Industria produselor cosmetice a evoluat in ultima jumatate de secol astfel incit majoritatea companiilor de produse cosmetice conventionale arunca pe piata “certitudini” de genul celor ca produselor cosmetice si de ingrijire corporala produc adevarate minuni. Intrebarea care se pune este daca aceste “efecte miraculaoase” asupra pielii, parului sau dintilor nostri nu au efecte secundare, sau mai rau, efecte daunatoare.
Pentru a exemplifica vom descrie componenta unei creme : o crema contine apa intr-0 proportie mare, produsii de baza sau excipientii si care la cosmeticele conventionale sunt produsele de sinteza de regula derivati ai petrolului. Pe langa acestia se adauga ingredientele active care dau tipologia produsului, apoi aditivii sintetici (substante emulsifiante, emoliente). Pentru a evita cotaminarea cu micro organisme este necesara conservarea produselor (apa in amestec cu ingredientele de mai sus este generatoare de bacterii), iar conservarea produselor asigura si termene de valabilitate cat mai mari.
Conservantii sunt de regula cei mai periculosi aditivi din compozitia unei creme, cei mai uilizati conservanti in produsele cosmetice sunt PARABENII – methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben, studiile efectuate au condus la ipoteza ca acestia produc modificari in organism care determina diferite afectiuni ale pielii sau organelor interne dar cel mai adesea – cancerul de san.
Pielea absoarbe in medie 2 kg de produse chimice pe an, fiind cel mai mare organism al corpului avand o suprafata de 2 mp, ea este compusa din trei straturi: epiderma, derma si hipoderma, numeroase substante din produsul cosmetic traverseaza derma si ajung in hipoderma unde se gasesc vasele capilare de singe si circulatia limfatica, deci produsele toxice ajung in sange.
Parabenii se gasesc in toate produsele cosmetice conventionale : creme, lotiuni, sampoane, geluri, deodoranti, chiar si paste de dinti. Parabenii exista din nefericire si in produsele dermocosmetice, produsele pentru tratament cosmetic si mai ales in produsele cosmetice de lux.
Din fericire exista produse naturale care pot inlocui actiunea acestor conservanti sintetici, dar exista doua probleme pentru fabricantii de produse cosmetice:
– producerea conservantilor naturali este mai costisitoare;
– durata de viata a unui produs cosmetic natural este mai scurta (6 – 12 luni de la data deschiderii produsului, sau maxim 2 ani).
Cosmeticele naturale se pastreaza la temperatura camerei ( cat mai constanta) cu capacul inchis si daca se poate nu in camere cu umiditate ridicata ( camera de baie), dupa deschidere este bine sa fie folosit in perioada de garantie data de producator, iar daca se schimba mirosul sau culoarea, aceste produse nu se vor mai folosi deoarece sunt contaminate cu microbi.
Laboratoarele Genna – VivaNatura folosesc numai conservanti naturali, in plus pentru a evita contaminarea produsului daca este folosit de mai multi utilizatori, ambaleaza produsele in recipienti tubulari care permit dozarea cremei sau pastei fara a infecta restul continutului din recipient.
pentru VivaNatura
Maria Mihaiu – cosmeticiana
lector formator in cosmetica