Reguli europene pentru culturile OMG – Ce inseamna culturile modificate genetic vedeti in acest VIDEO

 
Eurodeputatii au votat in 4 iulie in plen propunerea conform careia statelor membre le este permis sa decida interzicerea sau restrictia cultivarii plantelor modificate genetic. Europarlamentarul popular Rares Niculescu spune ca legea poate fi privita atat ca permisiva cat si ca restrictiva in functie de raportarea fiecarui stat. In realitatea, legea nu da dreptul unei tari sa cultive orice tip de OMG ci doar pe cele doua aprobate deja: un soi de porumb si de cartof. Pe masa Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara se mai afla 17 noi OMG-uri pentru aprobare, iar agricultorii romani au interes direct asupra unora dintre ele, a declarat eurodeputatul.
Propunerea, sustinuta de comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, ofera statelor posibilitatea de a lua o decizie pe motive de mediu. Comisia Europeana nu sprijina insa acest lucru, dorind sa permita doar interdictia pe motive socio-economice, etice si morale.
Legea a deschis din nou dezbaterile asupra OMG-urilor. Europarlamentarul popular Rares Niculescu spune ca in realitate nu s-a dat unda verde la cultivarea oricarei plante modificate genetic ci doar la cele doua aprobate pana in prezent: un tip de cartof si porombul MON 810 al controversatului concern american Monsanto – singurul autorizat in UE.
Culturile de plante modificate genetic din Uniunea Europeana au scazut semnificativ pina in prezent, suprafata cultivata in UE fiind de sub o suta de mii de ha. Din acestea dor Spania cultiva 50 de mii de ha. Potrivit Greenpeace, in Romania suprafata cultivata cu porumb modificat genetic era in 2009 de 3.000 de hectare.
Sursa: Euractiv