Armurariul – silimarina hepatoprotector de exceptie

Armurariul pe numele lui ciulinul Mariei (lat. Sylibum Marianum),  originar din zonele Mediteraniene, a fost utilizat de mii de ani ca remediu pentru o multitudine de afectiuni, insa cel mai cunoscut este efectul hepatoprotector si de regenerare a celulei hepatice si stimulare a functiilor ficatului. Armurariul este o planta tepoasa, de circa un metru inaltime, cu tulpini si frunze de un verde sters, cu flori rosietice, care fac niste seminte cu gust amarui.
Armurariul creste in tara noasta in zone mai calde, cum ar fi Dobrogea, Oltenia, sudul Moldovei, Subcarpatii Sudici, exclusiv ca si planta de cultura.
Cercetarile efectuate asupra partii active a armurariului si anume  silimarina constituie un grup de substante flavonoide, care au actiuni de:
– protectie a ficatului de actiunea distructiva a unor toxine puternice si a alcoolului;
– regenerare a tesutului hepatic, ca si puternic antioxidant;
–  scadere a nivelului crescut al colesterolului sanguin;
–  scaderea  rezistentei la insulina a celulelor, la pacienii cu diabet zaharat tip 2, prin aceasta fiind folosita in tratamentul diabetului tip 2;
– inhiba cresterea celulelor tumorale la nivelul cervixului si prostatei, in experimente in vitro;
–  Reduce efectele secundare negative ale chimioterapiei, fiind folosit ca si puternic detoxifiant;
– stimuleaza regenerarea ficatului in caz de hepatita virala A, B si C, hepatita toxica ori ciroza hepatica, si a dovedit efecte de inhibare a replicarii virusilor hepatici;
– ca adjuvant  in caz de dischinezie biliara, migrene, urticarie, psoriazis ori cancer de piele.
SILIMARINA
Silimarina, functionand ca antioxidant, previne vatamarea ficatului. Activitatea sa antioxidanta este asemanatoare cu cea a vitaminelor E si C, dar este de cateva on mai puternica.
Unul dintre factorii care joaca un rol cheie in efectul detoxifiant al silimarinei este continutul de glutation al tesuturilor ficatului. Nivelul de glutation din ficat este in stransa corelatie cu capacitatea detoxifianta a ficatului. Cu cat continutul de glutation al ficatului este mai mare, cu atat creste capacitatea sa detoxifianta si invers.
Cercetatorii confirma ca, sub efectul administrarii flavonoidului obtinut din Ciulinul Mariei (Silimarinei), functiile ficatului se amelioreaza. Acesta este benefic in mai multe afecfiuni ale ficatului, printre care:
– ciroza,
– hepatita cronica,
– degenerescenta grasa a ficatului (Steatosis Hepatis o boala care apare ca urmare a efectului chimicalelor acumulate sau a consumului excesiv de alcool), precum si in Cholangiolitis.
La bolnavii de ciroza imbunatafeste si functionarea sistemului imunitar. Poate cel mai semnificativ efect al sau
consta in prelungirea duratei de viata a persoanelor cu afectiuni grave.
Sursa:
http://www.terapii-naturiste.com/gratis/articole/ficat.htm.
.
Semintele de  armurariu se gasesc in Plafaruri, sub forma de ceai sau preparate sub forma de tinctura.
Este foarte important sa verificati termenul de valabilitate al ceaiului de armurariu,  intrucat este o planta cu principii active foarte sensibile si care se degradeaza puternic in timp.
Ceaiul de armurariu
Este, conform parerii cercetatorilor americani, varianta cea mai putin inspirata de a folosi armurariul, intrucat flavonoidele din compozitia sa se degradeaza puternic in contact cu apa clocotita. Din acest motiv, formele de administrare preferabile sunt cele pe care le vom prezenta in continuare:
Pulberea
Se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea dupa care se face o cernere prin sita pentru faina alba. Ideal ar fi, spun biochimistii, sa se macine pulberea cu 5-10 minute inainte de administrare, asa incat oxidarea principiilor active sa fie cat mai redusa.  Daca procedeul vi se pare dificil atunci pastrati pulberea de armurariu intr-un borcan ermetic inchis, la rece si la intuneric, nu mai mult de 4-5 zile. Se ia 1 lingurita rasa de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.
Extractul hidroalcoolic (tinctura)
Este, probabil, forma de administrare ideala, pentru ca acest preparat se poate pastra mult timp (2 ani), fara a-si pierde calitatile terapeutice.
Iata cum se prepara tinctura: se pun intr-un borcan douazeci de linguri de pulbere de seminte de armurariu, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu.
Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de doua degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 14 zile, dupa care se strecoara.
Extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare, si se pastreaza vreme de maximum 2 ani. Se administreaza de regula o lingurita, de 4 ori pe zi.
Infuzia combinata
Cum arata si numele, combina extractia la rece cu cea la cald, ajutand astfel la conservarea principiilor active. Se prepara astfel: 1-2 lingurite de pulbere de seminte de armurariu se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte 20 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; se bea acest preparat cu un sfert de ora inainte de masa. Doza: 3 cani pe zi.

Cataplasma
2-3 linguri de pulbere fin macinata din seminte de armurariu se amesteca cu apa calduta pentru a forma o pasta ce va fi aplicata extern pe locurile afectate. Se leaga deasupra un tifon curat, cataplasma fiind mentinuta astfel timp de minimum 2-3 ore.
Sursa : www.sanatateata.com

Ulei de armurariu

Specialitate naturala cu gust tonic-amarui, obtinut prin presare la rece, nerafinat. Actiune hepato-protectoare/regeneratoare, reglarea tensiunii arteriale, extrem de indicat in cazuri de suprasolicitare a ficatului, hepatite, ciroze, digestii dificile, hipotensiune. Recomandat pentru salate.Uleiul din seminte de Armurariu produs in baza proceselor de extractie la rece, este un produs alimentar si dietetic extrem de valoros. Este utilizat pe larg in arta culinara pentru prepararea sosurilor precum si ca adaos in salate si terciuri.
Intrebuintarea zilnica a unei lingurite de ulei cu 30 min inainte de masa, sau in componenta bucatelor alaturi si de alte uleiuri vegetale, pentru o perioada de 1-2 luni contribuie la curatirea ficatului de toxine si substante nocive, asigura ficatul cu conexiunile necesare pentru formarea noilor celule sanatoase, datorita existentei in continutul sau a substantei naturale Silimarina. Aceasta este un amestec de glicozida (silibin, silidianin, silihristin), care mai intai de toate, ajuta ficatul sa indeplineasca functia de dezintoxicare.
Utilizarea uleiului din Armurariu inregistreaza rezultate semnificative in restabilirea organismului:in cazul intoxicatiei alcoolice, la inlaturarea efectelor adverse ale medicamentelor care influenteaza asupra ficatului, dupa tratamente radiologice si chimioterapie, in procesul de asanare dupa tratamentul afectiunilor ficatului, in hemopatie in cazul afectiunilor ficatului, vezicii biliare, splinei.
El se poate consuma ca si medicament, o lingurita dimineata si una seara, avand avantajul unui cost mult mai mic fata de varianta in capsule.