Fiindca ne apropiem de weekend si atunci gospodinele au timp si pentru a pregati ceva dulce, noi cei de la VivaNatura va propunem un desert delicios si rafinat specific zonei noastre balcanice.
Ne trebuie:
1 pachet de foi de placinta (de la Bella – 14 foi)
cca 150 g unt (ulei)
400 g nuci macinate
300 g zahar
1 lamaie mare
400 ml apa1 lamaie mare
esenta de rom
Cum se face:
Se da nuca prin masina.
Topim untul ( jumate unt, jumate ulei in amestec).
Operatiunea de asamblare urmeaza sa se desfasoare in tava mare a aragazului.
Ungem tava cu unt/ulei (amestec), impartim cantitatea de foi in jumatate.
Pachetul de Bella 14 foi.
Deci vor veni 7 foi, nucile apoi celelalte foi.
Foile de placinta le punem pe rand, cate una, o ungem cu o pensula cu ulei.
si tot asa pana ce le terminam pe cele 7.
Punem apoi nucile macinate, si din nou restul de 7 foi, unse individual cu ulei/unt topit.
Manevrati cu grija foile pentru ca sun foarte firave si se rup repede. Daca se intampla sa se rupa
nu este nicio tragedie. Le puneti asa.
Eu cat timp ungeam foaia pusa in tava, clelalte foi le tineam acoperite cu un prosop
sa nu se usuce prea tare si sa se crape rupa bucatele cand le pun in tava.
Buun. Am terminat cu foile.
Taiem toata baclavaua patratele (sau romburi – dupa preferinta si indemanare) cu un cutit bine ascutit.
Punem tava la cuptorul incins pt cca 30 min.
Facem un sirop din apa si zahar si lamaia stroarsa lasam sa fiarba pana se ingroasa putin. Stingem focul si adaugam romul.
Scoatem tava de la cuptor si turnam siropul fierbinte, acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca si sa sa intrepatrunda ingredientele si aromele pana a doua zi.
VivaNatura va ureaza Pofta Buna!