Conform unui studiu realizat de – NYU Langone Medical Center – cauzele obisnuite care determina indigestiile se datoreaza supraalimentatiei, a masticarii insuficiente, (se mananca prea repede), se mananca alimente prea grase, se consuma prea multa cafea, alcool, ciocolata si alimente care provoaca nervozitate si pot produce si traume emotionale.
Indigestia se mai numeste dispepsie, aceasta este senzatia de preaplin dupa o masa copioasa, deranj si disconfort dupa masa, arsuri sau dureri in partea superioara a abdomenului, iar acestea provoaca balonare, eructatii si greata.
In cazul in care treceti prin astfel de situatii, exista plante medicianale care de mii de ani au fost folosite pentru a trata si remedia aceste deranjamente, aceste tratamente naturiste fiind benefice si tamaduitoare.
Fenicul / seminţe de fenicul ( fennel)
Exista restaurante indiene care servesc dupa cina seminte de fenicul, acestea ajuta la indigestie, crampe abdominale, aciditate, sau spasme la nivelul tractului intestinal.
Feniculul are o lunga istorie in utilizare atat in alimentatie cat si in medicina.
In mod traditional el este un carmitiv si este folosit in America in preparate pentru calmarea colicilor la copii. Din frunzele de fenicul se poate face ceai, iar in caz de indigestie o lingurita de seminte de fenicul pe zi va ajuta sa scapati de aceasta problema.
Melisa ( Lemon balm)
Denumit în mod obişnuit ca Melissa, este din familia mentei şi a fost folosit din Evul Mediu pentru reducerea stressului si anxietatii, pentru a calma si induce pofta de mancare pentru a facilita digestia.
Astazi acest „balsam de lamaie” este de obicei amestecat cu alte plante calmante pentru a ajuta la relaxare, pentru a ajuta la tratarea indigestiei, flatulenta, balonare, este linistitor.
Ca si ceai : 1.5 – 4.5 grame (1 / 4 – 1 lingurita) de planta uscata de melisa se infuzeaza in apa fierbinte. Se pot bea pana la 4 cani pe zi.
Tinctura: 2 – 3 ml (4-90 picaturi), de 3 ori pe zi
Curcumă (turmeric)
Turmericul (Curcuma longa) cunoscut si sub numele de curcuma , este o planta ierboasa, de origine asiatica.
În medicina tradiţională chineză şi medicina ayurvedică – şofran de India – a fost folosit pentru a ajuta la digestie şi funcţiei hepatice. De asemenea, a fost în mod tradiţional folosit pentru arsuri la stomac, dureri de stomac, diaree, gaze intestinale si balonare.
Preparatele din curcuma stimuleaza puternic secretia bilei, avand actiune colagoga si coleretica intensa. Curcumina din radacinile de turmeric inhiba aparitia procesului canceros; exista studii care arata ca inhiba dezvoltarea cancerului de stomac, de san, de plamani si tumorile canceroase ale pielii. De asemenea, s-a aratat ca are actiune antiinflamatoare si este un factor hepato – protector .
Radacinile de curcuma au gust aromat, iute, fiind folosite pe scara larga drept condiment in bucataria Indiana, precum si in medicina empirica traditionala. De la curcuma se folosesc radacinile (Rhizoma Curcumae) de culoare galben-intens.
Radacinile de turmeric contin ulei volatil, zinziberen si un colorant , numit curcumina, care confera culoarea galbena.
Planta poate fi folosita ca stimulent digestiv si cu moderatie, in condimentarea alimentelor.
Ghimbir (ginger)
Ghimbirul a fost folosit de mult timp ca si medicament în Asia atat in civilizatia indiană cat si arabă intrand in traditia lor de a fi folosit ca si remediu naturist.
În China, ghimbirul a fost folosit de mai bine de 2.000de ani, pentru a ajuta toate tipurile de tulburări de digestie.
In Germania a fost aprobat ghimbirul ca si tratament in indigestie. Curios, cum cele mai multe medicamente anti-greata lucreaza pe creier şi pe urechea interna, ghimbirul se pare să acţioneze direct pe stomac.
Pentru a preveni senzatia de greata celor care calatoresc cu masina ar trebui se înceapa un tratament cu 1 sau 2 zile înainte de călătorie şi de a-l continua pe toată perioada călătoriei.
Doza standard de ghimbir pudră (pentru orice afectiuni) este de 1-4 g pe zi, împărţită în 2-4 doze pe zi.
Anghinare
În medicina tradiţională europeană, frunzele plantei anghinare (nu frunzele care mancam), au fost folosite ca un diuretic pentru a stimula rinichii, precum şi fluxul bilei din ficat si vezica biliara; care joacă un rol principal in digestie.
În 2003 in urma un studiu despre frunzele de anghinare s-a concluzionat ca extractul de frunze de este cel mai eficace pentru atenuarea simptomelor de dispepsie funcţională. In Germania s-a autorizat utilizarea de utilizare frunze de anghinare pentru „probleme dispeptice” – ei recomanda 6 grame de planta uscata sau echivalentul acestuia pe zi, de obicei, împărţit în 3 doze. Extractele de frunze de anghinare ar trebui să fie luate în conformitate cu instrucţiunile de pe etichetă.
Mentă
Menta este adesea folosita pentru a calma stomacul deranjat sau pentru a ajuta la digestie. Datorită efectului de amortire subtil, acesta a fost utilizata pentru a trata orice, de la dureri de cap, iritatii ale pielii şi anxietate, la greaţă, diaree, crampe menstruale şi flatulenţă.
Uleiul de menta pare a fi de ajutor pentru o varietate de condiţii care implica spasme ale tractului intestinal. Cele mai multe studii au fost despre sindromul de intestin iritabil (IBS), pentru care uleiul de mentă a demonstrat ca are cele mai multe efecte benefice.
Menta relaxeaza muschii stomacului in „lupta cu gazele digestive”si îmbunătăţeste fluxul bilei, necesar organismului la digestia grasimilor. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele de indigestie sunt legate de o afectiune numita boala de reflux gastroesofagian sau GERD, uleiul de menta nu ar trebui să fie utilizat.
Ardeiul roşu (Cayenne)
Potrivit cei de la NYU Langone Medical Center (SUA) se pare că ardeiul iute, nu întărâta de fapt, ţesuturile cu care vine in contact, de fapt, ardeiul iute nu este dăunătoar pentru ulcer. Mai degrabă, ele produc doar senzatii similare cu cele cauzate de ulcerul efectiv.
Intr-un studiu dublu-orb (un numar de persoane cu dispepsie imparit in doua) primului grup li s-au administrat zilnic 2,5 g de pulbere ardei rosu (împărţit şi luate înainte de mese) iar la doilea praf placebo timp de 5 săptămâni. Dintr-a treia săptămână de tratament, persoanelor care au consumat ardei rosu au avut îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveste durerea, balonarea, greaţa, comparativ cu cei carora li se administra un praf neutru – placebo, iar aceste îmbunătăţiri au durat pe toata durata studiului.
Aceste informatii sunt din studiile efectuate de Institutul American – NYU Langone Medical Center, VivaNatura isi rezerva dreptul doar la popularizarea lor.
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor