Ce poate fi mai tentant intr-o zi torida de vara – o portie delicioasa de inghetata facuta acasa din fructe de sezon si nu numai ….
Daca sunteti tentati sa renuntati la inghetata facuta in casa din cauza motivului des invocat ca nu va fi cremoasa si poate sa aiba o consistenta aciculara, aflati ca se poate remedia acest impediment cum veti vedea mai jos.
Inghetata din fructe personalizata
Creativitatea fiecaruia se poate afirma in aceasta inghetata pe care o preparati dupa bunul dumneavoastra…plac si dupa imaginatia fiecaruia
Daca aveti fructe foarte copate si care nu mai rezista mult – banane, kiwi, portocale, chiar si mere, caise, piersici, sau nectarine le taiati patratele sau feliute si le introducti la congeltor. Deasupra puteti presara cacao pudra sau ciocolata amaruie rasa, o puteti servi asezonata cu fructe din compot cu sau fara frisca.
Pofta buna!
Dupa ce s-au congelat le mixati pe fiecare sepparat intr-un blender si adaugati peste ele frisca facuta din smantina dulce si zahar brun sau fructoza (cantiatea de frisca o puteti adapta dupa cantitatea de fructe pe care o aveti, mai multa frisca da o inghetata mai cremoasa) si amestecati frisca cu fiecare dintre fructele congelate si mixate, le puneti apoi in straturi intr-un vas.
Rezulta o inghetata delicoasa si naturala!
Inghetata de capsuni si frisca
Alegeti din piata capsunile romanesti care desi sunt mai mici sunt foarte aromate!
asadar cam de ce am avea nevoie:
- 250 grame de capsuni
- 3 linguri de zahar brun pentru capsuni
- 300 ml de smantana dulce pentru frisca
- 150 gr de zahar brun sau 100 g zaharoza
- 3 galbenusuri
- 250 gr de mascarpone
Mod de preparare:
Pasati cu o furculita capsunile, ele vor lasa si un suc foarte aromat si colorat, peste care veti presara 3 linguri de zahar si le veti amesteca bine. Lasati deoparte. Cu mixerul amestecati smantana, ouale si 150 gr de zahar. La final integrati mascarpone amestecand usor dar temeinic pentru a obtine o pasta omogena. Apoi adaugati capsunile si amestecati din nou pana aveti o compozitie omogena. Turnati inghetata intr-un vas unt ( foarte potrivite cutiile de inghetata din comert) si puneti la congelator. Urmeaza un pas foarte important pentru inghetata de casa ca sa iasa fina si cremoasa la circa 0 ora si jumatate o scoateti in congelator si o mai amestecati!
Astfel evitati formarea bucatilor de gheata si obtineti o inghetata cremoasa.
Inghetata de fructe de padure
Ingrediente:
• 2 cani de smantana sau iaurt cremos
• 4 linguri de miere
• 4 linguri de fructe de padure (mure, fragi,zmeura, afine)
Mod de preparare:
Fructele se spala si se curata de codite. Se pun ingredientele in cuva mixerului si se amesteca bine pana devine o crema omogena. Se varsa compozitia in boluri si se da la congelator. Se poate servi cu frisca sau fructe intregi.
Inghetata cu cacao
Ingrediente:
• 5 oua
• 2 linguri de zahar brun
• 2 linguri de cacao
• o lingurita de nes
• 500 g de frisca
Mod de preparare:
Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma. Galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga cacao si apoi albusurile batute spuma. Se amesteca usor cu frisca, se adauga lingurita de ness si se da la congelator.
Inghetata cu vanilie
Ingrediente:
• 2 galbenusuri
• 60g zahar pudra
• 200ml lapte
• 250ml smantana degresata/ frisca lichida
• 1 baton de vanilie/ 1 esenta de vanilie
• 50ml apa de orez (200 ml apa si 1 ceasca de orez)
Mod de preparare:
Apa se orez se prepara astfel : se introduce orezul in vasul cu apa calduta, se lasa sa se inmoaie vreo 10 minute, se separa apa de orez, iar aceasta apa se foloseste la inghetata.
Laptele se incalzeste intr-o oala, se adauga batonul de vanilie si se lasa pe foc cam 10 minute. Se amesteca din cand in cand pentru a nu se lipi de oala. Separat, se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra, pana se obtine o paste cremoasa. Lapte se strecoara, se lasa putin la racit, dupa care se amesteca cu galbenusurile si se bat pana la omogenizare. Acest amestec sa pune la foc mic si amesteca pana ce se ingroasa. Cand s-a obtinut o crema consistenta, se ia de pe foc, se lasa putin la rece, apoi se adauga smantana si apa de orez si se amesteca bine. Se da cateva ore la congelator si se serveste rece.
Dulce de Leche
Dulce de leche este un extraordinar sos caramel specific Americii de Sud, care poate fi mai lichid sau mai vascos, in functie de timpul de fiert. Sunt mai multe variante de a-l pregati, noi l-am obtinut din lapte dulce, fiert la foc mic. Cand vom gasi lapte condensat, incercam si varianta cu conserva fiarta, dar din ce am observat, laptele condesat este destul de rar intalnit prin magazinele de la noi. Merita sa incercati acest sos delicios, care poate fi folosit in cupcakes, caramele, intr-un cheesecake, o portie de inghetata 🙂
Pentru aproximativ 1 cana si jumatate de dulce de leche avem nevoie de:
• 1 litru de lapte cu 3,5% grasime
• 250 g zahar tos
• 80 g zahar brun
• un praf de sare
• jumatate lingurita bicarbonat de sodiu
Punem laptele la fiert, impreuna cu putina sare si bicarbonatul, intr-o cratita cu fundul gros. Cand incepe sa fiarba, dam focul mic si adaugam zaharul tos, amestecand din 10 in 10 minute si avem grija sa nu dea in foc. Dupa vreo 30 de minute adaugam si zaharul brun. Dupa vreo ora si ceva veti vedea cum incepe sa-si schimbe consistenta. In functie de cat de lichid vreti sa ramana sosul, puneti pe o farfurie cate o picatura, lasati sa se raceasca si inclinati farfuria pentru a verifica consistenta.
Daca nu il folositi pe tot o data, dulce de leche poate fi patrat la frigider, in borcane inchise ermetic.
Daca patiti ca noi, l-ati fiert prea mult si vreti sa-l lichefiati putin, incalziti o cana de lapte pana incepe sa fiarba si amestecati cate putin din laptele fierbinte cu dulce de leche, pana obtineti consistenta dorita.
Inghetata cu dulce de leche si alune
Daca aveti masina de inghetata sau timp puteti folosi 1 parte lapte, 2 parti frisca 🙂 Combinatia dintre alunele putin sarate si inghetata dulce da inghetatei o textura crocanta, asa ca merita incercata.
Pentru o portie de inghetata, avem nevoie de:
• 250 g dulce de leche ( mod de preparare mai sus)
• 600 g frisca lichida, fara zahar
• 50 g alune prajite si sarate (optional)
• 1 pliculet intaritor pentru frisca (optional)
• cateva picaturi esenta de vanilie
Prepararea fara aparat de facut inghetata suna cam asa:
Batem frisca cu mixerul1 minut, adaugam intaritorul de frisca si mixam pana frisca se intareste. Daca folositi lapte, amestecati-l cu dulce de leche, esenta de vanilie si apoi cu frisca. Daca folositi doar frisca, amestecati 2 linguri de frisca cu dulce de leche si vanilie, ca sa se dizolve putin, iar apoi incorporati restul de frisca. Adaugam alunele intregi, mai amestecam putin si turnam intr-un vas pe care il dam la congelator pana se congeleaza bine 🙂 Daca ati folosit lapte, la 2-3 ore scoateti inghetata si amestecati bine, fie cu lingura, fie cu piciorul vertical al mixeruluipentru a sparge cristalele de gheata care se formeaza.
Varianta cu frisca are cam multe calorii, cum era de asteptat, adica aproximativ 320 la 100 de grame
Inghetata Viennetta
Avem nevoie de:
• 1 cutie frisca de 500 ml
• 1 cutie de lapte condensat indulcit de 400 g
• 1 bucatica de baton de vanilie(in lipsa-zahar vanilat)
• 100 g ciocolata menaj(amaruie)
Diverse:
• forma de chec pe care o bagam la congelator inainte sa ne apucam de treaba
• un ibric pentru topit ciocolata pentru Bain-Marie
• o cratita pentru Bain-Marie
• hartie de copt
• o pensula/spatula pentru intins ciocolata in fashii subtiri pe hartia de copt-folie transparenta pentru imbracat forma de chec
Mod de preparare:
Intr-un castron se goleste laptele condensat,se amesteca cu putina frisca lichida si cu vanilia si se pune la Bain-Marie pana se omogenizeaza si se incalzeste. Il lasam la racit,intre timp punem pe Bain-Marie ciocolata la topit,taiem 4 fashii de hartie de copt un pic mai mari decat tava de chec,iar cand ciocolata s-a topit o intindem cu pensula,apoi netezim cu o spatula(dar numai daca avem chef)si punem fasiile la congelator,orizontale.
Batem frisca intr-un castron Adaugam maglavaisul cu lapte condensat si amestecam bine crema obtinuta,intai cu mixerul,apoi cu o spatula.Am gustat,nu era exagerat de dulce,era numai bine. Scoatem tava de chec de la congelator si o imbracam cu folie transparenta.
Scoatem foile de ciocolata din congelator si le tinem la indemana.In tava de kek turnam un pic de crema,apoi punem o foaie de ciocolata deasupra. Ciocolata se desprinde foarte usor de hartie.Nu conteaza daca se rupe,sau daca nu va ies foile egale ca la tort,ca nu e tort.Important e sa aveti straturi si sa faca „crock” cand o taiati…altfel nu e Viennetta
Continuam pana terminam crema si foile de ciocolata. Am servit-o cu cirese,fructe proaspete,bilute colorate.
Inghetata de portocale
Cu kumquat si putin lichior de rodii.
Fructele de Kumquat –seamana cu portocalele dar sunt ff mici fac parte din familia citricelor si sunt dulci-acrisoare, acoperite cu o coaja groasa si dulce. Este un fruct delicios, excelent pentru prepararea jeleurilor si gemurilor. Se poate servi in salate, deserturi si acompaniaza foarte bine puiul, porcul sau pestele si poate fi pus la murat. Fructele nu contin colesterol, grasime si sodiu si constituie o sursa importanta de vitamina A si C.)
Primul pas, ca sa eficientizam toata „treaba”: taiem kumquatul (vreo 10 bucati) in sferturi si il stropim cu 3-4 linguri lichior de rodii (sau alt lichior de fruce) si il lasam sa se imbibe bine;
Ce ingrediente am folosit:
• suc de portocale – am stors vreo 4 portocale, in jur de 300 ml
• 300 gr smantana dulce
• 1/2 cana de zahar brun
• 1/2 cana de lapte
Mod de preparare:
Le-am amestecat pe toate si le-am pus in masina de inghetata; au stat un pic mai mult pana a inceput sa se inghete, iar la sfarsit am adaugat kumquat-ul si am bagat la congelator.