8 Remedii naturale rapide pentru durerile reumatice

Dacă ai dureri reumatice, ai desigur o mulţime de pastile şi de unguente. Dar la remedii naturale te-ai gândit? În cămară sau în frigider poţi găsi resurse nebănuite.

Durerile reumatice sunt afecţiuni localizate în zonele articulare ale aparatului locomotor şi, uneori, afectează chiar și cordul ca urmare a unor leziuni inflamatoare sau degenerative ale ţesuturilor conjunctive. Pentru aceste afecțiuni care apar de cele mai multe ori sezonier, fitoterapia recomandă plantele recunoscute pentru efectele lor antialergice, antiinflamatoare, sudorifice, diuretice și depurative.

În medicina clasică, practicată în urmă cu 50-100 de ani se foloseau pentru ameliorarea simptomelor induse de bolile reumatice, numai două medicamente: aspirina (extrasă din scoarţa de salcie) şi colchicina (extrasă din brânduşa de toamnă).

Astăzi ne stau la dispoziție nenumărate plante cu efect rapid și eficient asupra durerilor articulare:

1. Socul

Are efecte depurative, antiinflamatoare articulare și ajută la combaterea proceselor degenerative. Totodată este extrem de eficient în eliminarea uraților din organism, fiind un ajutor prețios în caz de gută.

Pentru durerile articulare se pot consuma infuzii din flori de soc (1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită) cu efecte rapide în eliminarea toxinelor prin diureză şi prin sudaţie puternică.

 2. Mușețel

Se prepară o infuzie din flori de muşeţel (o linguriţă la 250 ml apă clocotită) cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare şi anestezice.

 3. Sulfină

Sulfina are capacitatea de a îmbunătăți circulația venoasă în proporție de 87%. Pentru durerile articulare se recomandă prepararea unei infuzii din flori (de sulfină) şi frunze (de frasin, mesteacăn, salvie, rozmarin, urzică), din care se consumă 2-3 căni pe zi.

 4. Tarhon

Preparatele naturiste pe bază de tarhon au acţiune antiinflamatorie, dezinfectantă, antiinfecţioasă, decongestivă, antivirală, antibacteriană, antispastică, carminativă, stomahică (stimulează apetitul, favorizează digestia) și diuretică. Pentru durerile articulare se recomandă prepararea unei infuzii din frunze de tarhon, care produc o puternică diureză însoţită de eliminarea toxinelor.

 5. Ciuboțica cucului

Bogată în vitamina C, potasiu, calciu, sodiu, ciuboţica-cucului poate înlocui medicamentele în tratarea mai multor probleme de sănătate. Dacă doriți să ameliorați afecțiunile reumtismale, preparați o infuzie dintr-un amestec ce conține: ciuboţica cucului, sovârv, troscot și turiţă mare, sau fructe (de ienupăr şi fenicul), muguri (de pin şi viţă-de-vie);

 6. Tătăneasă

Decoctul din rădăcini de tătăneasă şi scoarţă de salvie (10 g la 200 ml apă, se fierbe 10 minute, se infuzează 10-20 minute şi se beau 2-3 căni pe zi) se poate utiliza într-o cură care să dureze 2-3 săptămâni.

 7. Coada calului

Remineralizant osos în osteoporoză, ceaiul de coada calului se poate administra sub formă de decoct dintr-un amestec format din flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin şi mesteacăn, coada-calului, teci de fasole, rădăcini de lemn dulce cu acţiuni antiinflamatoare, fructe de ienupăr – diuretic şi dezinfectant, scoarţă de salcie – analgetic şi febrifug; din amestec se ia o lingură la 200 ml apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute şi se beau 3 căni pe zi.

8. Hreanul

În medicina populară, este planta cea mai folosită contra reumatismului, pentru că este pe cât de eficientă, pe atât de accesibilă. Iată cum se prepară un remediu împotriva reumatismului din această rădăcină: se pune hreanul ras (2 rădăcini mijlocii), într-un şervet de pânză mai groasă şi se aplică sub formă de cataplasmă pe locul dureros, până se simte o mică arsură pe piele.

Există şi un leac de uz intern, despre care se spune că este la fel de eficient: se amestecă două linguri de hrean ras într-o o cană cu lapte fierbinte. După o oră se bea preparatul, lent. Tratamentul se face în fiecare dimineaţă, minimum o lună.

***

Reumatismul este o boală care afectează 85% din persoanele vârstnice, dar care se întâlnește tot mai des și la cele mai tinere. Termenul de reumatism este destul de vag, făcând referire la o paletă largă de afecţiuni acute sau cronice ale articulaţiilor, provocând dureri, inflamaţii şi scăzând mobilitatea acestora. Schimbările de temperatură, frigul şi umezeala afectează bolnavii de reumatism. Pentru aceasta Crema pentru masaj încălzitor de la VivaNatura este de un real folos, ameliorând simptomele caracteristice.

Formula unică a Cremei pentru masaj încălzitor Lyber de la VivaNatura, se bazează pe rețete tradiţionale şi conţine extracte din 17 plante (camfor natural, untul pământului, arnică, salcie, ardei iute, castan, creţuşcă, frasin, muştar negru, piper, plop negru, ienupăr, terebentină, etc.) recunoscute ca având proprietăți speciale, antireumatice, antiinflamatoare, antiartritice şi analgezice. Un alt element esențial care se regăsește în componența cremei Lyber este o fracție specială obținută din petrol, el fiind considerat un remediu natural, tradițional, în medicina populară românească. Plante medicinale în amestec cu petrolul, au rolul de a potența efecte terapeutice deosebite ale acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *