilor pielii
Amestecul obtinut din lapte, pudra din frunze de neem (un arbore specific Indiei) poate avea un rezultat pozitiv asupra oricarei infectii a pielii. Se lasa ca aceasta masca sa actioneze asupra pielii timp de jumatate de ora. Iarna, acest tratament poate fi folosit si in cazul buzelor crapate, masca de turmeric constituind o pelicula hidratanta ce protejeaza pielea. De asemenea, pudra de turmeric amestecata cu suc din nuca de cocos reduce semnele lasate de acnee si uniformizeaza pielea depigmentata.
Turmeric inainte de baie
Amesteca pudra de turmeric cu ulei de cocos si inainte de baie, maseaza-ti pielea cu acest amestec efectuand miscari circulare. Acest masaj are o actiune fortifianta si curativa asupra pielii.
Impachetari cu turmeric pentru brate si picioare
Pentru netezirea pielii si pentru eliminarea toxinelor din piele, poti efectua impachetari ale bratelor, mainilor si ale picioarelor cu iaurt si pudra de turmeric.

Turmeric pentru o piele supla si fara riduri

Pielea tenului va deveni mai neteda si mai supla daca aplici pe ten o masca obtinuta prin amestecul catorva grame de pudra de turmeric cu 1 lingura de smantana.
Perierea dintilor cu un amestec de turmeric, cenusa si sare previne caderea dintilor.
Aceste retete sunt populare VivaNatura contribuie doar la popularizarea lor.