Bitterul suedez este o tinctură obținută dintr-un amestec de plante, cu aplicaţii interne şi externe. Principala funcţie terapeutică a acestei băuturi este aceea de dinamizare a circulației sângelui şi înlăturare a stărilor congestive. Ingredientele sale au efecte benefice pentru nenumărate categorii de boli ale organelor interne, şi reprezintă, în același timp, un un leac extern care accelerează vindecarea plăgilor, leziunilor şi fracturilor.
Bitterul suedez diminuează aciditatea gastrică
În afecţiunile sistemului digestiv bitterul suedez atenuează simptome precum: inflamaţiile, arsurile gastrice şi scade hiperaciditatea, având, totodată, efecte revigorante după crizele digestive puternice.
Când apar primele simptome, se recomandă administrarea unei linguriţe de bitter, diluată într-o jumătate de ceaşcă cu ceai, de patru ori pe zi, înainte de masă. În crizele puternice de indigestie, în fiecare zi, se iau câte două linguriţe de bitter, diluate într-un pahar cu ceai de coada-şoricelului, de afin sau de sunătoare. Terapia trebuie urmată cel puţin şapte zile.
Menţine elasticitatea vaselor sanguine
Specialiştii au constatat că bitterul suedez reduce valorile colesterolului „rău”, menţinând, totodată, flexibilitatea vaselor de sânge, având efect de tonic cardiac.
Pentru a fi eficient, este indicat să urmați tratamentul minimum două luni, timp în care se iau câte trei linguriţe pe zi, amestecate cu o cană de ceai din fructe de pădure.
De asemenea, tinctura suedează este un bun adjuvant în boala canceroasă. Tratamentul are efecte de stimulare a imunităţii, reduce senzaţia de greaţă apărută după chimioterapie şi stimulează pofta de mâncare. Se recomandă câte o linguriţă diluată cu apă, înaintea fiecărei mese.
Calmant împotriva mușcăturilor de insecte
Calmarea și dezinfectarea locului mușcăturilor de insecte se poate realiza prin aplicarea bitterului suedez direct pe piele. Specialiștii în fitoterapie spun că bitterul suedez poate fi aplicat direct pe zona afectată sau se poate aplica o compresă blândă pentru diminuarea disconfortului și iritației care rezultă dintr-o mușcătură de insectă. Ei recomandă aplicarea bitterului suedez, imediat după mușcătură pentru cele mai bune rezultate.
Ameliorează problemele cavității bucale
Eliminarea iritațiilor produse de veziculele limbii sau calmarea durerile de dinți, sunt doar câteva dintre beneficiile utilizării de bitter suedez. Puteți, astfel, prepara o apă de gură dintr-o 1 lingură de bitter suedez diluată într-un pahar cu apă sau ceai de plante pentru a calma bășicile de pe limbă. Pentru calmarea durerilor de dinți, specialiștii sugerează folosirea aceleiași ape de gură de trei ori pe zi sau aplicarea unui tampon de bumbac înmuiat în bitter suedez direct pe dinte.
Sursa: LiveStrong
* * *
BitterGel este un gel pentru piele conceput pe bază de bitter suedez, tea tree și argint coloidal. Bitterul este un extract hidroalcoolic din plante medicinale (coacăz negru, angelică, busuioc, chimen, cimbru, coada calului, coada șoricelului, coriandru, dafin, fenicul, frasin, mușețel, gențiană, iarbă mare, salvie, lavandă, trandafir, mentă, pelin, oregano, mesteacăn, nuc, păpădie, roiniță, etc.).
Biterul are un efect pronunțat antibacterian, antiinflamator, antimicotic, analgezic, cicatrizant și regenerant. Multiplele rezultate benefice îl fac util în cazul acneei, arsurilor, degerăturilor, întepăturilor de insecte, eczemelor, herpesului, zona zoster, diverselor infecții cu ciuperci ale pielii sau bacterii. Vindecă, de asemenea, negii și rănile, vânătăile, bătăturile, calmează mâncărimile și iritațiile pielii. Complexul de plante are efecte tonice și stimulatoare asupra țesuturilor, grăbind refacerea celulară.