"Sa ne intoarcem la natura?" – cosmeticele naturale versus cosmeticele de BRAND

Cunoastem mai mult sau mai putin fiecare ce tip de ten avem, sau mai bine zis cum se comporta tenul si pielea in general la diferiti factori externi – creme, farduri, rujuri, soare, aerul din atmosfera, etc. , sau interni  – adica ceea ce ingeram si daca unele alimente sau bauturi ne agreseaza si irita pielea.
Din multitudinea de produse de intretinere exista tentatia de a alege in primul rind BRANDUL, sau publicitatea care i se face unei creme, unui produs de intretinere, sau infrumusetare cu un nume recunoscut, ceea ce subliminal induce certitudinea ca acel produs este de exceptie si poate face minuni.  Reclamele, irefutabile, intaresc si conving definitiv ca produsul scump de altfel, este cel care sterge riduri, intinereste pielea, reface, reconstituieste  si multe alte actiuni de-a dreptul magice.
V-ati intrebat vreodata cam ce cantitati din ingredientele intradevar benefice ar trebui sa fie inglobate intr-un borcanel de crema de 100 ml? Ca sa ajungem la raspuns haideti sa vedem din ce se compune o crema:
O crema este o „emulsie” pe baza de apa si un produs uleios sau excipientul (adica produsul de baza care de regula trebuie sa aiba o formula uleiosa sau de grasime), in cazul cremelor conventionale aceasta este fie un derivat sintetic al petrolului fie o grasime animala, iar pentru a imbina cei doi constituienti de baza se folosesc emulsificatorii care sa-i „uneasca” si sa evite separarea lor, conservantii necesari ca o crema sa aiba un termen de valabilitate cit mai mare, iar in cele mai bune cazuri aditivii sau substantele active si care sunt in procent foarte mic max. 3%, parfumul si colorantii in unele cazuri.
Pentru ca o crema sa reziste cat mai mult si fiindca are in componenta apa, mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor si agentilor patogeni, se impune folosirea substantelor conservante, acestea fiind de fapt adevaratii „daunatori” atat pentru sanatatea pielii cat si a organismului , efectele lor le puteti vedea aici:
https://www.vivanatura.ro/bio/?p=2959
https://www.vivanatura.ro/bio/?p=4219
Cu toate acestea exista pe piata produse naturale care inglobeaza in formula de fabricatie ingrediente naturale in proportii care ideal ar fi sa fie intre:  95 – 98%, iar daca din totalul acesta un procent cat mai mare sunt ingredientele cultivate bio, atunci acel produs poate participa la o certificare ECO.

Componenta produselor de pe etichete

Produsele de ingrijire sa le zicem – conventionale – au insiruite in compozitie o gramada de denumiri pe care le poti „traduce” doar daca esti chimist, mai simplu spus sunt „cocteilurile de chimicale” pe care le introducem in piele.
Daca aceste denumiri abunda in cuvinte latine atunci sunteti pe drumul cel bun, producatorul afiseaza pe eticheta denumirea in latina (de cele mai multe ori) a plantelor din care sunt extrase elementele active ( ulei, unt, extract, etc.). Daca acel produs este cerificat Bio sau Eco si scrie pe eticheta ce procent de ingrediente naturale include ajungem la:

Capitolul preturi

De ce produsele naturale au indusa ideea ca sunt mai scumpe?
1. Ingredientele obtinute din agricultura biologica se cultiva pe soluri care in ultimii 5 ani nu au fost tratate cu pesticide (trebuie certificat acest lucru), plantele nu trebuie sa fi suportat modificari genetice, sau sa fi fost tratate cu pesticide.
2. Durata de valabilitate a produsului este mult mai mica fata de produsele conventionale (6 luni, max. un an), deoarece acestea nu includ in formula conservantii chimici care dau o valabilitate mult mai mare produsului.
3. Pentru a obtine citeva grame de extract pur sau un ulei, sunt necesare cantitati foarte mari de frunze, fructe  sau flori, acesta ar fi un alt argument.
Acestea ar putea motiva pretul mai ridicat, dar in nici un caz preturile nu ajung la nivelul produselor cu nume sonore si reclama pe masura si care nu au pe eticheta procentul de produse sau ingrediente naturale si active ce sunt incluse in crema.
4.  Multi comercianti profita de tendinta pietei de a alege produsele naturale si atunci ridica foarte mult preturile, dar cu rabdare se pot gasi pe piata produse de calitate, certificate si care sunt la preturi mai mult decat rezonabile.
Cel mai sigur si eficient este sa alegeti un produs cat mai putin procesat fizic sau chimic si fara alte ingrediente,  alegerea apartine fiecareia, de noi depinde ” Sa ne intoarcem la natura!”
Va suna ca o pledoarie PRO DOMO si imi asum acest lucru, fiindca  eu cosmeticiana folosesc, recomand si sunt foarte multumita de produsele Laboratoarelor GENNA – VivaNatura sunt indreptatita sa vi le recomand si dumneavoastra.
Despre produsele de intretinere, naturale, Bio sau Organice o sa mai publicam articole sau colaje ale celor care ca si noi pledeaza si militeaza la un stil de viata sanatos, simplu, bazat pe ingrediente si produse naturale care de mii de ani si-au dovedit eficienta.
Maria Mihaiu
Cosmeticiana